10 лесни трика как да изморите активното си куче

куче игра Снимка: iStock

И ма кучета, които имат толкова енергия в запас, че тя сякаш никога не свършва! Или ако това се случи – не продължава дълго! Ако едночасовата разходка сякаш прави домашния ви любимец дори по-ентусиазиран и зареден, отколкото да го изморява качествено, то добре знаете за какво говорим! 

Някои домашни любимци изглежда имат безкрайни количества енергия. И ако не искате те да подскачат из дома ви или по-лошо – да станат разрушителни, то трябва да намерите начин да ги изморите! 

Разходката из квартала може да стане скучна и за двама ви след известно време. Какво можете да направите тогава? Предлагаме ви да разгледаме заедно 10 прости трика, с които гарантирано ще изморите вашия активен косматият другар!

Dogsandcats.bg
  • Използвайте играчка тип въдица

Вероятно сте виждали този тип играчка, предназначена за котки. Това е предмет, прикрепен към връв, завързана за пръчка, силно наподобяващо въдица. В по-големите зоомагазини ще откриете и подобрени версии, подходящи и за игри с кучета. Използвайте въдицата, за да може вашият активен другар да практикува ловните си умения, като се нахвърля и скача върху играчката, докато вие я местите.

  • Играйте на донасяне

Можете да усложните стандартното хвърляне и донасяне на топка, като включите стълбите в дома си, например. Ако сте навън, използвайте фризби, което можете да хвърлите на по-голямо разстояние и да накарате животното да ви донесе обратно. 

куче играСнимка: iStock

  • Създайте писта с препятствия у дома

Можете да използвате възглавници от дивана, играчки, обръчи или мебели, за да създадете импровизирана писта с препятствие в дома си. След това всичко, което трябва да направите, е да научите активното си куче как да се движи в нея! 

  • Научете нови трикове

Мит е, че не можете да научите старо куче на нови трикове. Домашните ни любимци обичат да учат нови неща и да угаждат на стопаните си, а концентрацията, необходима им за усвояването на нов трик, ще изтощи не само тялото, но и ума им. 

куче играеСнимка: iStock

  • Играйте на дърпане на въже

За някои кучета тази игра си остава най-добрият начин да се изморят и същевременно – да се позабавляват! А допълнителният бонус е, че това е страхотна укрепваща тренировка и за вас!

  • Играйте на криеница с лакомства

Скрийте няколко от любимите бисквитки или дентални пръчици на кучето си из различни места в дома си, за да тренирате обонянието и ума на животното. Или с други думи – накарайте домашния си любимец да се потруди за храната си!

куче пъзелСнимка: iStock

  • Разходете се до близкия парк за кучета

Много кучета обичат да се социализират и да играят с други четириноги. Отскочете до близкия кучешки парк – това може да бъде чудесен шанс за вашия питомец да потича свободно, да намери нови приятели и същевременно – да се измори качествено.

  • Преследване на мехурчета

Сещате се, онази детска игра, при която правим сапунени мехурчета във въздуха, а след това ги преследваме. Само че в конкретния случай – накарайте домашни си любимец да ги гони!

куче играеСнимка: iStock

  • Играйте с маркуча в градината

За кучета, обичащи водата, играта със струята от градинския маркуч може да бъде страхотно забавление! 

  • Отдайте се на туризъм

Разходка през гората, около езеро или нагоре по планината е много по-трудна физически и същевременно – в пъти по вълнуваща психически за вашето куче, отколкото бързо излизане в квартала, например. Можете да изберете еко пътека – по-трудна или по-равна, в зависимост от собствените си възможности. Във всички случаи обаче, гледките и миризмите ще бъдат различни и по-привлекателни за четириногия ви другар. 

куче играеСнимка: iStock

Вижте още: 

Да покараме колело с кучето ни

5 начина да поддържате кучето си във форма

 

Виж още