5 начина да се погрижите за здравето на кучето си тази пролет

куче пролет Снимка: iStock

П о-дългите и топли дни, по-приятното време и уикендите, прекарани в лудуване с косматия ви другар, всичко това означава само едно – пролетта официално е тук! Докато постепенно излизаме от зимната си хибернация, прибираме дебелите дрехи, подготвяме градината, двора и дома си за предстоящите месеци, не бива да забравяме и за домашния си любимец. 

куче пролетСнимка: iStock

Повишаването на температурите означава и завръщане на някои основни рискове за здравето на нашите кучета. Предлагаме ви пет неща, които да отметнете от списъка си със задачи, свързани с грижа за здравето на питомеца си през тази пролет. Използвате краткото ни ръководство, за да се погрижите синьото небе и слънцето навън да са също толкова забавни за четириногия ви другар, колкото са и за самите вас. 

  • Превенция срещу кърлежи, бълхи и дирофилариоза

Ако сте прекъснали профилактиката срещу дирофилариоза през по-хладните месеци, не забравяйте първо да тествате домашния си любимец преди да започнете. Когато температурите достигнат 10-15 градуса по Целзий различните паразити като кърлежи и бълхи също се активизират. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Защо е трудно да се отървем от бълхите при кучето

Не чакайте да видите кърлеж или бълха върху домашния си любимец, за да стартирате обезпаразитяването. 

куче пролетСнимка: iStock

  • Уикендите са и за почивка

Всяка пролет това неизбежно се случва: идва време за първият по-топъл уикенд и всички стопани на четириноги смятат, че трябва да компенсират четирите месеца на по-малко движение. Както вие може би се чувствате извън форма обаче, същото се отнася и за домашния ви любимец. За това и не е най-добрата идея да се впуснете в 15 км преход в планината. Дори да заложите на по-интензивна игра на топка или фризби в близкия парк, пак е добре да сте подготвени, че косматият ви другар може да се умори по-бързо.  

куче пролетСнимка: iStock

Вместо да претоварвате кучето си, постепенно изградете силата и издръжливостта му. Разберете, че домашният ви любимец също се нуждае от време, за да се адаптира. Особено ако имате по-възрастно куче. Това, което за вас са само четири до шест месеца, за тях по-скоро се усеща като две до три години. И ако прекалите, рискувате да се стигне до преумора или още по-лошо – до инциденти или наранявания.

  • Проверете екипировката и аксесоарите

В днешно време домашните ни любимци са действително облагодетелствани с цялото изобилие на екипировка, което се предлага в зоомагазините. Като начало – проверете оборудването на питомеца си – в какво състояние са каишката и нагръдника му, има ли нужда да се подменят? За по-приключенските кучета има различни аксесоари като защитни облекла, спасителни жилетки и играчки за вода. Каквито и да са вашите интереси, правилното оборудване прави времето, прекарано с вашия домашен любимец, много по-забавно!

куче пролетСнимка: iStock

  • Направете пролетно почистване но внимателно

Докато бързате да почистите гаража си и да подготвите двора си, не забравяйте, че тези дейности могат да представляват риск за домашния ви любимец. Много почистващи препарати, торове, пестициди и унищожители на плевели могат да бъдат опасни за кучетата и котките. Не забравяйте, че четириногият ви другар не може да чете предупредителните етикети.  

Вижте още: Да превърнем двора в безопасно място за кучето ни

  • Поддържайте домашния си любимец хидратиран

Със затоплянето на времето е от съществено значение да поддържате кучето си добре хидратирано. Уверете се, че питомецът ви винаги разполага с чиста вода. Това е особено важно за брахицефалните породи като Мопс, Английски и Френски булдог, Ши Тцу и др.

куче пролетСнимка: iStock

В заключение, с малко предвидливост и планиране пролетта може да бъде най-доброто време от годината за домашния ви любимец. Излезте навън и хванете малко слънчеви лъчи. Благодарете заедно за моментите, които споделяте – както с любимите си хора, така и със скъпите си четириноги другари

Вижте още: 

5 най-чести грешки, които собствениците на кучета допускат през пролетта

Полезни съвети как да предпазим домашните си любимци от кърлежи

Виж още