5 изненадващи ползи от ежедневните разходки на кучето ви

куче разходка Снимка: iStock

П овечето стопани на кучета знаят, че трябва да разхождат домашните си любимци всеки ден. Освен задължителна (и любима!) част от рутината на всяко четириного, има много предимства, свързани с регулярните излизания с питомеца си. Защото за косматите ни приятели разходките навън са нещо далеч повече от просто възможност да отидат до тоалетна!

куче разходкаСнимка: iStock

Не би било пресилено да кажем, че за много домашни любимци слагането на каишката и пристъпването на прага на външната врата е връхната точка на деня им. За това и те се вълнуват толкова много дори при споменаването на думата „разходка“ – вероятно сте го забелязали и сами! 

Защо всички кучета имат нужда от разходки?

Повечето кучета се нуждаят от поне една разходка на ден, но това зависи индивидуално от всяко четириного. Някои домашни любимци, като високоенергийните породи, трябва да получават повече физическо натоварване и раздвижване, докато четириноги със ставни проблеми и по-възрастни животни могат да пропуснат дългите излизания. 

Dogsandcats.bg

5 причини защо кучетата се нуждаят от разходки и изненадващите (или не чак толкова!) ползи за тях

Разбира се, разходките са чудесна възможност за домашния ви любимец да свърши нуждите си, но те са много повече от това. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Помагат за поддържане на здравословно тегло

Кучетата с наднормено тегло са изложени на по-висок риск от сериозни здравословни проблеми, включително заболявания на сърцето и ставите. Излизането на разходка е лесен начин да гарантирате, че питомецът ви ще остане активен, намалявайки риска от наддаване на тегло.  

  • Лекарство срещу скуката

Кучетата, точно като хората, се отегчават лесно, а разходките са чудесен начин да предотвратите това. За много четириноги излизанията са връхна точка на деня, а липсата на достатъчно движение и упражнения може да ги направи неспокойни. Освен това, ако осигурявате достатъчно физическа активност на питомеца си, той ще бъде по-малко склонен към прояви на разрушително поведение. А като бонус – ще се радва и на по-добър сън!

куче разходкаСнимка: iStock

  • Осигуряват социализация

Излизането на разходка е лесен начин за социализиране на кучетата. Ако питомецът ви никога не напуска дома или двора ви, той няма как си взаимодейства с други четириноги, нито да види непознати хора. Социализацията е важен елемент от отглеждането на домашния ви любимец, а излагането на нова среда по време на разходка може да му помогне да се почувства по-уверен и потенциално – по-дружелюбен.

  • Укрепват връзката помежду ви

Винаги, когато прекарвате качествено време с кучето си, вие сте една крачка напред в изграждането на по-силна връзка помежду си. Ежедневните разходки са чудесен начин да се свържете с четириногия си другар. Възприемайте ги като вашето време заедно!

куче разходкаСнимка: iStock

  • Движението е здраве 

Разходката на домашния ви любимец помага не само за регулиране на теглото му. Движението и упражненията на открито дават тласък на здравето на животното – от носа до опашката! Редовното ходене благоприятства доброто храносмилане, което от своя страна осигурява и безпроблемно изхождане. Освен това, четириногите уринирате повече по време на разходка, отколкото докато стоят в двора, така че това може да намали риска от инфекции на пикочните пътища. Ходенето в близкия парк или градинка укрепва мускулите и подобрява функцията на ставите на животното. В резултат на това, домашният ви любимец се радва на подобрена подвижност и по-лесни движения. 

Как кучешките разходки могат да бъдат от полза и за хората

Въпреки че понякога разходката на кучето ни се струва като скучно задължение, тя всъщност е полезна и за вашето здраве. Редовното движение помага за поддържане на здравословно тегло, подобрява здравето на сърцето, регулира кръвното налягане и заздравява мускулите. Не бива да пропускаме и психическите ползи от разходката с косматия ни другар – като намаляване на стреса. 

куче разходкаСнимка: iStock

Така че, дори да ви изглежда като задължение, всъщност разходките на кучето ви са важна част не само от неговото, но и от вашето ежедневие.

И за двама ви е добре да излизате на чист въздух, освен това разходките са чудесна рутинна тренировка, която може да подобри здравето ви в дългосрочен план, без да се налага да се натоварвате прекомерно. Не звучи никак зле, нали?

Вижте още:

Защо кучетата винаги са готови за разходка

Какво толкова души кучето ни по време на разходка

Виж още