Защо кучетата защитават дома ни

куче пази Снимка: iStock

В ъпреки че точните причини се губят някъде в древността, историците и археолозите се обединяват около идеята, че ранният човек първоначално е използвал кучетата (или много вероятно – вълците) за две функции: да помагат в лова и да защитават общия им дом. Както кучетата, така и хората са се радвали на различните ползи от взаимните си отношения. И докато днес службата им като верни другари на ловците не е чак толкова популярна, то много хора все още намират защитните инстинкти на четириногите за полезни. Със сигурност някои породи са по-склонни да се държат покровителствено спрямо други, но много от нас са виждали Пекинез, Чихуахуа и дори Дакел, чиито лай (и сърца!) са били по-големи, отколкото ръста им предполага. И те ги фокусират именно в защитата на техните домове и хора. 

куче пазиСнимка: iStock

Коренът на поведението

Струва си да отбележим, че кучетата показват най-често две тясно свързани поведения, защита и притежание, така че те не са лесни за разграничаване. Особено в началото, тъй като са външно доста сходни: и двете включват агресивно и/или предупредително поведение към хора или други животни, които доближават или посягат на това, което кучето възприема като „своя“ или на стопанина си територия/притежание. 

Например, домашен любимец, който използва тялото си, за да попречи на друго четириного да вземе храната му, докато яде, се държи по притежателен начин. От друга страна, куче, което ревниво пази играчка, така че другите му събратя да не могат да я вземат, се държи собственически.

Dogsandcats.bg

куче пазиСнимка: iStock

Разликите между кучешката защита и притежанието стават по-фини, когато в картинката се намесят и хора. Ако, да кажем, непознат се приближи до дома ви, било то през деня или по тъмно човек би очаквал, че кучето ще излае, щом го усети. Ако обаче въпросната личност се окаже ваш приятел, колега или друг познат, който просто до момента не ви е посещавал у дома и вие сте го поканили да влезе, едно добре социализирано четириного ще намали агресията си към въпросния човек. Респективно, лошо социализираният домашен любимец би продължил да се държи собственически, проявявайки агресия към посетителя, дори, когато собственикът му даде да се разбере, че поведението му е неподходящо.

Някои породи да по-склонни да проявяват защитно поведение. От Американския киноложки клуб отбелязват, че Немските овчарки, Доберманите, Ротвайлерите и Мастифите са много подходящи за охрана на дома, както и Родезийския риджбек и Шнауцера. Въпреки това, дори по-дребните четириноги могат да влязат в роля с подходящо обучение, което ги социализира правилно и пренасочва/елиминира агресивните им импулси. 

куче пазиСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

Има редица ключови моменти, върху които трябва да се съсредоточите, когато социализирате или обучавате куче с цел да намалите агресивното и притежателно поведение, пренасочвайки го към по-защитно, насочено към охрана на дома ви. Ако приемем, че не разчитате на професионален треньор и се заемете с това сами, като начало трябва да определите кои стимули предизвикват агресия от страна на вашия питомец. След като определите какво отключва подобно поведение, можете да се съсредоточите върху десенсибилизирането на животното към тези задействания. 

Вижте още: Какво е алфа куче? Митът за доминирането, който по-добре да забравите!

Ако непознат, който се приближава към двора ви, прави питомеца ви очевидно агресивен, използвайте положително и отрицателно подсилване, за да обучите четириногото да се държи по-спокойно. Няколко джафкания и ръмжене са едно, но неистов, възбуден, непрекъснат лай е съвсем друго.

Ключов момент е да накарате кучето си да търси лидерство у вас. Ако домашният ви любимец се сблъска с непозната ситуация, не искате той да се обърне към агресивното поведение. Обучете животното да ви приема като „водач на глутницата“ и използвайте необходимото подкрепление, за да го тренирате на поведението, което искате да показва. Включително – контрол над импулсите. 

куче пазиСнимка: iStock

След като кучето ви се научи да контролира инстинктивните си реакции, можете да започнете да изграждате увереност, като го конфронтирате с непознати. Накарайте приятел или съсед да се приближи до дома или двора ви, като позволите на четириногото да чуе и види приближаващия се човек. В идеалния случай то ще ви предупреди с лай, но няма да последва или да тръгне да напада непознатия. Ако кучето ви реагира прекалено, направете незабавни вербални корекции. Ако животното реагира правилно, наградете го. 

Спокойствието и настоятелността са незаменими, когато обучавате кучето си да охранява дома ви. Положителното подсилване (лакомства и играчки като награда за доброто поведение) и отрицателното наказание (липсата им), съчетано с вербална обратна връзка, са най-ефективни при домашните любимци за постигане на дългосрочни резултати. 

Заключение

Кучетата инстинктивно действат, за да защитят себе си и, следователно, своята семейна единица и „бърлога“. Тъй като вашият дом е мястото, което животното приема за своя територия, можете да се възползвате от тези му инстинкти и да съумеете да ги управлявате така, че да повиште сигурността на вашия дом. 

Въпреки че има много професионалисти, желаещи и способни да обучат вашето куче на защитно поведение, това със сигурност е нещо, което можете да направите сами- с търпение, постоянство и решителност.

Вижте още: 

10 най-добри породи кучета-пазачи

8 мита за определени породи кучета, които не са верни

Виж още