Защо обществените места не понасят на всички кучета

куче обществено място Снимка: iStock

В ъпреки че идеята да вземете кучето си със себе си винаги, когато това е възможно (ресторанти, хотели, кафенета или магазини) може да ви изглежда изключително привлекателна, някои четириноги просто не са създадени за това. И в това няма нищо лошо!

Докато социалните медии често ни карат да вярваме в противното, невинаги кучето ни трябва да идва на обществени места с нас. На някои четириноги просто не им понася добре да са в шумна, непозната среда. Говорим за момента, когато поставяме едно куче в ситуация, в която очевидно то не се чувства добре, не разполага с необходимото обучение, което да го насочва как да се справи и действа. 

куче обществено мястоСнимка: iStock

Тренирайте и опознавайте кучето си всеки ден

В ерата на социалните медии много хора изпитват някакъв вид културен натиск да водят кучетата навсякъде със себе си. И ако определеното място го позволява, това е страхотно! Но какво ще стане, ако на домашния ви любимец това просто не му допада?

Dogsandcats.bg

Въпреки че адекватното обучение е важен фактор за воденето на кучето ви на обществени места, това не е единственото съображение. Някои четириноги имат страхотни маниери като цяло, но просто се стресират или претоварват, когато наоколо има много хора. Те се тревожат и не успяват да се отпуснат, а може да имат и история, свързана с нещастни преживявания, случили им се на обществени места, които да отключват определена емоционална реакция.

И всичко това е съвсем в реда на нещата. Защото, въпреки че имате безброй снимки на кучето ви на профила си във „Фейсбук“ или дори сте създали негова страница в Инстаграм, това далеч не означава, че всеки бар, ресторант или кафене е подходящ за косматия ви другар. Всяко куче е различно – не го забравяйте!

куче обществено мястоСнимка: iStock

Не поставяйте себе си и кучето си в неудобни ситуации

Част от нашата роля като стопани на четириноги е да се докоснем до нюансите и уникалната личност на домашните ни любимци. Въпреки че може да отнеме време и усилия, да се научим да четем езика на тялото на животното може да ни помогне да разберем как се чувства то в нови (или недотам) ситуации.

И

ако установите, че питомецът ви проявява прекомерни признаци на стрес, какво печелите, като останете още в този ресторант, кафене или парк? 

Предоставяйте избор на вашето куче и не го поставяйте в нежелани, неудобни за него ситуации – това не само ще подобри връзката ви, но ще се отрази добре и на вашия вътрешен мир и спокойствие.

куче обществено мястоСнимка: iStock

Не се сравнявайте с другите

Бихме искали да отворим една скоба. Кучето, което виждате да лежи кротко и спокойно в краката на своя човек в градината на любимия ви бар, вероятно е тренирало и практикувало това месеци, ако не и от години. И вероятно са били необходими последователни усилия, за да се изгради това поведение с течение на времето.

Така че, ако искате да сравните домашния си любимец с въпросното куче, то е необходимо да сте търпеливи. Защото отнема време, последователност и подходящи техники за дресура. Имайте предвид и друго: да се научат да стоят мирно на една място за продължителни периоди от време може да бъде предизвикателно поведение дори за най-добре възпитаните четириноги.

куче обществено мястоСнимка: iStock

Защо на някои кучета не им допада да са в центъра на събитията?

Докато на много от нас ни се иска да вземем кучето със себе си, където и да отидем, добра идея е да поспрем за момент и да си припомним нуждите и възможностите на нашето куче. Някои домашни любимци не са особено ентусиазирани да са на обществени места, където има много хора и е шумно, а това да стоят за продължителни периоди от време седнали на едно място... просто не е за тях. И това е съвсем нормално. 

куче обществено мястоСнимка: iStock

Вижте още: 

Безопасно ли е за кучето да пие от общи купи за вода

С куче на ресторант - добра идея или не чак толкова?

 

Виж още