8 най-важни грижи за кучето ни през есента

куче есен Снимка: iStock

Н ощите става тъмни, слънцето постепенно се скрива все по-рано зад хоризонта, листата пожълтяват, а дъждът навън е повече и по-често, отколкото би ни се искало... Но все пак, има нещо прекрасно в есента, нали?

Сочен за най-пъстрият сезон, това е времето от годината, когато природата сякаш иска да се похвали и с размаха на умел художник твори чудни багри. Освен, че е любима на много стопани на кучета, заради по-мекото време, есента крие и някои опасности за домашните ни любимци. 

куче есенСнимка: iStock

Нека заедно разгледаме някои ситуации и моменти, които крият евентуални рискове и как да ги избегнете, за да се насладите максимално на топлите есенни лъчи в компанията на четириногия си другар.

Dogsandcats.bg
 • Внимавайте с разходките по тъмно

През лятото рядко мислим за това, но с настъпването на есента дните стават все по-кратки. И в един момент – нямаме избор, навън е тъмно още преди да сте се отправили на вечерната разходка с домашния си любимец. 

Важно е по-време на тези излизания да се погрижите косматият ви приятел да остане видим за останалите участници в движението – шофьори, велосипедисти и други пешеходци. За целта – можете да вземете на кучето си мигаща каишка или друг светоотразяващ елемент.

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: Разходките по тъмно – да ги направим безопасни за кучето

 • Не забравяйте за обезпаразитяването

Много стопани на домашни любимци не вярват, че питомците им могат да хванат бълхи през по-хладните месеци. За съжаление обаче, това не само е възможно, но може да стане факт още с първото включване на централното отопление в дома ви

Тъй като навън става по-хладно, досадните кръвосмучещи паразити ще си проправят път навътре (ако вече не са го сторили) – удобни и уютно снасяйки яйцата си върху козината на домашния ви любимец. Или на някое влажно и тъмно местенце в дома ви, което почиствате по-рядко. 

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: 10 често срещани мита за бълхите при кучетата

И преди сме споменавали учудващия за мнозина факт, че в стадиите на развитието си, през които бълхата е какавида, през ларва до възрастно насекомо, тя няма нужда непременно от гостоприемник. За това и стопани на кучета искрено се изненадват как е възможно – въпреки че температурите навън са минусови – косматият им приятел да има бълхи.

 • Внимавайте с антифриза

Ако кучето ви погълне антифриз, това може да причини остра бъбречна недостатъчност, често – с фатален край. Важно е да знаете, че за разлика от други опасни и токсични вещества, които могат да отровят четириногите ни приятели, антифризът не мирише зле на домашните животни (особено котките дори се наслаждават на вкуса му).

Освен че е важно да държите тубите с антифриз за автомобила си на място, до което четириногото няма достъп, ако случайно разлеете от течността, погрижете се да го почистите незабавно – независимо колко малко е количеството. 

куче есенСнимка: iStock

Симптомите на отравяне с антифриз включват:

 • Повръщане
 • Депресия
 • Припадъци
 • Затруднено дишане
 • Обща липса на координация 

Ако вашето куче показва някой от тези признаци, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар. Не бива да губите излишно време, защото това може да доведе до фатален край при това - по-бързо, отколкото очаквате!

Вижте още за Отравянето с антифриз при кучетата 

 • Внимавайте за каменна сол

През късната есен на много места има поръсена каменна сол или пясък. Ако домашният ви любимец погълне някое от тези вещества, това може да причини дехидратация и чернодробна недостатъчност. За да предпазите кучето си от отравяне с каменна сол, не забравяйте старателно да почиствате лапите му след разходки през хладните месеци. 

 • Поддържайте здравословното тегло на вашето куче

С настъпването на все по-мрачни дни и студено, влажно време, неминуемо разходките с кучето ни стават по-кратки. А това може да увеличи риска от затлъстяване. 

куче човекСнимка: iStock

За да предотвратите натрупването на излишни килограми и наднормено тегло, опитайте се да следите за приема на храна. Придържайте се към препоръките на ветеринарния си лекар относно това какво количество е достатъчно за домашния ви любимец и избягвайте да му давате остатъци от масата. Бъдете внимателни и с лакомствата – те също съдържат калории, които следва да изчислите. 

Компенсирайте намаленото им физическо натоварване, като играете някои забавни игри на закрито.

Вижте още: 5 начина да помогнете на кучето си да отслабне без да усети

 • Дръжте кучето си топло, особено ако е в напреднала възраст

Подобно на хората, и по-слабите четириноги, които са в напреднала възраст, усещат студа много по-силно от останалите. 

Инвестирайте в кучешко палто или яке, когато разхождате домашния си любимец през зимата. Също така, когато се приберете у дома, не забравяйте старателно да изсушите козината на животното, както и да почистите лапите му – между възглавничките често е натрупват листа или съчки. Задължително е леглото на косматия ви приятел да е разположено на завет, в стая, която се затопля добре, без течение. Това е особено важно за четириноги, които страдат от артрит. 

куче есенСнимка: iStock

 • Планирайте активностите си спрямо събитията

Есента е време, през което се случват много събитие, които могат да са в по-голяма или по-малка степен стресиращи за домашния ви любимец. За да избегнете излишна тревожност, особено по Хелоуин, можете да планирате някаква активност с кучето си извън града, например. 

Повечето хотели, където настаняват и домашни любимци, предлагат промоционални пакети за есента – възползвайте се!

И накрая ... нека ви е уютно заедно!

Има ли нещо по-хубаво от това да сте вътре, на топло в дъждовна нощ? А кучето ви да се е гушнало сладко във вас? 

куче есенСнимка: iStock

Опитайте се да се насладите максимално на уюта и топлината, които есента предлага на всеки, който има очи да види красотата отвъд – често мрачното и дъждовно време! 

Вижте още:

Как смяната на сезоните влияе на кучетата ни

5 причини защо кучето ви няма търпение есента да дойде!

Виж още