5 диви животни, за които е известно, че нападат кучета

диви животни куче Снимка: iStock

А ко сте сред стопаните на кучета, които обичат да бъдат активни през уикендите, то сигурно често предприемате пътувания извън града с кучето си. Независимо дали сте почитатели на планинските преходи, нощуването на палатка или разходките в непознати местности, този тип дейности са чудесен начин да се раздвижите, да прекарате малко качествено време с косматия си другар, да заздравите връзката си и да бъдете в добра форма. 

кучеСнимка: iStock

Има обаче и някои рискове за домашните ни любимци, които често пренебрегваме, впускайки се в поредното приключение. Като дивите обитатели на въпросните места, например. 

Не казваме, че ще ви се наложи! Но във всеки случаи винаги е добре да сме подготвени за всичко, когато ни предстои да изследваме непозната местност, нали? За това – вижте топ 5 на дивите животни, за които е известно, че нападат кучета. 

Dogsandcats.bg
  • Змии

Змии има навсякъде по света, а проблемът с тях е, че макар да не търсят активно кучета, ако четириногият ви другар се приближи твърде много, не биха се поколебали да го атакуват. И всичко може да се случи толкова бързо, че дори да нямате време да реагирате! Четириногите често се натъкват на змии, които спят в дупки, крият се в тревата или мързелуват под някой камък. Излишно е да споменаваме, че повечето кучета имат естествено любопитство по отношение на всичко, което се движи.

диви животни кучеСнимка: iStock

Вижте още: Какво да правим, ако видим змия в близост до кучето ни

  • Скунксове

Скунксовете имат отличителна миризма и я използват в своя полза. Девет пъти от десет те ще вдигнат опашката си и ще окъпят в „парфюма“ си всеки хищник или животно, нахлуло в тяхното пространство. Не се случва често (за щастие), но е възможно скунксът дори да влезе във физическа свада, ако е необходимо. Друг, не по-малко важен факт е, че те са всеядни и да, похапват и месо. Често са и носители на бяс. 

диви животни кучеСнимка: iStock

  • Миещи мечки

Да, шансът кучето ви да срещне миеща мечка не е голям. Но трябва да знаете, че макар да изглеждат сладки и безобидни, когато става въпрос за храна, те бързо стават агресивни. Някои миещи се мечки могат да станат големи колкото средно по размер куче, така че битката е доста равностойна. Миещите мечки също могат да са носители на бяс, а ноктите и зъбите им могат сериозно да наранят домашния ви любимец.  

диви животни кучеСнимка: iStock

  • Катерици

Да си признаем, на нас ни е трудно да си го представим! И дори звучи леко комично, тъй като сме свикнали кучетата да са тези, които преследват катериците, а не обратното. 

Обичайно катеричките обичат да се подиграват на четириногите, давайки им измамното усещане, че могат да ги хванат, докато са на земята, преди да се изстрелят нагоре по дървото. Ако бъдат хванати обаче, сладките катерички са готови да се защитават. И макар че битката ще бъде абсолютно несравнима и симпатичните гризачи нямат голям шанс, напълно е възможно и кучето ви да получи няколко добри удара с нокти и зъби. 

кучеСнимка: iStock

  • Койоти и лисици

За щастие, трудно ще видим тези животни у нас, но е важно да знаете, че поради постоянните набези, засягащи местообитанието им, те все по-често могат да бъдат засечени в градска среда. Обикновено излизат през нощта, когато е тихо. И докато лисиците могат да са по-скоро изненадани при взаимодействие с куче, койотите не биха се поколебали да нападнат. 

диви животни кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

На планина с куче - за какво да внимаваме

От кои естествени водоизточници е безопасно да пие кучето ни

 

 

Виж още