6 начина как възрастното ви куче да се почувства отново младо

възрастно куче Снимка: iStock

К огато годините започнат да се трупат и домашният ви любимец стане по-възрастен, той забавя темпото. Може би става леко по-дистанциран и предпочита да си почива повече. Възможно е да качи или загуби килограми, в зависимост от хранителните и физическите навици и здравословното си състояние.

възрастни хора кучеСнимка: iStock

Моментът, когато едно четириного вече става „възрастно“ варира спрямо породата му и със сигурност някои индивиди започват да проявяват признаци, свързани с остаряването по-рано или по-късно спрямо други. 

Независимо от възрастта, като любящ стопанин на домашен любимец, вие дължите на косматия си другар да се постараете да направите златните му години възможно най-приятни, комфортни, да му е удобно и да се наслаждава на всеки свой ден. Ето няколко начина как може да се случи това. 

Dogsandcats.bg
  • Обърнете внимание на диетата и теглото

Диетата на домашния ви любимец следва да е съобразена с жизнения етап, в който се намира той. При възрастните кучета е необходимо да се следи с повишено внимание теглото, като за целта с помощта на ветеринарния си лекар можете да съставите диетичен план, който е хранително и калорийно подходящ за вашия космат другар. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Съвет: Не е необходимо да си запазвате специално час при ветеринарния си лекар, за да претеглите кучето си. В повечето клиники кантарът е поставен в чакалнята, така че можете просто регулярно да отскачате, за да проверявате теглото на питомеца си. 

  • Опитайте с добавки

Добавките за възрастни кучета може да са нещо, което значително да подобри живота и благосъстоянието на кучето ви. Рибеното масло е може би най-разпространената добавка за възрастни кучета и за това си има причина. То е противовъзпалително и е доказано, че помага при определени сърдечни проблеми и заболявания на ставите, като същевременно подобрява състоянието на кожата и козината на животното. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Бъдете последователни с упражненията

Тъй като по-възрастните кучета изпитват различен тип дискомфорт и болка, спрямо по-младите си събратя, важно е да регулирате упражненията по такъв начин, че да не натоварват ненужно мускулно-скелетната система на домашния ви любимец. Правете по-спокойни разходки, които включват повече душене и изследване (за допълнителна умствена стимулация!). Този тип раздвижване е по-ценно за възрастния ви питомец от когнитивна гледна точка, спрямо, например, бързата аеробна тренировка. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Опитайте игри с аромати и пъзели с храна

Синдромът на кучешката когнитивна дисфункция носи промени, през които преминават много кучета с напредване на възрастта. Те се проявяват най-вече чрез регресия в обучението, загуба на интерес към обичайните дейности, безцелно скитане или крачене (особено през нощта), загуба на нормалния ежедневен ритъм и цялостно объркване. 

Поддържането на кучето ви психически стимулирано може да помогне за забавяне на развитието на когнитивната дисфункция. Играчките и пъзелите със скрита вътре храна, могат да помогнат на животното да запази бодростта си и да намалят безпокойството, съпътстващо ефектите от кучешката когнитивна дисфункция.

  • Срещнете се с физиотерапевт

Подобно на хората, застаряващите кучета стават по-малко гъвкави, оздравяват по-бавно и се възстановяват по-трудно в следствие на наранявания. Освен това, често развиват артрит. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Ако установите двигателни проблеми (кучето ви изпитва трудност да скочи на леглото или на дивана до вас, например), помислете да го заведете на физиотерапевт. Освен че ще ви помогне в настоящата ситуация, специалистът ще ви научи на някои упражнения за разтягане, които можете да приложите у дома.

  • Дайте на кучето си малко пространство

Някои физиологични промени, които идват с напредването на възрастта, като загубата на зрението и слуха, могат да доведат до промени, които да накарат домашния ви любимец да изглежда сякаш се превръща в сърдито старо куче. Ако ветеринарният ви лекар отхвърли заболяване като потенциална възможност и всъщност се окаже, че няма нищо, важно е да подходите с повишено внимание към поведението на питомеца си. Помогнете му да се ориентира в дома ви, бъдете до него, когато си взаимодейства с други животни и хора. 

възрастни хора кучеСнимка: iStock

Недейте да принуждавате кучето си да играе с вас, ако не иска. В случай, че ви изглежда, че питомецът ви предпочита да си почива и често се оттегля на мястото си, това може да е съвсем в реда на нещата. Дори изключително социални четириноги могат да станат по-дистанцирани и уединени с напредване на възрастта. Уважавайте желанията на домашния си любимец и не го притискайте. 

Вижте още: 

Кога кутрето става възрастно куче

Защо кучетата лаят повече, когато остареят

 

Виж още