4 лесни начина как да подобрите живота на възрастното си куче

възрастно куче Снимка: iStock

А ко муцунката на домашния ви любимец вече е леко побеляла, той може би навлиза в последния етап от живота си. Въпреки че стандартният възрастов диапазон за кучетата варира според породата и размера им, като стопанин на четириного следва да следите за признаците на стареене и да направите необходимото, за да осигурите на косматия си другар най-добрата налична грижа, пишат от PetMD.

възрастни хора кучеСнимка: iStock

Как да се грижим за възрастното си куче по възможно най-добрия начин?

Ако имате по-възрастен домашен любимец у дома, достатъчно е да внесете някои фини промени в рутината, грижите и домашната среда на питомеца си, за да направите живота му по-добър и комфортен. 

  • Поддържайте кучето си активно

С напредването на възрастта е важно домашният ви любимец да продължи да се движи. Ако нивото на активност на животното намалява с течение на времето, това може да е знак, че нещо не е наред. Собствениците на по-възрастни четириноги трябва да следят за фини знаци на болка и да посетят ветеринарния си лекар, за да се назначи план за лечение при нужда. 

Dogsandcats.bg

възрастно кучеСнимка: iStock

Поддържането на умерената активност на възрастните кучета помага за предотвратяване на наддаването на тегло.

А да поддържате питомеца си във форма е най-важното нещо, което можете да направите, за да сведете до минимум ефектите от артрита. 

  • Регулярни проверки на кръвната картина 

Когато кучетата остареят, редовните профилактични прегледи при ветеринарния ви лекар стават още по-важни, коментира д-р Джъстин Лий, сертифициран специалист по спешна помощ и токсиколог. По време на годишния преглед, добре е да пускате и кръвна картина на питомеца си. 

„Обикновено препоръчвам да се направи кръвна проба, за да се провери броя на белите и червените кръвни телца, както и бъбречната и чернодробна функция. Така можете да сте спокойни, че домашният ви любимец е здрав“, коментира тя. Това е лесен начин за откриване на различни заболявания.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Инвестирайте в ортопедично или отопляемо легло за кучета

Ако искате да осигурите допълнителен комфорт на куче, което вече е в зряла възраст, осигуряването на ортопедично или отопляемо легло е едно от възможните решения. Това е особено полезно при четириноги, които страдат от артрит или проблеми със ставите.

Безболезненият, спокоен сън е по-труден за по-възрастните четириноги, а подходящото местенце, където да се отпуснат, ще им помогне да се отпуснат и да си починат по-добре. Което, от своя страна, ще подобри мобилността, ще намали болката и като цяло – ще повлияе положително на качеството им на живот.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Направете малки промени в средата си

Ако имате по-възрастно куче у дома, можете да сътворите чудеса само с някои малки корекции в средата наоколо. 

Поставете повече килими, така че животното да става по-лесно и да минимализирате вероятността да се подхлъзне, да падне и да се нарани. Обмислете използването на рампа, ако имате стълби или по-високи прагове. Рампите са и прекрасен начин да помогнете на питомеца си да влезе в колата ви, както и да се настани удобно на любимото си местенце на дивана.

възрастно кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Как да подарите на кучето си един идеален ден

6 начина как възрастното ви куче да се почувства отново младо

Виж още