Колко дълго да разхождаме кучето си, когато навън е студено

куче сняг Снимка: iStock

З имата ни носи красотата на белия сняг и радостта на празниците. Много кучета обичат да лудуват и да играят в снежните преспи, но за разлика от хората, домашните ни любимци невинаги усещат кога е време да се приберат на топло у дома. За щастие, има някои прости неща, които собствениците на четириноги можем да направим, за да предпазим косматите си другари от измръзване и хипотермия по време на зимните разходки. 

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още: Разпознаване на опасните признаци на хипотермия при кучетата

Колко дълго е безопасно да разхождаме кучето си навън в студа?

Количеството време, през което можете безопасно да държите домашния си любимец на открито през зимата, зависи от редица фактори. Въпреки че не би било пресилено да се каже, че по-кратките излизания са за предпочитане през мразовитите месеци. 

Dogsandcats.bg

Добро правило е ако температурата навън е под 0 градуса по Целзий, да ограничите разходките от 10 до 20 минути за малки кучета и от 30 до 60 мин – за големите домашни любимци. 

Винаги, когато ви предстои излизане навън, проверете метеорологичните условия. Ниските температури не са единствената ви грижа. Студеният вятър и снеговалежът могат да накарат телесната температура на вашето куче да спадне по-бързо. Много фактори влияят върху това колко дълго животното може безопасно да стои на открито.

куче зимаСнимка: iStock

Обмислете още: 

  • Възрастта на кучето

Възрастните четириноги и младите кученца издържат по-малко на студеното време навън.

  • Козината на кучето

Кучетата с по-дълга и по-дебела козина могат да запазят по-дълго телесната си топлина спрямо тези с по-къса и по-тънка козина.

  • Ръстът на кучето

На домашните любимци с къси крака им става по-студено, защото тялото им се намира по-близо до замръзналата земя.

  • Здравословното състояние на кучето

Някои медицински състояния като диабета и болестта на Кушинг, могат да намалят способността на вашето куче да регулира телесната си температура. 

кучеСнимка: iStock

  • Породата

Защо тя играе голяма роля за това колко дълго е безопасно домашният ви любимец да стои на открито? Някои породи четириноги се отглеждат като кучета за впряг и виреят без проблем в студеното зимно време, като Самоед, Аляски маламут, Сибирско хъски, Санбернар или Бернски зененхунд.

Тези четириноги разполагат с дебел подкосъм, който им помага да се стоплят по-бързо. Въпреки това, все пак е добре да наблюдавате кучето си на открито, особено ако е свикнало да прекарва по-голямата част от деня си у дома.

Разпознайте признаците на хипотермия и измръзване

кучеСнимка: iStock

Ако вие и кучето ви прекарвате твърде дълго време на студено, се излагате на риск от измръзване и хипотермия. Ще познаете, че време да се прибирате у дома на топло, ако домашният ви любимец: 

  • Трепери
  • Неспокоен е
  • Отказва да се движи или ходи по-бавно
  • Диша учестено
  • Има разширени зеници

Помнете – ако косматият ви другар показва признаци на хипотермия, веднага го заведете вътре, където е топло и се свържете с ветеринарния си лекар за допълнителни инструкции. 

Грижа за лапите при зимни разходки на кучета

Лапите на домашните ни любимци са доста здрави, тъй като с тях животното ходи редовно по тротоари, неравни терени и камъчета, но студът, снегът и ледът могат да причинят наранявания и щети. За това – проверявайте редовно лапите на животното за пукнатини и драскотини. 

кучеСнимка: iStock

Подстрижете и козината между пръстите на животното – снегът, който може да се натрупа на тези места, в крайна сметка може да образува ледени топчета, които да причинят неудобство на кучето при движение. 

И накрая – винаги, когато се върнете от разходка, почиствайте внимателно лапите и коремчето на домашния си любимец. Солта и другите химикали, които разпръскват по улиците през зимата, могат да раздразнят кожата и лапите на животното. 

Други зимни съвети за безопасни ежедневни разходки

Има още някои неща, които можете да направите, за да предпазите кучето си през зимата. 

Освен подходяща дрешка и обувки (ако животното понася да носи такива), снабдете го с идентификационен етикет и микрочип. Снегът може да прикрие някои аромати, на които питомецът ви може би разчита, за да се ориентира и прибере у дома по познатия си маршрут. 

Не позволявайте на кучето си да ближе земята в близост до паркирани автомобили. От превозните средства може да изтече антифриз, който има сладък вкус, но е изключително токсичен за четириногите. 

кучеСнимка: iStock

Уверете се, че кучето ви пие много вода. Хидратацията на домашните любимци е важна не само през лятото, но и през зимата. 

Коригирайте размера на порциите на вашето куче. Някои животни се нуждаят от повече калории през по-хладните месеци, докато други, които не се движат много – от по-малко. 

В заключение, поддържането на редовната рутина, включваща упражнения и разходки, е от ключово значение за поддържането на формата, здравето и щастието на вашия домашен любимец през зимата. 

Въпреки това, минусовите температури, ледените условия и химикалите за топене на лед представляват сериозен риск за здравето на животното. Придържайте се към кратки разходки и обличайте кучето си с подходяща дрешка, ако има нужда. Не се колебайте да се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако забележите някакви признаци на хипотермия или се притеснявате за здравето на животното.

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Предизвикателствата да разхождате кучето си през зимата

Безопасно ли е да оставяме кучето си само в колата през зимата

 

Виж още