3 причини защо е важно да чипирате кучето си

микрочип куче Снимка: iStock

М икрочипирането може потенциално да спаси живота на домашния ви любимец. Въпреки че в България то е задължително по закон и обикновено се поставя известно време след третата ваксина, важно е да разбираме ползите за домашния ни любимец, свързани с тази процедура. Ето как работят чиповете за кучета и няколко причини, поради които трябва да поставите микрочип и на вашия космат приятел. 

Какво е микрочип за куче?

Кучешкият микрочип представлява малка стъклена капсулка – с размерите на оризово зърно – и се имплантира под кожата на домашния любимец, обикновено между лопатките. Процедурата е бърза, безболезнена и обикновено отнема само няколко секунди. 

В чипа се съдържа уникален 15-цифров код, който е индивидуален за вашия домашен любимец. Той не може да бъде променян. Информацията от него(можете да добавите допълнителни данни като име и контакт на собственика, адрес, снимка на животното, както и данни за предишни заболявания) се записва в базата данни на Агенцията по храните. Достъп до нея има всеки ветеринарен лекар.

Как работят микрочиповете за кучета?

Както споменахме, всички ветеринарни кабинети, както и приютите имат достъп до информацията, кодирана в чипа на кучето ви. Чрез специален четец, който се допира до него, те могат да разчетат уникалния номер на животното. След това – да го зададат в базата данни, където – стига да сте се регистрирали – информацията за вас ще се покаже.

Dogsandcats.bg

Идеята е да може да се установи по-лесно връзка със собственика на домашния любимец, ако той е загубен. Целта е и намаляване на случаите на кражба на кучета с цел препродажба. 

Сега, когато знаете как работят микрочиповете, предлагаме ви три важни причини, поради които да поставите такъв на домашния си любимец (ако все още не сте го направили)

1. Микрочиповете могат да върнат загубено куче при стопанина му

Ако по злощастна случайност домашният ви любимец избяга или се загуби, със сигурност ще сте по-спокойни, че ако някой го открие и заведе при ветеринарен лекар или в приют, там животното ще бъде идентифицирано и върнато при вас възможно най-скоро. 

Това е постоянна форма на идентификация, която гарантира в по-голяма степен, че любимецът ви ще намери пътя си обратно към вас. Просто се уверете, че сте оставили допълнителни данни и актуална информация в онлайн базата данни.

2. Имплантирането на микрочип е бързо и лесно

Микрочипирането на кучета е проста амбулаторна процедура, която отнема по-малко от 5 секунди и може да се направи по време на стандартен преглед при ветеринарния ви лекар. Някои четириноги могат дори да не забележат или да не реагират на инжекцията. А ако домашният ви любимец е по-чувствителен – подгответе се психически и физически (с няколко от любимите му лакомства в джоба). 

Веднъж имплантирани, микрочиповете не са болезнени и почти липсват документирани случаи на странични ефекти. Обикновено не се усещат под кожата, освен ако животното не е много малко или тя не е много тънка. 

3. Поставянето на чип на кучето ви не е скъпо

Колко струва вашето спокойствие? Защото, оказва се, срещу сумата от 25 до 50 лева можете да си купите малко от него.

Не звучи никак зле като опция, нали? На някои места правят и промоции (ако поставите всички ваксини + микрочип, например), а наскоро забелязахме, че дори и в сайтове са електронни ваучери някои клиники предлагат услугата. 

Микрочипът не се сменя през целия живот на домашния ви любимец, не изисква неща като зареждане или поддръжка. Единственото, което трябва да направите, е редовно да актуализирате информацията си в онлайн регистъра или при ветеринарния си лекар – ако сте се преместили или променили телефонния си номер.

микрочипСнимка: iStock

Всеки стопанин на куче заслужава спокойствието, което идва с микрочипирането. Не ви струва много да направите още нещо за сигурността на домашния ви любимец, нали?

Виж още