4 идеи как да се освободите от стреса заедно с кучето си

куче човек природа Снимка: iStock

Ж ивеем в забързан свят, сякаш непрестанно тичаме от едно място на друго, а ангажиментите ни – работни и социални, сякаш никога не свършват… И не само това, сякаш непрестанно сме вперили поглед в мобилния си телефон или се взираме в екрана на компютъра си. Замислете се – често и с ръка на сърце, кога за последно просто поседяхте спокойни, за да се насладите на момента тук и сега. Защото домашните ни любимци правят именно това. И можем да се научим от тях как да разпускаме и да се отърсваме от стреса. Ето четири начина как да го направите!

куче човек природаСнимка: iStock

Живеем в забързан свят. Тичаме от едно място на друго, не спираме. Не само това, но ние винаги гледаме към мобилния телефон, следвайки се с компютъра. Никога не сме просто спокойни, наслаждавайки се на момента. Точно обратното на нашите кучета. Искате ли да откриете 5 начина за облекчаване на стреса с вашето куче?

  • Свържете се с природата

Излезте на разходка с кучето си. Ако носите мобилния си телефон, обещайте си да го оставите да престои по-дълго време в джоба ви и го пуснете на безшумен режим. И не, не снимайте и не влизайте в социалните мрежи по време на разходката с питомеца си. Вместо това – съзерцавайте обичайната си среда. Отидете в зона с трева и свалете обувките си. Оставете краката ви да усетят тревата, допира й по кожата, да се намокрят, изцапат, подишат… Тази връзка с природата ще ви помогне да се избавите от стреса. Вземете топка или пръчка и просто поиграйте с кучето си. Нищо повече – просто забравете света и всичките си тревоги, изживейте момента. 

Dogsandcats.bg

куче човек природаСнимка: iStock

  • Насладете се на днешния ден, без да мислите за утре

Какво ще се случи, ако просто не мислите за утрешния ден? Опитайте се да се съсредоточите върху вашето днес, а утре отново ще дойде времето да тичате и да се тревожите отново. Поставете си за цел да прочистите ума си, дишайте и просто се наслаждавайте. 

  • Фокусирайте се върху сетивата си

Замразете ума за известно време и фокусирайте цялото си внимание върху сетивата си. Можете, например, да сготвите нещо за себе си и за домашния си любимец. Нещо, което можете да споделите и да е еднакво здравословно и безопасно и за двама ви. Като домашен плодов сладолед, например? 

куче човек природаСнимка: iStock

  • Петинг сесия

Нашето финално 4-то предложение за облекчаване на стреса заедно с домашния си любимец, е да се оставите да бъдете увлечени от обичта, която той изпитва към вас. И вие към него. Какво имаме предвид? 

Нищо не намалява стреса повече от една сесия за галене. Съсредоточете се върху момента, погалете домашния си любимец, погледнете очите му, пълни с обич и тази усмивка (да, ние сме твърдо убедени, че домашните ни любимци се усмихват!).

Как кучетата ни помагат за облекчаване на стреса?

Прекарването на качествено време с вашия домашен любимец може да помогне да облекчаване на стреса. Всъщност, според проучване, публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health, показва, че прекарването на време с кучето им е помогнало на участниците (студенти), намалявайки нивата на стрес по време на изпитната им сесия. 

куче човек природаСнимка: iStock

Вижте още:

Как кучетата показват обичта си

Какво си мисли кучето, когато ви гледа в очите?

Виж още