5 лесни начина да защитите мебелите от кучето си

куче мебели Снимка: iStock

А ко във вашето домакинство домашните любимци са също толкова добре дошли да използват мебелите, колкото и хората, то знаете добре за какво говорим! За много стопани (включително и за нас, признаваме си!) няма нищо по-хубаво от това да се потопят в уютното си канапе с чаша кафе в ръка и удобно разположилият се в скута ни четириног другар.

куче мебелиСнимка: iStock

Разбира се, споделянето на мебелите ни с кучето има по-скоро негативни, отколкото положителни последици за тях. Освен по-бързото износване, основният проблем са и винаги ще си останат космите. За това, предлагаме ви пет съвета, наглед прости, но всъщност много ефективни, как да защитите мебелите си, ако позволявате и на домашния си любимец да се възползва от удобството им.

  • Почиствайте добре всяка седмица

Добра идея е да инвестирате в качествена прахосмукачка, с която да минавате мебелите в дома си всяка седмица. Също така, не забравяйте да отместите и почистите под всички възглавници, така че любимото място за следобедна дрямка на питомеца ви също да заблести (поне за малко!). 

Dogsandcats.bg

куче мебелиСнимка: iStock

  • Бършете кучето си след разходка

За много кучета няма нищо по-хубаво от една добра разходка навън. Особено, когато е кално! За да намалите мръсотията, коqто ще попаднeт в дневната ви, дръжте стара кърпа в близост до вратата и бързо избършете краката на домашния си любимец, преди да влезе.

Добрата новина тук е, че

повечето кучета бързо ще научат рутината и сами ще се спрат за задължителното разтриване на лапите.

  • Покрийте ги

Покриването с одеяло или чаршаф е добър вариант да запазите мебелите си в добро състояние за по-дълго, а и почистването им е по-лесно. Защото всичко, което трябва да направите, е просто да хвърлите покривалото в пералнята си и готово – калните отпечатъци от кучешки лапи са изчезнали!

куче мебелиСнимка: iStock

Ако предпочитате нещо, което все пак да кореспондира с интериора на дневната ви, на пазара има различни калъфи за канапета, измежду които да изберете точното за вас. 

  • Обособете на кучето си специално местенце

Не, не е нужно да купувате на Лабрадора си собствен диван! Но ако му осигурите меко, удобно кучешко легло, в близост до вашето канапе, може да се изненадате, че често четириногото може да предпочита да си дремва там, а не на дивана ви. Ако не проявява интерес, направете кътчето му по-привлекателно, като сложите играчки, нещо за дъвчене или ваша стара дреха, попила аромата ви.

куче мебелиСнимка: iStock

  • Поставете граници

Може би имате ценна мебел, която се предава от поколения? Или искрено ви харесва онази възглавничка, която купихте на разпродажба, а кучето ви смята за удачно „да преподрежда“ всеки път, когато се качи на дивана ви? И какво, в крайна сметка няма нищо лошо в това да искате да запазите добрия външен вид и цялост на нещата си.

куче мебелиСнимка: iStock

Когато става въпрос за домашни любимци и мебели, последователността е ключова. Ако им позволите да се качват на  дивана ви – това е чудесно. Но ще бъдете също толкова добър стопанин, ако не им позволявате да го правят. След като сте определили правилата, важно е да ги следвате и да не обърквате четириногото, правейки изключения „от време на време“.

Да сте ясни и последователни ще ги подготви (и вас) за успех!

Вижте още: 

5 трика за по-лесно и бързо почистване след кучето

5 бързи съвета за почистване на кучешки косми

Виж още