Защо жълъдите са опасни за кучетата

куче Снимка: iStock

О свен с пожълтелите листа по дърветата, свикнали сме да свързваме есента и с други естетически приятни неща като жълъдите, например. Много хора обичат да ги използват като декор у дома. Важно е да знаете обаче, че тези ядки са много опасни и токсични при консумация от кучета. За това,

когато се наслаждавате на разходка в близкия парк, дръжте домашния си любимец далеч от падналите жълъди по земята. 

Кое прави жълъдите толкова опасни за кучетата ни?

Въпреки че изглеждат безобидни, жълъдите могат да причинят големи вреди на домашните ни любимци. Дъбовите дървета имат висока концентрация на танини – особено в листата и жълъдите. Танините могат да причинят стомашно-чревен дистрес при консумация от четириноги. В допълнение, танинът е съединение, което е токсично за кучета. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

В някои случаи жълъдите могат да доведат дори до бъбречни заболявания – в зависимост от това какво количество е погълнато от страна на животното. Същото се отнася и, ако в екзалтираната си игра в шумата, домашният ви любимец погълне и част от някое дъбово листо. 

Макар всички жълъди да са вредни за кучета и да водят до сериозни здравословни проблеми, най-високи нива на танини има във все още неузрелите зелени. Именно те причиняват и най-тежките случаи на отравяне, увреждане на бъбреците, черния дроб, коремни болки и разстроен стомах. Понякога може да се стигне дори до фатален край. 

кучеСнимка: iStock

Симптоми на отравяне с жълъди при кучетата

Поглъщането на един или повече жълъди се отразява негативно на храносмилателната система на кучето. Симптомите, които трябва да имате предвид, са диария, повръщане, необичайно лигавене и слюноотделяне, стомашен дискомфорт и летаргия. Ако сте забелязали или допускате, че е възможно кучето ви да е изяло жълъд, незабавно го заведете на ветеринарен лекар. Не чакайте появата на симптомите на дискомфорт, за да потърсите едва тогава помощ!

Жълъдите могат да причинят и запушване на някои органи при кучетата

Сред другите рискове, свързани с консумацията на жълъди, е опасността от задушаване. Погълнати цели, тези ядки могат да доведат и до запушване на червата, както и да заседнат в стомаха на животното, причинявайки блокаж. Лечението на такива стомашно-чревни запушвания често налага операция, а ако не се лекуват, те могат да бъдат много сериозни и дори – фатални за четириногите. 

кучеСнимка: iStock

Какво да направите, ако кучето ви е изяло жълъд?

Ако вашето куче е погълнало жълъд (или подозирате, че това се е случило), важно е да не губите време, а да потърсите помощ веднага. Заведете незабавно питомеца си при ветеринарен лекар или го закарайте в местната спешна клиника. Специалистите ще направят рентгенова снимка, което ще им позволи да видят колко жълъди е изяло кучето и как те се движат в тялото му. 

Рентгеновата снимка ще помогне и да се определи дали е необходима операция за отстраняване на запушването или то може да премине в рамките на няколко дни.

Вашият ветеринарен лекар вероятно ще направи и кръвни изследвания, за да провери бъбречната функция, а лечението ще назначи въз основа на симптомите на животното. Често то може да включва и лекарства за справяне със стомашно-чревния дискомфорт, както и интравенозни течности.

кучеСнимка: iStock

Лечението и неговата продължителност зависят от размера на кучето и от това колко жълъди е погълнало то. При по-малките четириноги са необходими само един-два, за да се почувстват зле поради телесното си тегло. 

Не позволявайте на вашето куче да си играе и да яде жълъди!

Най-добрият начин да предпазите кучето си от натравяне с жълъди, е да му попречите да ги консумира. Оставянето на домашния ви любимец да души и изследва по време на разходка, безспорно е чудесно ще се отнася до нейното обогатяване. Но обръщайте внимание къде се спира и какво привлича вниманието на животното. Ако знаете, че косматият ви другар има склонност да хапва неща от земята, не забравяйте да сте още по-внимателни. Ако имате дървета близо до дома си, чиито клони натежават от жълъди през есента, обмислете и поставяне на намордник, за да попречите на кучето си да погълне падналите от тях. 

куче есенСнимка: iStock

Въпреки че жълъдите са една от красотите, които ни поднася есента, те могат да са много опасни за домашните ни любимци. За това винаги, когато е възможно, дръжте кучето си далеч от тях. Избягвайте да ги използвате като декор в дома си, защото консумацията им може да доведе до стомашно-чревен дистрес, отравяне и дори смърт. Ако видите кучето си да яде жълъди, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар.

Вижте още: 

Есенното линеене на кучетата може да е също толкова лошо, колкото и пролетното

8 най-важни грижи за кучето ни през есента

Виж още