3 начина да сведете до минимум линеенето на кучето си

куче козина Снимка: iStock

П о-топлите месеци предлагат безброй радости за домашните ни любимци: по-дълги дни, слънчеви разходки, излети в планината или извън града... Въпреки това, ако сте собственик на куче и обичате реда в дома си, пролетта може би не е любимият ви сезон. Или поне – обилното линеене, което идва с нея!

куче козинаСнимка: iStock

Независимо от породата на домашния ви любимец, можете да очаквате той да започне да сваля зимното си палтенце при смяната на сезоните. При някои четириноги това означава, че ще започнете да откривате топки с козина на различни места из дома си – нещо като домашен фризьорски салон... И въпреки че няма как да спрете изцяло линеенето на четириногия си другар, добрата новина е, че можете да го държите под контрол. Или поне – до известна степен. Предлагаме ви три начина, които ще ви помогнат да намалите количеството на излишна козина, която губи питомецът ви. Заслужава си да опитате, нали? 

куче козинаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Къпете го редовно

В борбата срещу линеенето, малко чиста вода и шампоан могат да направят чудеса! В идеалния случай е добре да къпете питомеца си по веднъж седмично през последните седмици на пролетта и преди началото на лятото. В допълнение към отстраняването на мъртвите косми, това ще заздрави кожата и ще придаде повече блясък на козината му. Крайният резултат? Ще предпазите животното срещу бъдещ прекомерен косопад.

  • Комбинирайте линеенето с четкане

Искате да имате (поне) известен контрол върху линеенето на кучето си? Започвайте всеки топъл ден с четкане! Това може да изглежда като досадна или скучна дейност, но ще ви помогне да поддържате дома си по-чист.

куче козинаСнимка: iStock

Започнете, като изберете местенце без килим или черга – най-добре баня или балкон. След това поставете брезент или стара кърпа, за да уловите падналата козина. И накрая – изчеткайте го добре от главата до опашката. Повечето кучета харесват груминга, така че не е изключено кучето да ви благодари с побутване или облизване щом приключите. 

  • Подходяща диета

Знаете ли, че храната на кучето ви може да повлияе на степента на линеене? Козината на четириногите се захранва от протеини и омега-3 мастни киселини, а дефицитът им може да доведе до загуба на блясък и лющеща се кожа. Избирайте висококачествени храни, които съдържат тези хранителни вещества, за да предотвратите прекомерното линеене. 

куче козинаСнимка: iStock

Ако сте собственик на куче, то не ви е необходимо да следите прогнозата за времето, за да разберете кога е започнал сезонът на линеене! Знаем, че почистването на цялата тази козина често изглежда като загубена битка, но разбирането на моделите на линеене, може да ви помогне да се справите по-добре с това сезонно предизвикателство. С подходящото оборудване и груминг график можете уверено да контролирате пролетното линеене на питомеца си. 

куче козинаСнимка: iStock

Вижте още:

Безопасни растения за кучетата, с които да освежите двора си тази пролет

5 най-чести грешки, които собствениците на кучета допускат през пролетта

5 начина да се погрижите за здравето на кучето си тази пролет

Виж още