Зимна грижа за кожата на кучетата

куче зима Снимка: iStock

В даден момент от живота си всеки от нас е установил, че през зимата кожата ни има нужда от допълнителна грижа. Влажността е ниска, въздухът навън – студен, често има мразовит вятър, всеки ден влизаме на топло, а излизаме на студено и обратно... 

Дори и у дома да имате добра вентилация, тялото ви трябва да се бори, за да се справи с промените в температурата и влагата, които съпътстват зимния сезон. Често общият резултат от всичко, изброено по-горе, включва суха, сърбяща и лющеща се кожа. Това, за което може би не се замисляте обаче, е, че същото се отнася и за домашния ви любимец.

куче зимаСнимка: iStock

Грижи за кожата на кучето ни през зимата – с какво са по-различни?

  • Къпане и груминг

Едно от типичните състояния, възникващи в резултат на промяната в условията на околната среда, е пърхотът. Най-общо казано, това често е нормален резултат от отделянето на мъртви кожни клетки, които остават на повърхността на кожата или козината на животното. Това обаче бързо може да се превърне в грозен или неудобен проблем, когато кожата произвежда прекомерни количества себум. Обмяната на кожните клетки се увеличава, а тези от тях, които са мъртви, могат да се слепят или да останат под формата на петна по повърхността на кожата. Проблем, по-често срещан през зимата.

Dogsandcats.bg

куче зимаСнимка: iStock

За съжаление, при кучета, които имат чувствителна кожа, къпането с шампоан може само да влоши проблема. За да избегнете премахването на естествените мазнини по кожата или причиняването на химическо дразнене, къпането с каквито и да е било продукти, следва да бъде ограничено през зимните месеци. Обикновена кратка баня с вода е съвсем достатъчна, ако действително се налага да изкъпете питомеца си. 

Използването на мека четка върху козината на кучето ви ще ви помогне да стимулирате космените фоликули и естествените мастни жлези. Което, от своя страна, ще премахне всички петна от кожата му. 

  • Хранене и добавки за кожата

През цялата година кучето ви трябва да получава добре балансирана диета. Така че, когато настъпи зимата, кожата му да е в добро здраве. Това не означава, че питомецът ви няма да има проблеми, а по-скоро, че те ще бъдат сведени до минимум и по-лесни за лечение. 

куче зимаСнимка: iStock

Балансираните нива на мастни киселини са основен компонент на здравата и стегната, но гъвкава кожа. Ако вие и кучето ви сте преживели тежка зима или две, то може би е добре да изпробвате специална диета, която съдържа допълнителни нива на омега-3 и омега-6 мастни киселини, насочени специално към поддържане на по-здрава кожа. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да направите най-добре информирания избор относно това кои допълнителни витамини и/или храни са най-подходящи за вашия питомец.

Други причини за кожни проблеми 

Други потенциални причини за кожни заболявания могат да идват от източници като паразити, основни здравословни проблеми като проблеми с бъбреците или черния дроб, хормонален или хранителен дисбаланс. През зимата проветряваме по-рядко, така че често в застоялия въздух се съдържат прах и акари, които също могат да раздразнят домашния ви любимец.

куче зимаСнимка: iStock

Ако забележите, че кучето ви се чеше непрекъснато и видимо изпитва дискомфорт, незабавно посетете ветеринарния си лекар. Увреждането на кожата бързо може да прерасне в по-тежка бактериална инфекция. 

Вижте още: 

10 съвета за здраво и щастливо куче през зимата

Колко дълго да разхождаме кучето си, когато навън е студено

 

Виж още