Защо кучетата обичат да спят до стопаните си

куче стопанин легло Снимка: iStock

А ко обичате да дремвате в компанията на домашния си любимец, то може би сте си задавали въпроса: Защо кучетата обичат да спят до стопаните си? Ще ви подскажем – за защита, близост и топлина. Но и не само. 

Въпрос на инстинкт

Знаем, че четириногите ни другари са товарни животни. Техните диви предци не само са ловували заедно, но и са почивали близко един до друг през нощта, за да си осигурят допълнителна топлина и сигурност. 

куче спи леглоСнимка: iStock

Ако някога сте виждали куче да ражда или просто сте се възхищавали на сладки новородени кутрета, то сте забелязали, че мъниците се скупчват заедно скоро след като се родят. Това отново е свързано с природния им инстинкт да се топлят и пазят взаимно. И тъй като така се чувстват най-сигурни, не е чудно, че се опитват да повторят това усещане за уют с вас, дори и след като пораснат.

Dogsandcats.bg

Това, че домашният ви любимец иска да спи до вас, е и знак за обич и желание за близост. Индикация, че на косматия ви другар му допада вашата компания и ви смята за член на глутницата си. Дремването до вас доказва неговата лоялност, доверие и желание да ви защити. 

Въпреки това, ако кучето ви не е от тези, които скачат на леглото и искат да се гушкат в краката ви през нощта, не бързайте да унивате или да се притеснявате. Има различни причини защо някои четириноги предпочитат да дремват около, а не в пряка близост със стопанина си. И нито една от тях не означава, че питомецът ви не ви обича или не ви приема като водач на глутницата си. 

куче стопанин леглоСнимка: iStock

Според проучванията, около половината от всички стопани на домашни любимци им позволяват да дремват до тях на леглото им. Някои породи обичат да се гушкат повече от други, например ретривърите, Колитата или Английските булдози.

Насърчаване на поведението

По-голямата част от кучетата нямат нужда да ги насърчавате, за да скочат в леглото и да се свият до вас. Други обаче не са толкова ентусиазирани от тази перспектива. Ако действително държите да дремвате с четириногия си другар, важно е да разберете защо той няма желание да го прави. Може би леглото ви не му е удобно? Може би няма достатъчно място или не му допада, че се въртите много насън.

Въпреки че можете да опитате да насърчите домашния си любимец (с похвали и лакомства) да се качи на леглото до вас за през нощта, истината е, че понякога нищо от това не работи. Някои кучета просто не обичат да дремват до стопаните си. Не забравяйте, че питомецът ви има своите предпочитания, граници и лично пространство, точно като вас. 

куче спи леглоСнимка: iStock

В заключение, макар най-често да е породено от инстинкт, за много кучета е истинско удоволствие да похъркват спокойно близо до стопаните си за през нощта. Тези четириноги с видима охота и ентусиазъм се свиват в края на леглото на своя човек всяка вечер, докато други техни събратя избират да се отпуснат в своето си кътче. 

Предпочитанията за сън на кучетата са много индивидуални и могат да се променят с времето на база различни фактори. И въпреки че можете да насърчите питомеца си да спи в леглото до вас (ако това е, което искате самите вие), не забравяйте да уважавате неговите лични граници преди всичко.

куче спиСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да си дремват по гръб

Как да разберем, че кучето ни сънува кошмар

Виж още