Колко време отнема на кученцето да придобие хигиенни навици

кученце хигиенни навици Снимка: iStock

О бучението на кученцето да върши нуждите си навън, е едно от първите неща, с които повечето собственици на четириноги се заемат. И макар да е съвсем разбираемо, добре е да сте подготвени, че това е процес, който изисква много търпение и последователност. 

Колко време отнема на малкото кученце да придобие хигиенни навици?

За съжаление, няма точен отговор, когато става въпрос за това колко време отнема за едно кутре да се научи да върши хигиенните си нужди извън дома ви. Всичко зависи главно от метода на обучение, който изберете. 

кученце хигиенни навициСнимка: iStock

Добрата новина е, че ако сте последователни в дресурата, то всичко може да се случи в рамките на няколко седмици – първите от живота на четириногото, които прекарва с вас у дома. Важно е да бъдете реалисти и да приемете, че злополуки ще се случват през първите месеци, дори и домашният ви любимец да се справя добре и през повечето време да върши работите си навън. 

Dogsandcats.bg

Как да научим кученцето да върши нуждите си навън

Когато става въпрос за възпитаване на хигиенни навици у малките кученца, помнете две неща: последователността и превенцията са ключови.

Колкото по-рано научите кучето си, че да върши нуждите си навън е най-доброто, което може да направи, толкова по-бързо животното ще свикне да го прави. 

кученце хигиенни навициСнимка: iStock

Осигурете на кученцето компания през първите седмица или две

Едно малко кученце не може да задържи пикочния си мехур за по-продължителни периоди от време, така че наличието на някой наоколо през първите седмица или две, който да го извежда, би помогнало изключително много, що се отнася до обучението.

Какво имаме предвид, когато казваме, че превенцията е ключова? Много по-лесно е да научите кутрето да излиза навън, като го хвалите и награждавате всеки път, вместо да се опитвате да предотвратите нежелани инциденти, като го наказвате. 

Знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, а и не всеки от нас (нито близките ни) разполагат с толкова свободно време. Но ако съумеете да организирате нещата си така, то ще постигнете бърз напредък в изграждането на хигиенни навици на животното. 

кученце хигиенни навициСнимка: iStock

Забравете за наказанията

Едно от нещата, които е по-добре да избягвате, когато работите по дресурата на домашния си любимец, е просто да разчитате на наказания, очаквайки, че четириногото ще разбере какво искате от него. 

Разбира се, кученцето ще се почувства зле, ако постоянно му крещите и го нагрубявате за това, че пикае вътре, но това далеч не означава, че ще разбере какво е трябвало да направи вместо това. Освен ако самите вие не му покажете. 

Щом хванете животното „в крачка“ – изведете го веднага навън и го похвалете, ако довърши работите си на открито. Звучи толкова просто, а ще има мигновен ефект, повярвайте ни!

кученце хигиенни навициСнимка: iStock

Придържайте се към последователен график

Друг съвет за подпомагане на обучението по изграждане на хигиенни навици на домашния ви любимец е да следвате установен график. По този начин не само ще помогнете на животното да научи какво се очаква от него, но и самите вие ще започнете да конструирате ежедневната си рутина спрямо неговите нужди. 

Моментите, когато е добре да пуснете кучето навън, за да свърши работите си, включват: 

  • Сутрин след събуждане
  • След ядене
  • Преди лягане

Ако наблюдавате домашния си любимец в продължение на няколко дни, ще получите доста добра представа за това колко пъти кучето има нужда да отиде по малка и голяма нужда. 

кученце хигиенни навициСнимка: iStock

Направете излизанията за тоалетна забавни!

Не е изключено съседите ви да започнат да ви мислят за луд, но е важно да хвалите ентусиазирано кучето си всеки път, когато свърши нуждите си навън, ако искате то да се научи да повтаря поведението. 

За това – кажете му (желателно е!) на висок глас, колко е добро, а можете да направите и малка игра, за да демонстрирате колко сте щастливи. Идеята е да научите четириногото, че всяко излизане за тоалетна може да е забавно за него!

кученцеСнимка: iStock

Не забравяйте да почистите ефективно навсякъде, където кученцето се е изпуснало

Тъй като злополуките са неизбежни, не забравяйте да се снабдите с подходящ препарат за почистване на петна, който отстранява и миризмите. Само така ще предотвратите елиминирането на същото място отново и отново. 

Важно е да запомните, че с подходяща нагласа, последователност и търпение ще научите кученцето на хигиенни навици, рано или късно. Междувременно – инциденти и неволно изпускане ще се случват, особено през първите няколко седмици, но всичко това е част от процеса. За това– не се обезсърчавайте, просто продължете да работите заедно с четириногото си приятелче.

кученцеСнимка: iStock

Вижте още: 

Първи месеци с малко куче вкъщи

Да научим малкото куче да ходи на пелени

 

Виж още