5 начина да раздвижите кучето си у дома

куче игра Снимка: iStock

Н езависимо дали сте болни, не се чувствате добре, времето е лошо или има друга причина, поради която не можете да излезете навън, добре знаете, че кучето ви има своите нужди. За да покриете физическите му нужди и да не губите форма, предлагаме ви няколко забавни идеи, които можете да опитате у дома. С тях забавлението ви е гарантирано, като същевременно вие и косматият ви другар ще останете активни, мотивирани и най-вече – ще се позабавлявате заедно!

куче пъзелСнимка: iStock

  • Игра на криеница

Това е забавен начин да раздвижите домашния си любимец, а още по-хубавото е, че можете да включите цялото си семейство в играта! Независимо дали живеете сами, с деца или партньор, всичко, от което се нуждаете, са малко лакомства и няколко добри скривалища. Просто намерете подходящо място, където да ги скриете, но не твърде сложно - така че домашният ви любимец все пак да може да ги открие! След това извикайте питомеца си, а щом ги намери – наградете го с лакомство. И повторете! 

куче играСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Дърпане на въже

Всичко, от което се нуждаете, е въже или някоя от играчките на домашния ви любимец. Дърпането е добро упражнение и за двама ви, а едва 10-15 минути са достатъчни, за да изморите кучето си. Въпреки че е забавно обаче, уверете се, че държите нещата под контрол. 

  • Тичайте нагоре и надолу по стълбите

Ако живеете в блок или имате стълби в дома си, защо не ги използвате? Стълбите са чудесен начин за изгаряне на натрупаната кучешка енергия, най-вече, защото самите стъпала представляват допълнително предизвикателство, което натоварва някои от мускулите на животното, различни от тези, които използва при ежедневната си разходка. 

куче играСнимка: iStock

Можете или да тичате нагоре-надолу по стълбите, а кучето ви да си следва или да хвърлите някоя от играчките му надолу и да го накарате да я донесе обратно.

  • Писта с препятствия

Създаването на писта с препятствия за вашия четириног приятел е чудесен начин да му осигурите физически и психически упражнения. Има цял набор от обикновени домакински неща, които можете да използвате  - столове, възглавници, кутии... Бъдете креативни! Независимо дали конструирате тунел или поредица от препятствия, които кучето ви да прескочи, забавлението е гарантирано, а с него и умората!

куче играСнимка: iStock

  • Лов на съкровища

Ловът на съкровища е идеален както за физическа, така и за психическа стимулация. Просто разпръснете малко от любимите лакомства на кучето си на различни места из дома си и го оставете да ги открие. Повечето четириноги са доста добри в това, така че можете да увеличите трудността, за да направите лова по-стимулиращ и предизвикателен.

куче играСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да научим кучето да носи предмети

Какъв стил на игра има вашето куче

Виж още