10 лесни начини да бъдете по-добър стопанин за кучето си

куче щастливо Снимка: iStock

К учетата са с нас само за определена част от живота ни, но ние за тях сме целият свят! Те разчитат на нас за всичко, готови да се погрижат безкористно както за физическото, така и за психологическото ни благополучие. 

Ние сме богато възнаградени с тяхната безкрайна обич и отдаденост, да не говорим за приятелството им, което е ненадминато. Често, улисани в ежедневните си грижи и задължения обаче, често пропускаме да добавим нещо отгоре, за да стане животът на косматия ни другар още по-хубав! А, повярвайте ни, за това не се изисква много!

куче нервноСнимка: iStock

Предлагаме ви 10 ежедневни идеи, които да приложите, за да станете по-добър стопанин за домашния си любимец. Защото, сигурни сме, искате да му осигурите възможно най-добрия живот, нали?

Dogsandcats.bg
  • Изградете връзката си чрез обучение

Независимо дали сте взели домашен любимец от развъдник или сте осиновили животното от приют, инвестирайте в основното му обучение за послушание, за да помогнете на новия си спътник да се превърне в добре възпитан член на семейството ви. Основните команди като „седни“, „стой“ или „пусни“ ще ви гарантират и безопасността на животното, а това е важно за доброто ви прекарване навън. 

куче човекСнимка: iStock

  • Ежедневните разходки са вашето време заедно

Ежедневието на всички ни е забързано, за това понякога е лесно да забравим за разходката на домашния си любимец. Независимо дали имате Ши Тцу или Санбернар у дома обаче, ежедневните излизания и упражнения са задължителни, за да поддържате физическото и психическо здраве на животното. 

Въпреки че по-малките породи не изискват толкова дълги разходки, те все пак се нуждаят от обогатяването, което идва с излизането на чист въздух и поемането на всички аромати навън.

куче разходка гораСнимка: iStock

  • Опитайте нови физически дейности заедно

Ако кучето ви е активно и обича да учи нови трикове, курсовете по ловкост (аджилити) могат да укрепят мускулите му, да го поддържат във форма и да подобрят цялостното му качество на живот. Обикновено този кучешки спорт е изключително подходящ за представители на пастирските групи като Бордър коли, Австралийска овчарка и Австралийски кетълдог, които изпъкват с ловкостта и интелигентността си. А като бонус – ходенето на курс ще укрепи връзката ви с животното, тъй като това ще се превърне в дейност, която и двамата очаквате с нетърпение.

куче човекСнимка: iStock

  • Поддържайте нещата интересни с интерактивни игри

Кучетата са умни животни, които се нуждаят от ментална стимулация, която да предизвиква ума им. Можете да направите това, като въведете различни играчки – интерактивни или пъзели, в обичайната рутина на животното. 

  • Бъдете внимателни и присъстващи

Не може да се отрече, че кучетата се нуждаят от много внимание, макар понякога да го забравяме. Ако работите от вкъщи, например, отделете малко време през деня, за да разтриете коремчето на питомеца си, или да поиграете с любимата му топка. 

Когато релаксирате пред телевизора, оставете мобилния си телефон или таблета, и вместо това се погушкайте с животното на дивана. Бъдете сигурни – то ще оцени допълнителното внимание от ваша страна!

  • Комфортът на първо място

Независимо от жизнения етап, в който се намира вашето куче, комфортната домашна среда за него означава място, където се чувства сигурно и уютно – независимо дали става въпрос за любимото му легло или за вашата спалня! Четириногите обичат да имат свое убежище, където да се чувстват комфортно, когато имат нужда да отдъхнат необезпокоявани. 

куче сутринСнимка: iStock

  • Направете контролен списък за безопасност

Не подценявайте необходимостта да съблюдавате за безопасността на кучето си. Изготвянето на контролен списък с неща, които трябва да направите, както и опасни храни и продукти, може да ви помогне да защитите питомеца си от потенциални опасности. 

Освен идентификационен елемент на нашийника му, добре е да сложите и микрочип на новия си космат приятел. Всичко това увеличи шансовете му да бъде върнат у дома в случай, че се загуби. 

Малките кученца са естествено любопитни и държат да изпробват с уста всичко около себе си. Дръжте опасни храни като шоколад, грозде, лук и сурово месо/кокали извън обсега на животното. Уверете се и, че в дома или задния ви двор няма растения, които са токсични за кучета. 

куче човекСнимка: iStock

  • Поглезете домашния си любимец

Редовното подстригване на всеки четири до шест седмици може да подобри значително и видимо външния вид на домашния ви любимец. Нещо повече, той ще започне да изглежда и мирише страхотно! Освен това, по този начин ще предотвратите сплъстяване на козината, което може да причини болка и дискомфорт на животното. Четкането помага на кожата да диша, като същевременно намалява омазняването, което причинява кожни проблеми. Подрязването на ноктите пък, ги поддържа в подходяща дължина, така че животното да може да ходи удобно. 

куче човекСнимка: iStock

  • Посещавайте ветеринарния си лекар редовно

Здравото куче е щастливо куче. Не забравяйте да водите редовно домашния си любимец до кабинета на ветеринарния си лекар за годишния профилактичен преглед, дори да нямате причини за безпокойство или нещо в поведението на животното, което да ви притеснява. Следете за ваксинациите и не пропускайте да го обезпаразитите – външно и вътрешно. 

  • Направете си ваканция, подходяща за домашни любимци

Точно като хората, повечето кучета обичат промяната в обстановката. Да вземете домашния си любимец заедно с вас на пътуване или къмпинг може да помогне за облекчаване на стреса или скуката, които животното може да изпитва. Новите аромати и приятелства пък са нещо, за което питомецът ви ще е безкрайно благодарен!

куче разходкаСнимка: iStock

В заключение

Вече обичате кучето си, но да бъдете най-добрият стопанин на животното означава и да се грижите за неговите физически, умствени и емоционални нужди. Прилагането на някои от предложените по-горе идеи в действие, може да ви помогне да изградите по-дълбока и силна връзка с домашния си любимец.

Вижте още: 

Как кучетата показват обичта си

10 неща, които кучетата не харесват у хората

Виж още