10 сладки начина как кучетата показват, че ни обичат

куче човек Снимка: iStock

К учетата показват привързаност към любимите си хора по начини, различни от прегръдки и усмивки. Четириногият ви другар може да ви демонстрира обичта си като се облегне на вас, донесе ви играчка или разнася личните ви вещи наоколо. И тъй като начините, по които косматите ни спътници заявяват обичта си към нас варират - от съвсем фини, до напълно очевидни, за стопаните им може да се окаже трудно да определят кое поведение е натоварено с положителни и кое – с отрицателни нюанси.

Ние ви предлагаме един лесен начин да се ориентирате – просто потърсете тези 10 общи признака на привързаност. 

  • Задържане на зрителен контакт

Ако някой ви накара да се почувствате неудобно, несигурен или застрашен – бихте ли се вгледали дълбоко в очите му? Няма начин! Дългият, продължителен зрителен контакт е запазен за хора, които обичате, имате доверие и с които се чувствате сигурни. 

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Е, същото важи и за кучетата. Поддържането на зрителен контакт е не само полезен инструмент, докато обучавате косматия си приятел – той може да ви помогне да създадете дълбока връзка помежду си. Всъщност, когато кучето ви гледа, мозъкът му освобождава окситоцин, известен като „хормона на любовта“. 

  • Опира се на вас

Подобно на поддържането на зрителен контакт, вероятно няма да се облегнете на някого, когото не познавате или на когото не вярвате, нали? Вие, както и кучето ви. Независимо дали седите на пода или на дивана, ако вашето куче се облегне на вас, това означава, че се чувства в безопасност, сигурно и напълно удобно. 

човек кучеСнимка: iStock

  • Спи във вашата спалня

Ако не позволявате на кучето си да се качва на леглото ви, но то все пак се настанява за сладка дрямка някъде из спалнята, то наистина ви обича. Защо? Желанието да бъде близо до вас, докато спите, сигнализира, че е напълно лоялно и не иска да бъде отделено от глутницата си.

куче човекСнимка: iStock

  • Щастливо е, когато се приберете у дома

Кучето ви скача ли нагоре-надолу, облизва ли ръцете и лицето ви, носи ли ви любимата си играчка или дори – леко се изпуска от вълнение, когато се приберете у дома от работа/училище? Видимо е, че то много се радва да ви види!

куче човекСнимка: iStock

  • Разнася обувките и мръсните ви чорапи наоколо

Кучета, които са силно привързани към стопаните си, обичат ароматите на любимите си хора. За това често могат да бъдат забелязани да тършуват в коша с мръсно пране, разнасяйки доволно в уста чифт от мръсните им чорапи, тениски или дори бельо.

кучеСнимка: iStock

  • Проверява ви

По-независимите кучета може да не държат да са винаги до вас или да се свиват кротко в краката ви, но това не означава, че не ви обичат. Ако питомецът ви проверява от време на време, надничайки през вратата от другата стая, той просто се уверява, че сте наблизо.

куче човекСнимка: iStock

  • Търсене на физически контакт

Физическата привързаност може да бъде важна за връзката ви с домашния любимец. Не казваме, че трябва да вземете кучето си и да го прегърнете силно. По-скоро – нежно гушкане, облягане и дори лека прегръдка – всичко това са сигнали, че вие и косматият ви другар сте наистина свързани.

куче човекСнимка: iStock

  • Изпуска се, когато ви види

Не, това не е знак, че приучаването му към гърне регресира. Кучетата, особено докато са малки, може да се изпускат неволно, когато са развълнувани. Бъдете спокойни обаче, повечето четириноги израстват това поведение и са в състояние да задържат урината си дори, когато се радват да ви видят!

кученцеСнимка: iStock

  • Носи ви любимата си играчка

Ако домашният ви любимец бърза да ви донесе любимата си играчка, това не означава само, че иска да си играе (въпреки че това желание, безспорно, е водещо!). Но също така е основен признак за обич. Като водач на глутницата му, животното ви предоставя най-ценното си и обичано свое притежание. 

куче човекСнимка: iStock

  • То ви се усмихва

Не, това не е плод на вашето въображение! Някои кучета действително се научават как да се „усмихват“, като свикват да дърпат устните си назад, за да разкрият голяма, широка, белоснежна усмивка. А това, че вие им отвръщате с видимо щастие и радост само им показва, че и вие ги обичате също толкова силно!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Какви емоции могат да изпитват кучетата

 

Виж още