Значението на името на кучето

куче име Снимка: iStock

В секи собственик на домашен любимец го е правил: викаме различно име или дума, за да видим дали кучето ни ще се върне при нас. И да, най-често то го прави. За това и няма как да не се запитаме: какъв е смисълът да прекарваме часове наред в проучване и обмисляне кое име да изберем?

куче имеСнимка: iStock

Защо името на кучето е толкова важно?

Името на кучето е може би най-важната дума, на която трябва да го научите. Много треньори препоръчват да научите домашния си любимец как се казва, преди да започнете да го тренирате на други основни команди като „Седни!“ или „Стой!“, за да привлечете вниманието на животното и да сте сигурни, че то знае, че това, което следва, е насочено към него. Експертите са установили още, че определени комбинации от звуци са по-лесни за разпознаване и запомняне от кучетата.

Как да изберем името на кучето си?

Изследователите са открили, че кучетата реагират най-добре на думи с две срички и твърди съгласни. По-твърдите звуци носят повече енергия в различните честоти и активират повече аудио рецептори в кучешкия мозък, отколкото меките съгласни. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

В идеалния случай, добре е да се спрете на сравнително по-просто име. Ако то съдържа три или повече срички, това може да доведе до сензорно претоварване, което значително да затрудни разпознаването и запомнянето на името от страна на кучето. 

Да, Тирион Ланистър може да е любимият ви герой от „Игра на тронове“, но е абсолютно неподходящ начин как да кръстите кучето си!

Освен дължината на името и съгласните звуци, важно е да изберете име, което е ясно различимо от другите думи, които ще използвате в ежедневието на косматия си другар. И накрая – използвайте името на домашния си любимец пестеливо – прекомерната му употреба може да накара животното да започне да се разграничава от него или да го игнорира. 

куче човекСнимка: iStock

Допълнителни съвети за избор на име за домашния ви любимец

Името на кучето ви е едно от нещата, които ще останат непроменени през целия му живот. То ще свикне да реагира на него и да очаква, че нещо ще се случи, щом го чуе. За това събрахме за вас някои насоки, които ще ви помогнат да изберете по-лесно най-доброто име за четириногия си другар:

  • Изберете име, което цялото ви семейство харесва;
  • Избягвайте мрачни, обидни или имена с негативна конотация (като Сатана, Дарк, Демон и тн.);
  • Ако имате повече от едно куче, избягвайте да избирате римувани имена или такива, които звучат подобно, за да избегнете объркване;
  • Уверете се, че се чувствате комфортно с името. Все пак ви предстои да викате кучето си на различни места с него. 
  • Името трябва да привлича вниманието. Тъй като обикновено то предхожда определена команда, добре е да може да се изрече бързо. 
  • Използвайте правилото за две срички. Тези имена са чудесни за кучета, освен това са по-лесни за интониране.

Науката сочи, че кучетата обичат собственото си име

Наскоро проведени проучвания показват, че кучетата предпочитат собственото си име, за разлика от всяко друго. Дори то да бива произнесено от някой непознат за тях, четириногите все пак ще обърнат повече внимание на собственото си име. 

куче човекСнимка: iStock

Кучетата дори са в състояние да разграничат името си от други звуци в разсейваща среда. Така че, ако понякога домашният ви любимец избере да ви игнорира, това е напълно съзнателно решение. 

Името на кучето е необходимо за идентификация, подобно на това при хората. Но по-важното тук е, че това е начин да привлечете вниманието му. Името на домашния ви любимец често предшества команда и това прави обучението му по-успешно. Изберете име от една или две срички, което е лесно за интониране и избягвайте имена, които звучат като общи команди.

В крайна сметка, как ще изберете да кръстите кучето си зависи изцяло от вас. Но няма нищо лошо в това да се позовете на някои изпитани съвети, които да ви навигират при това решение. 

куче лошоСнимка: iStock

Вижте още: 

Да сменим или не името на осиновеното куче

Може ли кучето да има повече от едно име

 

Виж още