Есенното линеене на кучетата може да е също толкова лошо, колкото и пролетното

куче козина Снимка: iStock

Т ъй като дните стават по-къси, а нощите – по-хладни, може да забележите нещо, което на пръв поглед изглежда странно, но всъщност – подготвя тялото на домашните ни любимци за зимата. А именно: Вашето куче се скубе повече от обикновено. Бързаме да ви успокоим – това е нещо напълно нормално. 

Четириногите ни другари обикновено губят зимната си козина през пролетта, когато тя бива заменена от по-късо и леко кожухче, подходящо за лятото. През есента този цикъл се обръща, тъй като животните трябва да съблекат лятното си палто, за да освободят място за по-тежката, защитна зимна козина, пишат в своя статия д-р Марти Бекер и Джина Спадафори.

куче козинаСнимка: iStock

Промяната е най-очевидна при породите с двойна козина като Коли, Шелти или Хъски, например. Тези кучета имат не само груба външна козина, но и мек, изолиращ подкосъм. За това и губят значителни количества косми – както през пролетта, така и през есента. 

Dogsandcats.bg

Интензивността на линеене варира значително спрямо породата на домашния ви любимец. Немските овчарки, например, се скубят целогодишно, например, докато Пуделите изглежда, сякаш губят по-малко козинка. Противно на всеобщото мнение, много от късокосместите кучета могат да отделят повече излишна козина спрямо дългокосместите, но е по-лесно да не забележим късите им косъмчета. 

Можем ли да направим нещо, за да премине процеса на линеене по-бързо?

куче козинаСнимка: iStock

Всяка сезонна смяна на козината при кучетата – дори и в най-тежките случаи – може да бъде опитомена (поне частично!) чрез редовен и чест график на къпане, ресане и четкане. В края на краищата козината, която успеете да уловите, докато извършвате ежедневните груминг грижи за домашните си любимец, няма да се озове на мебелите или по килима ви, нали? 

Вижте още: Как да се справим с космите, щом кучето сменя козината си

Важно е да подберете инструменти (четка, гребен, ножичка), които ще ви свършат най-добра работа спрямо породата (ако кучето ви е чистокръвно) на животното. Можете да се консултирате и с персонала на зоомагазина спрямо специфичните характеристики на четириногото (ако е от приют), за да ви дадат насоки. 

куче козинаСнимка: iStock

Вижте още: 5 основни вида кучешка козина и какви грижи изискват

Кога е време да посетим ветеринарен лекар?

Без значение каква е породата, сезонното линеене при домашните любимци е нещо нормално. Понякога обаче, то може да е знак за здравословен проблем. Кожни алергии, хормонални аномалии и кожни паразити могат да предизвикат по-активно падане на козината, а лошото хранене също може да влоши качеството на кожухчето на четириногия ви другар. 

куче козинаСнимка: iStock

За всеки собственик на домашен любимец би било полезно да се запознае с нормалния модел на линеене на кучето си на база породата или вида на козината му. Не би навредило да се консултирате с ветеринарния си лекар за съвет, особено ако имате притеснения за състоянието й. Същото се отнася и ако установите, че козината на кучето пада на петна, а не плавно по цялото му тяло. 

Други есенни съвети за грижа за външния вид на домашните ни любимци

  • Внимавайте със студеното време

куче козинаСнимка: iStock

Възрастта, общото здравословно състояние, нивата на активност и теглото на вашия домашен любимец могат да ви послужат за ориентир за някои от основните грижи за него през есента. На първо място е диетата на животното. Като цяло, четириногите, които живеят предимно на закрито, се нуждаят от по-малко храна (за да се компенсира намалената активност), а тези, които прекарват повече време на открито, от повече (поддържането на топлина изисква енергия, а храната е горивото). Не забравяйте да осигурите прясна вода на кучето си, която да му е на разположение по всяко време на деня. Отопляемите легла са добър вариант за по-възрастни животни, както и за такива, които страдат от определени здравословни проблеми.

куче козинаСнимка: iStock

  • Специални грижи за възрастните животни

Есенно-зимният период е особено труден за по-възрастните кучета. За това и тези домашни любимци имат нужда от вашата помощ, за да се чувстват комфортно. Идеята, че изглежда нелепо да слагате пуловер на по-едри кучета, е абсурдна с оглед на това, че те имат нужда от допълнителна топлина по време на разходките навън. 

Вижте още: 

Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини за кучето

Колко често е добре да къпем кучето си

 

 

 

 

Виж още