Значението на зрителния контакт или защо е важно да гледаме кучето си в очите

куче зрителен контакт Снимка: iStock

В сички сме го изпитвали – когато сме във връзка, едва ли има нещо по-желано и търсено от интензивния зрителен контакт, който да укрепи взаимоотношенията с партньора ни. Вярно е както, когато се касае за отношения между двама партньори, така и когато става въпрос за връзката на стопанина с домашния му любимец. 

Зрителният контакт може да ви помогне да изградите доверие и да се свържете с кучето си на по-дълбоко ниво. Този вид комуникация – (защото за домашния ви любимец това е точно това!), може също да ви даде представа за личността на вашето куче, как се чувства то и от какво се нуждае. 

куче зрителен контактСнимка: iStock

Разбира се, не всеки път, когато погледнете четириногия си приятел в очите, това е „дълбок контакт, който заздравява връзката ви“. Ключовото тук е да се научите да използвате този вид канал за общуване с животното максимално ефективно. И така – може би вече се питате, как да го направите?

Dogsandcats.bg

Психологията зад кучешкия зрителен контакт

Контактът с очите при четириногите има различно значение от този при хората. Въпреки че ние можем да се гледаме в очите в продължение на минути (например, по време на дълбок разговор), това поведение е нещо съвсем различно в кучешкия свят. Ако се загледате в поведението на домашния си любимец, може би ще установите и сами, че кучетата обикновено правят кратък зрителен контакт, когато срещнат себеподобни, особено ако решат да играят или да си взаимодействат с това четириного. 

И като казваме кратко, действително имаме предвид кратко – обикновено в рамките само на секунда или две. 

кучета играСнимка: iStock

По-продължителният директен зрителен контакт е начин на кучетата да установят доминация. Когато едно четириного е изправено пред този вид демонстрация на надмощие, то пред него има два избора. Може или да задържи погледа на отсрещната страна, което показва на другото куче, че то не отстъпва (и често тази ситуация ескалира бързо до кавга) – или може да отмести очи и да се отдръпне, приемайки по-скоро по-покорна роля. 

Поради тази причина кучетата могат да приемат зрителния контакт от непознати като вид заплаха. И въпреки че не е най-добрата идея да гледате дълго в очите животно, което не познавате, що се отнася до вашия питомец това е чудесен начин да се свържете на по-дълбоко ниво. 

кучета паркСнимка: iStock

Зрителният контакт като начин за свързване и свързване с вашия домашен любимец

Продължителното гледане в очите заедно с кучето ви е чудесен начин да изградите доверие, да задълбочите връзката си и да я укрепите.

Ето как работи: Контактът с очите на кучето задейства отделянето на окситоцин, хормонът, отговорен за любовта и щастието, както при хората, така и при домашните ни любимци. 

Проучване по темата е установило, че нивата на окситоцин в организма на четириногите скачат до забележителните 130%, докато просто гледат в очите любимия си човек! При хората процентите са още по-внушителни – 300%.

Този прилив на щастие – буквално и образно казано, помага за задълбочаване на връзката между домашен любимец и собственика му, като същевременно предлага възможност за свързване и изграждане на доверие. 

Ключът към успеха е да не прекалявате. Не е нужно да се взирате директно в очите на вашето куче с часове – няколко минути галене, говорене с мил тон и периодично установяване на зрителен контакт е съвсем достатъчно, за са предизвика освобождаването на свързващия хормон. 

куче зрителен контактСнимка: iStock

Какво може да означава кучешкият контакт с очи

Добре, ще си кажете, разбрахме, че ако задържим за по-продължителен период от време погледът на домашния ни любимец, това е чудесен начин за укрепване на връзката помежду ни. Но това не е всичко! Защото зрителният контакт с вашия питомец може да ви каже много за неговата личност и нуждите му във всеки един момент. Като например:

  • Кучето има нужда от вас

Както вече споменахме, домашните любимци са лишени от лукса да ни кажат сами какво искат. За това и те често използват зрителния контакт като начин за общуване. Ако вашето куче ви гледа, това може би е защото има нужда от нещо – време е за разходка или вечеря, например. Сложете си детективската шапка и вижте сами дали не можете да разберете за какво ви се моли животинчето!

куче зрителен контактСнимка: iStock

  • Домашният любимец иска да общува

Вие може да искате да се свържете с вашето куче, но то може също да има нужда да общува с вас на по-дълбоко ниво! Ако домашният ви любимец дойде при вас, седне и започне да ви хвърля добрите, старомодни „кучешки погледи“, той може просто да търси малко качествено време. За това – отделете му го!

  • То крие уверена и харизматична личност

Точно, както зрителният контакт е знак за доверие между хората, така и задържането на погледа с домашния ви любимец може да бъде чудесен начин животното да покаже своята уверена и харизматична личност. Любопитен факт е, е уверените кучета понякога правят зрителен контакт с хората като начин за свързване и именно това се счита за „демонстрация на харизма“ на кучешките изложби!

куче зрителен контактСнимка: iStock

Като стопанин на домашен любимец вие имате много възможности да се свържете с домашния си любимец. И както се оказва, понякога всичко, от което се нуждаете, са няколко минути гледане в очите. Така че – какво чакате! Отидете до кучето си, осъществете лек зрителен контакт и му покажете колко ви е грижа!

Вижте още: 

6 стоплящи сърцето начина, по които кучето показва, че ви обича

5 начина да покажете обич на кучето си, така че то да ви разбере

Виж още