10 съвета за здраво и щастливо куче през зимата

куче сняг Снимка: iStock

З имата е сезонът на уютните и меки дрехи. На свиването до огъня и събуждането в магията на свят, преобразен от снега. Колкото и да обичаме това време от годината обаче (личи ни, нали!), то носи някои предизвикателства и потенциални опасности за нашите кучета.

За това, предлагаме ви 10 съвета как да осигурите комфорта на домашния си любимец през зимата. За да имате много поводи за усмивки и забавления заедно!

  • Повече време на закрито

Когато температурите навън падат, важно е да избягвате да държите кучето си навън за продължителни периоди от време. Това може да е по-трудно при четириноги, които обичат да са на открито и да свикнали да прекарват голяма част от деня си лудувайки в задния двор. 

Доколкото графикът ви позволява, разбира се, оставяйте питомеца си да се порадва на снега, но се стремете разходките да не надвишават половин час. Ако междувременно забележите, че кучето ви трепери, хленчи или е спряло да си играе, значи е дошло време да се прибирате на топло. 

Dogsandcats.bg

куче разходка зимаСнимка: iStock

  • Помислете за облеклото

Въпреки че е лесно да предложим, че козината на кучето ни е достатъчна, за да поддържа телесната му температура, това невинаги е така. Ако самите вие усещате студа по-остро, макар че сте с яке, шапка и шал, домашният ви любимец вероятно се чувства по-същия начин. Особено ако има тънка козина. В този случай добре е да му подсигурите пуловер или палто, за да се чувства по-комфортно по време на зимните разходки. 

  • Избягвайте прехранването

Въпреки че може би си мислите, че вашето куче се нуждае от допълнителен щит през зимата, за да го предпази от студа, това трябва да е допълнителен слой дрехи, а не мазнини! Ако вашето куче е по-малко активно през зимните месеци, то изгаря по-малко калории и общите им дневни нужди ще бъдат по-ниски. Коригирайте съответно количествата храна, за да поддържате идеалната форма и да избегнете нежелано наддаване на тегло.

куче водаСнимка: iStock

  • И кучетата могат да настинат

Измръзването може да бъде сериозен проблем за кучетата, който мнозина подценяват. То се случва, когато четириногото прекарва продължителни периоди от време навън при температури под нулата. Когато кучето изстива, кръвта започва да се изтегля от крайниците към центъра на тялото му, за да поддържа работата на жизнените му органи. Това означава, че ушите, лапите и опашката на питомеца ви за особено застрашени. 

Въпреки че кучетата за впряг и работните животни са най-застрашени, винаги е разумно да сте наясно с риска. Измръзналата кожа в крайна сметка ще почернее, но е важно да следите за ранни предупредителни признаци като бледи или сиви петна, твърда, студена и восъчна кожа или мехури.

куче зимаСнимка: iStock

  • Стойте далеч от антифриз

Антифризът е смъртоносна за кучетата отрова, която, за съжаление, те намират за вкусна. Активната съставка в него е етилен гликол, сладка сиропообразна течност, която има изкушаващ аромат и сладък вкус. Лошата новина е, че дои малко количество погълнат антифриз може да причини на питомеца ви остра бъбречна недостатъчност. 

Най-често малки локвички с антифриз има около колите, така че не забравяйте да държите на повод домашния си любимец, когато преминавате покрай паркирани коли, алеи, гаражи или други места, където може да има разлят антифриз.

куче снягСнимка: iStock

Вижте още: Отравяне с антифриз при кучетата

  • Защита на лапите от химическите соли

Безспорно разпръснатата по улиците сол е удобно решение за нас, хората. Но солта, която се използва за топене на лед и сняг, както и за предпазване от повторно замръзване, не се отразява добре на лапите на кучетата ни. Тези соли – обикновено калциев или натриев хлорид – могат да раздразнят възглавничките на краката на вашето куче и са токсични при поглъщане.

куче снягСнимка: iStock

За това е важно да бършете лапите на кучето ви след разходки из квартала, за да успокоите краката му и да сте сигурни, че няма да оближе нещо, което не трябва.

  • Бъдете креативни с упражненията

Ако имате проблем с намирането на мотивация да напуснете топлия си дом и вместо това смело да се изправите срещу природните стихии, за да поиграете на донасяне заедно с домашния си любимец, не се притеснявайте – не сте сами! Има много креативни начини да осигурите на питомеца си достатъчно упражнения, без да се излага (включително и самите вие) на суровото време. 

Има много игри на закрито, които можете да опитате заедно, като например криеница. Хвърлете любимата играчка на животното в произволна посока, за да го разсеете, а след това се скрийте и го повикайте. Оставете го да ви потърси, а щом ви открие, наградете го. 

куче водаСнимка: iStock

  • Помислете за дневна грижа

Ако имате куче, което е свикнало да лудува навън през по-голямата част от деня или е искрено щастливо, когато отскачате до парка за кучета, изолацията на закрито през студената (и често – продължителна) зима може да причини летаргия и самота. Помислете дали да не запишете животното на дневна грижа за домашни любимци – дори да е веднъж или два пъти седмично. Това ще даде на четириногите, които обичат да общуват, така необходимото им взаимодействие, стимулация и упражнения.

  • Добавете Омега-3

Всички знаем как зимното време се отразява на кожата ни. Е, същото се отнася и за нашите кучешки другари. Ниската влажност и отоплението в дома ни могат да изсушат кожата и козината на четириногото. И макар да можем да прилагаме лосиони или балсами за устни, най-доброто решение си остава добавянето на масло към диетата на животното.

куче зимаСнимка: iStock

  • Обърнете специално внимание на възрастните кучета

Ако имате по-възрастен роднина, който страда от артрит, то може би сте го чували да казва, че се чувства по-зле, когато навън е студено. Е, същото се отнася и за четириногите, които са вече в златните си години. Спадът на налягането на въздуха, който може да причини подуване на тъканите, както и неприятният сковаващ ефект, който мразовитото време има върху мускулите, могат да влошат състоянието на ставите. Към това добавяме и, че през зимата като цяло се движим по-малко. А знаем, че ако не се използват редовно, мускулите са изложени на риск от атрофия. Което означава, че колкото по-малко се разхождате с възрастния си питомец през зимата, толкова по-малко сила ще има той. 

Вижте още:

Съвети за безопасни снежни игри с кучето ви

Защо кучетата обичат да заравят нос в снега?

Виж още