5 миризми при кучето, които сочат, че нещо не е наред

куче Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че когато водите кучето си на преглед при ветеринарен лекар, специалистът щателно проверява своя кучешки пациент по няколко начина. Визуално преглежда вашият четириног приятел от глава до пети, слуша сърцето, напипва за бучки и неравности, мери ректално температурата и подушва за открити миризми. 

Всички тези способи за проверка на здравословното състояние на домашния ви любимец дават на ветеринаря ви представа как се чувства той. Интересен факт е, че

понякога дори и само определена, нетипична за животното миризма, може да е индикатор за конкретно медицинско състояние. 

Dogsandcats.bg

Вижте пет специфични аромата, които – ако доловите, че идват от кучето ви, задължително следва да го заведете на преглед възможно най-скоро!

  • Кожни инфекции

Кучетата не се потят по начина, по който го правят хората. За това дори в най-горещите дни можете да усетите едва съвсем лека, типично кучешка миризма, идваща от кожата им. Това е съвсем нормално и няма от какво да се притеснявате. Ако домашният ви любимец обаче има кожна инфекция – можете да сте сигурни, че вашият ветеринар, а и самите вие ще можете да я подушите!

кучеСнимка: iStock

Както бактериалните, така и гъбичните инфекции по кожата на кучетата имат ясно изразена сладка или солена миризма – нещо като пуканки с допълнително добавен аромат на сирене или чипс със сметана и лук. 

Този специфичен аромат се причинява от дрожди на бактериите Протеус (Proteus) и/или Псевдомонади (Pseudomonas). Инфекциите се появяват тогава, когато микроорганизми, намиращи се обичайно върху кожата на домашния ви любимец, започнат да се размножават прекомерно. Това причинява сърбеж и дискомфорт на животното, възможно е козината му да стане мазна или да започне да пада на места.

Въпреки че е доста вероятно вашият лекар само по миризмата да се ориентира какво мъчи четириногото, той ще проведе тестове, за да идентифицира основната причина за инфекцията и да назначи правилно лечение.

  • Ушни инфекции

Подобно на кожните инфекции при домашните любимци, и ушните се причиняват от свърхрастеж на дрожди или определени видове бактерии. Здравите кучешки уши нямат миризма – за това при подушването им, усетите ли нещо по-необичайно или по-остро като аромат, веднага трябва да ви „светне лампичка“, че нещо се случва и да не губите време да се консултирате с вашия ветеринар.

кучеСнимка: iStock

Ушите на кучетата са дълбоки, влажни и топли – идеално място за размножаване на различни бактерии. В зависимост от проблема, инфекциите в тях могат да варират от леки (придружени със сладка миризма), до тежки – гранясали, със следи от кръв и гной.

Вижте още: Ушни инфекции при кучетата

  • Зъбни заболявания

Бързаме да ви успокоим – това, че кучето ви има лош дъх не е непременно признак, че нещо не е наред. В повечето случаи това се среща често при четириноги и се дължи на натрупан зъбен камък или плака. Сред сигналите, че на лице е възможно напреднало зъбно заболяване, освен неприятната и непрекъсната миризма, идваща от устата на животното са и: червени, подути венци, обезцветени зъби, покрити с дебел слой плака, джобове с гной и други. 

Важно е да знаете, че както е и при хората, зъбните инфекции и при домашните ни любимци са болезнени. При кучетата обаче - те могат да бъдат и животозастрашаващи, защото могат да доведат до увреждания на сърцето, черния дроб и бъбреците. Ето защо приоритизирането на зъбното здраве на вашето кученце е толкова важно!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Кое причинява лош дъх при кучетата

  • Проблеми с аналните жлези

Някои собственици на четириноги шеговито наричат тази миризма „рибешко дупе“. Кучетата имат малки секреторни жлези от двете страни на ануса си. Когато животните се изхождат, от тях се отделя малко течност. Според специалисти, подобно на маркирането чрез урина, тези секрети имат за цел да изпратят съобщения до други кучета. 

Поради анатомията или консистенцията на изпражненията, някои кучета не могат да изпразнят аналните си жлези по естествен път. Ако стопаните им не се намесят, това може да доведе до инфекции, а понякога – и до разкъсвания. Вероятно вашият ветеринарен лекар може да разпознае тази конкретна миризма, само като подуши кучето ви.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Проблеми с аналните жлези при кучетата

  • Абсцеси

Ако кучето ви има ви има абсцес, можете да бъдете сигурни, че вашият ветеринарен лекар ще го подуши - особено ако вече се е спукал. Абсцесите са натрупвания на гной под кожата, причинени от инфекции или някакъв вид ухапване от насекомо. Сред другите възможни симптоми, които ще забележите, са и треска, летаргия и дискомфорт около засегнатото място. 

Ако мислите, че кучето ви има абсцес, не се опитвайте да го лекувате сами у дома. Оставете на вашия ветеринарен лекар да почисти, дренира и промие раната, за да предотврати по-дълбока инфекция и усложнения. Най-вероятно той ще изпише на косматия ви приятел антибиотик и обезболяващи. 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 6 ползи от куркумата при възрастните кучета

 

 

Виж още