5 най-чести грешки, които собствениците на кучета допускат през пролетта

кучета Снимка: iStock

П ролетта е сезонът на обновяването и новото начало, но тя носи със себе си и набор от специфични предизвикателства за собствениците на домашни любимци. Тъй като температурите се повишават, а природата се възвръща към живот, има някои моменти, които стопаните на четириноги са склонни или да пренебрегват, както и някои грешки, които често допускат. А всичко това може да се отрази негативно на здравето и безопасността на техните космати другари. 

куче тъжноСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме 5 от пропуските, които стопаните на домашни любимци често имат през пролетта, както и някои практически съвети как да ги избегнем. За да се насладим заедно на свежото и ароматно време навън!

  • Пренебрегване на профилактиката срещу бълхи и кърлежи

С настъпването на по-топлото време бълхите и кърлежите стават все по-активни, представлявайки значителна заплаха за домашните ни любимци. Една от най-големите грешки, които стопаните на кучета правят, е пренебрегването на профилактиката срещу паразитите, докато не забележите вредителите по самото животно. А тогава може да е твърде късно, тъй като освен че се размножават бързо, тези паразити пренасят заболявания като лаймска болест и и тении.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Как да го избегнете: Не пропускайте да обезпаразитите кучето си срещу бълхи и кърлежи още през първите дни на пролетта, преди тези вредители да са станат проблем. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да определите най-добрите превантивни мерки за специфичните нужди на вашия домашен любимец. Освен това, редовно проверявайте питомеца си за бълхи и кърлежи, особено след дейности на открито. 

кучеСнимка: iStock

  • Пренебрегване на алергиите

Точно както хората, домашните ни любимци могат да страдат от сезонни алергии, характеризиращи се със симптоми като сърбеж, кихане и сълзене от очите. Въпреки това, много собственици бъркат тези признаци с други здравословни проблеми или просто ги пренебрегват, мислейки си, че те ще преминат от само себе си.

куче алергияСнимка: iStock

Как да го избегнете: Бъдете проактивни в наблюдението на домашния си любимец и следете за признаци на алергии, особено съпътстващи настъпването на пролетта. Ако забележите необичайни симптоми, консултирайте се с ветеринарния си лекар за поставяне на правилна диагноза. Специалистът може да препоръча допълнителни тестове и да разработи план за лечение, съобразен с нуждите на косматия ви другар. Това може да включва прием на антихистамини, кортикостероиди или алергични инжекции. Минимизирайте излагането на вашия домашен любимец на алергени, като го държите на закрито по време на пиковите поленови часове и редовно почиствате козината му след дейности на открито.

куче алергияСнимка: iStock

  • Внасяне на токсични цветя у дома

Много от красивите пролетни растения и цветя всъщност са отровни за домашните ни любимци. Преди да внесете в дома си красив букет, набран след разходка в планината или купен от близкия магазин, проверете дали не е токсичен за кучето ви. Вредните растения могат да раздразнят устата и да причинят повръщане органна недостатъчност или неврологична дисфункция. Свържете се с ветеринарен лекар ако смятате, че вашият домашен любимец е влязъл в контакт с опасно цвете или растение.

куче цветяСнимка: iStock

  • Недостатъчно упражнения и умствена стимулация

С настъпването на по-топлото време е изкушаващо да прекараме повече време на открито с домашния си любимец. Въпреки това много собственици на четириноги пренебрегват нуждите на питомците си от упражнения и умствена стимулация, което води до скука и поведенчески проблеми.

куче тъжноСнимка: iStock

За да избегнете това, уверете се, че отделяте достатъчно време за редовни упражнения и игри с домашния си любимец. Възползвайте се по-дългите часове на деня, за да отидете на разходка, подход или екскурзия до близкия парк. Осигурете на питомеца си изобилие от играчки и пъзели, за да бъде той максимално ангажиран, докато не сте наоколо. Не забравяйте, че умореното куче е щастливо куче!

  • Забравяте да уговорите час при ветеринарния си лекар

Ветеринарните кабинети стават по-натоварени през пролетта. Освен болните животни, много домашни любимци идват за годишните си прегледи и ваксини. Може да се окаже трудно за ветеринарния ви лекар да ви вмести в програмата си, а ако ви предстои пътуване, на което смятате да вземете косматия си другар, ще ви е необходима актуализация на ваксините в паспорта му. 

куче ветеринарСнимка: iStock

В заключение, като избягвате тези пет често срещани грешки и следвате дадените съвети, можете да осигурите и на себе си, и на домашния си любимец приятна пролет. Не забравяйте, че проактивната профилактика и внимателната грижа са ключът към поддържането на доброто здраве и щастие на косматия ви другар по всяко време.

 

 

Виж още