Разпознаване на опасните признаци на хипотермия при кучетата

куче зима Снимка: iStock

Х ипотермията е състояние, случващо се тогава, когато температурата на вашето куче падне доста под нормалната. Докато при нас тя е около 37 градуса по Целзий, при домашните ни любимци обичайно тя е между 38 до 39 градуса Целзий.

Важно: Ако телесната температура на вашето куче падне под 38 градуса по Целзий, това е причина за безпокойство. Лекият спад се отстранява сравнително лесно, но силният – под 37 градуса Целзий, може да бъде животозастрашаващ. 

Малките кутрета, възрастните четириноги, тези с къса козина, слабите и кучетата с хронични заболявания като хипотиреоидизъм са изложени на повишен риск от хипотермия.

куче зимаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Причини за хипотермия при кучетата

Когато на кучето ви му стане студено, то ще започне да трепери в опит да поддържа телесната си температура висока. Имайте предвид, че понякога дори и по-дълъг престой навън в хладен ден може да дойде в повече на някои четириноги. Вятърът, дъждът и снегът могат да направят дори привидно недотам ниска температура (що се отнася до градуси) да се усеща много по-студена.

Не пренебрегвайте и влажността, която определено е фактор, който може да понижи по-бързо телесната температура на кучето ви. 

Размерът и здравословното състояние на животното също могат да са определящи за температурните диапазони, на които то може да издържи, преди да загуби твърде много телесна топлина.

Признаци и симптоми на хипотермия при кучетата 

  • Треперене

Първите признаци, които ще забележите, ако кучето ви получава хипотермия, включват треперене. Това е по-очевидно при четириноги с къса козина, но не е изключено и при дългокосместите породи. 

куче зимаСнимка: iStock

  • Хленчене

Някои кучета, особено по-малките кутрета, могат да скимтят или да се суетят, когато им стане студено. Това са признаци на лека хипотермия.

  • Свиване на кълбо

Тъй като вътрешната температура на вашето куче спада постепенно, признаците стават очевидни малко по-малко. Много четириноги започват да треперят, когато развият умерена хипотермия. Те стават тихи и може да се свият, за да се опитат да запазят телесната си топлина.  

  • Бледи венци

Венците на кучето могат да станат бледи, синкави или сиви.

  • Студени крака, опашки и уши

Тъй като тялото на вашето куче пренасочва кръвта към основните му вътрешни органи, придатъците ще получат по-малък кръвен поток. 

куче зимаСнимка: iStock

Важно: Когато телесната температура на кучето спадне до около 35 градуса по Целзий, става ясно, че животното има значителни признаци на измръзване.

Движенията му стават силно ограничени, то почти няма да реагира на вашите команди – дори да го викате по име. Зениците му може да се разширят, а пулсът – да се забави. То може да колабира или дори да умре, за това е изключително важно да го увиете в топли одеяла и да го заведете веднага на ветеринарен лекар.

Как да лекуваме хипотермия при кучетата

Незабавната грижа включва да приберете кучето си на сухо и топло място. Подсушете го старателно с кърпа и го увийте с одеяло. Можете първо да го затоплите, като го поставите до нагревател или в сушилнята за няколко минути. Бутилка с гореща вода, увита в кърпа, също е добър вариант – поставете я в близост до кучето си. Ако е малко – гушнете го. 

Леката хипотермия може да се лекува у дома, но при средните или тежки случаи трябва да посетите ветеринарния си лекар възможно най-скоро. 

куче зимаСнимка: iStock

Последици от хипотермията при кучетата

Като цяло няма странични ефекти при леките случаи на измръзване при домашните ни любимци. Умерените до тежки обаче, могат да причинят някои увреждания на вътрешните органи, тъй като тялото на животното пренасочва кръвта, за да я концентрира върху основните му органи. 

Ветеринарният ви лекар може да препоръча изследване на кръвта, за да провери дали черният дроб и бъбреците функционират нормално. 

Предотвратяване на хипотермия 

Ясно е, че на първо място е най-добре да се вземат превантивни мерки, за да се предотврати измръзване. За целта – ограничете времето навън в студени и влажни дни. Помислете за топло, водоустойчиво яке или палто, което вашият домашен любимец да носи навън. Следете за езика на тялото и се уверете, че при най-малки признаци на дискомфорт, сте готови да приберете у дома на топло питомеца си. 

куче палтоСнимка: iStock

Въпреки всички тези предпазни мерки, имайте предвид, че има кучета, които обичат студеното време и го понасят добре. Северните породи като Аляски маламут, Самоед и Сибирско хъски са изключително доволни да са навън възможно най-дълго – въпреки снега или мразовития вятър. Тези кучета са по-склонни да страдат от прегряване, отколкото да се влияят от студеното време. Въпреки това обаче, всяко четириного е уникално, за това – не забравяйте да следите за признаци на хипотермия.

Вижте още: 

Кои големи породи кучета са най-чувствителни към студа

Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

Виж още