10 важни неща, на които да научите кученцето

малко кученце Снимка: iStock

Е моциите и вълненията, свързани с появата на малко кученце в дома ви, безспорно са неописуеми! Списъкът със задачи, свързан с новия ви домашен любимец, също не е малък, а често може да изглежда непосилен. За да се ориентирате, образно и буквално казано, в обстановката и да се фокусирате над важните неща, свързани с отглеждането на кученцето, предлагаме ви да разгледаме заедно 10 от най-важните неща, на които да научите новия член на семейството си. Ако се придържате към тях или ги ползвате като ориентир, ще си спестите много главоболия и въпросителни, свързани с отглеждането на четириногото, пишат от Американския киноложки клуб. 

кученце спиСнимка: iStock

  • Да познава и обича името си

Какво всъщност е името? Е, нищо особено, но е важно вашето кученце да го знае! Научете домашния си любимец как се казва, като започнете да произнасяте името му, а веднага след това му предложите нещо забавно и възнаграждаващо. Важно е, особено през първите месеци, да се опитате да изричате името на животното със спокоен и щастлив тон, за да оформите у него положителни асоциации. 

  • Да дойде при повикване

Можете да започнете да подготвяте кученцето си за тази команда дори преди да стартирате обучението му. Научете го, че идването при вас означава много забавление, независимо дали ще е под формата на игра, награда (лакомство) или разтриване на коремчето!

Dogsandcats.bg

малко кученцеСнимка: iStock

  • Да ви позволи да го хванете зад врата

Много кученца имат инстинктивна реакция да се дърпат и/или да бягат, когато някой посегне да ги хване зад врата, за да сложи нашийника им, например. Отново – чрез положително подсилване изградете навика у животното, че няма нищо страшно да ви остави да го докоснете в тази зона. Дори напротив – ако стои мирно, ще бъде възнаградено за търпението си!

  • Да харесва живота

Някои кученца се плашат лесно или са скептични към действителността около себе си, особено през периода между 4 до 6 месеца. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да съчетаете потенциално плашещите преживявания с нещо възнаграждаващо. Подходете внимателно и помнете – никога не принуждавайте кутрето да влезе в страшна ситуация, а след това да го наказвате заради реакцията му на безпокойство. 

кученцеСнимка: iStock

  • Че нищо не идва безплатно

Научете кученцето си, че може да има своите лакомства, играчки и време за забавления с вас, като се постарае преди това да получи това, което иска. Тази идея ще придвижи обучението напред и ще укрепи връзката с косматия ви другар. Освен това, кучетата често се чувстват най-добре, ако са се потрудили за нещата, които им доставят радост, вместо директно да ги получават на готово. 

  • Да не се бои от клетката

Вероятно кученцето ви подремва често. Можете да му помогнете да разбере, че неговата клетка е идеалното място за почивка, като запазите определени играчки и лакомства, които да получава само, когато стои спокойно вътре в нея. И вместо да го поставяте в клетката само, когато си лягате или излизате от дома си, правете това и през деня, за кратки периоди от време, когато и вие сте наоколо. 

кученцеСнимка: iStock

  • Да се доверява на хората

Научете вашето кученце, че добрите хора идват с добри неща. Няма нищо по-лесно от това, повярвайте ни! Достатъчно е всеки път, когато някой ви идва на гости, да носи лакомство за косматия ви другар. Използвайте наградата, след като питомецът ви изпълни някоя от командите, които сте тренирали. А ако не – спокойното поведение печели почерпка! Това е ефективен начин да формирате оптимизъм у домашния си любимец, да го научите да се доверява на непознати и, разбира се, че трябва да си изработи лакомството!

  • Че вие сте най-добрият му приятел!

Кучетата обичат да се забавляват със себеподобните си, но нищо не може да се сравни с обичта, която изпитват към стопаните си. Работете върху връзката с домашния си любимец, показвайки му всеки ден, че цените всичко, което той прави за вас. Ще разберете, че сте успели, когато той дойде при повикване, дори ако е по средата на взаимодействие с други кучета.

малко кученцеСнимка: iStock

  • „Иди на място!“

Можете да предотвратите скачането по гостите и куп други бели на кучето си с една команда. За съжаление, да отиде на място е едно от най-трудните за усвояване неща за домашните любимци. Най-вече, защото те искат да са част от случващото се!

  • На самоконтрол

Да съумее да премине от състояние на повишена възбуда към спокойствие по ваша команда – това е безценно умение за едно кученце. Изпробвайте различни команди и вижте кой метод работи най-добре при вашия домашен любимец. 

кученце спиСнимка: iStock

Вижте още: 

Колко време отнема на кученцето да придобие хигиенни навици

Как да спрем кученцето да се изпуска, щом е развълнувано

Виж още