5 лесни начина да обогатите живота на кучето си

куче човек щастие Снимка: iStock

Н амирането на нови начини за обогатяване на живота на кучето ви (а покрай това – и на вашето собствено ежедневие), може да донесе редица ползи. По този начин не само ще можете да управлявате енергийните нива и поведенчески проблеми на домашния си любимец, но и ще забележите промяна в цялостното му благосъстояние. И тъй като по природа четириногите ни другари са любопитни животни, те ще прегърнат възможността да изследват, учат и опитват нови неща – без значение колко шантаво или комично изглеждат в процеса. И неусетно, за нула време ще забележите колко по-уверено, социално и щастливо е кучето ви, благодарение на това, че сте изпълнили живота му с нови чудеса и предизвикателства!

куче човек щастиеСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно някои лесни начини как да обогатите живота на кучето си. И, сигурни сме, всеки от вас ще открие и по нещичко за себе си в процеса!

  • Научете нови забавни команди

Не е нужно обучението на кучето ви да се простира само до команди за безопасност и послушание. В случай, че домашният ви любимец вече ги е усвоил (сяда, идва и спира по ваша заръка), можете да тренирате и някои трикове чисто за забавление! Освен че може да бъде чудесен начин да обогатите четириногия ви другар, дресурата връща животните към вроденото им желание да работят, предизвиквайки уменията им за решаване на проблеми. А като бонус – тренирате и паметта на питомеца си.

Dogsandcats.bg

Така че, след основните команди можете да направите тренировките по-предизвикателни – научете косматия си спътник как да се преобръща или да донася конкретни предмети, например.

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Бъдете креативни при тренировките

Упражненията са важни за физическото здраве на домашния ви любимец, разбира се. Но те са и добър начин да поддържате питомеца си физически стимулиран. Намирането на креативни начини за ускоряване на пулса му е ключов елемент от обогатяването на живота му. 

Вместо да се разхождате по един и същи маршрут всеки ден, сменете го и опитайте нов. Или, ако кучето ви обича да преследва, изпробвайте някоя игра, която да стимулира сетивата му. Този тип енергични дейности са забавни и полезни за косматия ви другар, а и ще внесат малко разнообразие и във вашата рутина!

куче дресураСнимка: iStock

  • Разходете се из града

Всяко куче има нужда от добра социализация с цел осигуряване както на собственото му спокойствие, така и на безопасността на хората около него. Но знаете ли, че това може да бъде и чудесна възможност за обогатяване?

Играта с други кученца, например, е много по-сложна, отколкото изглежда! Това е начин четириногите да научат ценни социални умения, като комуникация, поставяне на граници и техники за деескалация. Да, социализацията е не само тичане в кучешкия парк! Можете да се разходите из града, да потърсите заведения за хранене или градинки, подходящи за кучета, така че вашият другар да има шанс да изгради своята двукрака социална мрежа.

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Тръгнете на път!

Ако търсите начини как да обогатите живота на кучето си, на които и самите вие да се насладите, можете да планирате пътуване, подходящо за домашния ви любимец. Промяната в обстановката е чудесен начин да запознаете животното с нови миризми, гледки и да му помогнете да открие потенциални другари за игра. А като бонус – смяната на локацията е добър начин да изпробвате обучението за послушание на кучето си в непозната среда. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Превърнете дома си в кучешка площадка

Помните ли какво беше, когато отидете на рожден ден на приятел, докато бяхте дете? Ако върнете лентата назад, то можете да си представите вълнението си, когато видите украсата за партито, набора от специални закуски на масата, а може би дори надуваем замък в задния двор? Е, можете да създадете същата чудна сцена и за домашния си любимец. Но вместо с балони и кексчета, вашата кучешка страна на чудесата ще е пълна с играчки и любимите му лакомства.

Разбира се, тази обогатяваща дейност е далеч не толкова ангажираща, колкото планирането на детски рожден ден! Леки промени във всекидневната и ето, че имате писта с препятствия! А няколко скрити лакомства под възглавниците на дивана и кучето ви мигновено ще се включи във вълнуваща игра на криеница!

куче човек щастиеСнимка: iStock

В заключение, важно е да отбележим, че не всички кучета са готови да разширят кръгозора си и може да ви е трудно да обогатите ежедневието на питомеца си, особено ако животното е по-нервно и срамежливо. Въпреки това, ние ви съветваме да опитате! В даден момент ще откриете правилната дейност, която ще носи удоволствие на домашния ви любимец и ще му помогне да придобие увереност. А щом това се случи, косматият ви другар ще стане естествено по-щастлив и по-здрав!

Вижте още: 

5 рискови навика, от които да отучите кучето си още днес

6 възможни причини защо кучето ви е по-прилепчиво от обикновено

Виж още