5 начина за предотвратяване изпускането на газове при кучетата

куче лоша миризма Снимка: iStock

Н а всички кучета се случва да изпуснат газове. И да, те не могат да ви убият, но понякога миришат така, сякаш са в състояние да го направят! Ако споделяте дома си с домашен любимец, който често има газове, то трябва да знаете, че има някои неща, които можете да направите, за да помогнете на себе си и на домашния си любимец тези „ароматни“ моменти да се случват по-рядко. Метеоризмът при кучетата се причинява от образуването на газове в стомаха или червата на животното. След това те преминават през ануса на четириногото. 

Вероятно нямате нужда от ветеринарен лекар, за да ви каже дали кучето ви има газове или не. Някои хора дори са се примирили, смятайки, че са обречени цял живот да делят дома си с домашен любимец, който отделя газове през цялото време. Добрата новина е, че щом разберете какво допринася за натрупването на въпросния въздух в стомаха на животното, можете да помогнете за намаляването му.

куче лоша миризмаСнимка: iStock

Когато тубата с газ стане смъртоносна

Освен явното желание да избягате от неприятната миризма и да помогнете на домашния си любимец да се чувства по-удобно, има още една важна причина да се опитате да предотвратите образуването на газове. Усукването и разширяването на стомаха, известно още като подуване, е животозастрашаващо състояние, което обикновено засяга по-големите домашни любимци. 

Dogsandcats.bg

Подуването се случва, когато стомахът на кучето се напълни с газове. Никой не знае какво точно предизвиква процеса на усукване, но когато това се случи, животното незабавно трябва да получи лекарска помощ. 

куче лоша миризмаСнимка: iStock

Вижте още: Какво е подуване на стомаха при кучетата и защо е толкова опасно?

Причини за кучешките газове

Промяна в менюто или недобре балансирана диета са най-честата причина за газове при домашните любимци. Тъй като четириногите често слагат в уста неща, които не би трябвало, това също спомага за появата на неприятните аромати, изпускани от животното.

Понякога обаче, дори здравословната диета, която е лошо усвоена, също може да причини газове у четириногите. По определена причина някои кучета не са в състояние да преработят определени съставки или храни, в следствие на което получават газове и други храносмилателни проблеми. 

Някои от тези разстройства включват възпалително заболяване на червата (IBD), свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO), синдром на раздразнените черва (IBS) и екзокринна панкреатична недостатъчност (EPI), колит, панкреатит, паразити и рак – всички те причиняват газове, както и други симптоми.

куче лоша миризмаСнимка: iStock

А сега, нека заедно да разгледаме причините и нещата, които можем да направим, за да намалим газовете на кучето си: 

  • Забавете темпото по време на хранене

Някои кучета просто поглъщат повече въздух с храната си, отколкото други. За тях, за съжаление, не можете да направите много. Това важи най-вече за брахицефалните четириноги - тези със скъсена муцуна (Френски и Английски булдог, Мопс или Пекинез), както и прословутите бързоядци(Лабрадори, Кокери и Голдън ретривъри).

Ако домашният ви любимец има навика буквално да всмуква съдържанието на паничката си, можете да се опитате да убиете темпото му, като го храните с паничка за бавно хранене или тип пъзел.

  • Променете диетата на кучето

Промяна в обичайното меню на домашния ви любимец може да се окаже лек и срещу газовете, които животното отделя. Започнете бавно, като задължително изключите по-тежки продукти, както и такива, за които е известно, че причиняват подуване и газове в стомаха като боб и соя. 

В близкия зоомагазин ще откриете храни, формулирани специално за чувствителни стомаси, които съдържат по-малко мазнини и фибри. Имайте предвид, че може да отнеме до три месеца, за да се адаптира домашния ви любимец към новото си меню. И ще отнеме известно време, за да усетите дългосрочна промяна. 

куче човекСнимка: iStock

  • Намалете лакомствата

Храните с високо съдържание на мазнини, лактоза или захар са известни с това, че предизвикват газове и кучетата. Така че – изхвърлете остатъците от масата, погрижете се боклука да не е в полезрението на косматия ви другар и се въздържайте от онези кокалчета с бекон, които му купихте преди време.

  • Изключете възможни здравословни проблеми

Понякога газовете са нещо нормално, но друг път те могат да бъдат болезнени за домашния ви любимец. Ако са съчетани с диария или постоянно къркорене на стомаха, както и други стомашно-чревни проблеми, не губете време да насрочите посещение при ветеринарния си лекар, за да изключите възможни здравословни проблеми.

куче човекСнимка: iStock

  • Опитайте с пробиотици

Тъй като домашните ни любимци често похапват неща, които не трябва, естественият им чревен биом може да загуби баланса си, а това да причини газове с неприятна миризма. Пробиотиците могат да са полезни за възстановяването му. А като бонус – те предлагат много ползи за здравето и храносмилането на животното, така че няма как да сбъркате с тях.

Надяваме се, че сте намери тези съвети за полезни. Газовете не са забавни нито за вас, нито за домашния ви любимец, а понякога могат да му причинят болка, дискомфорт или да доведат до подуване. Така че – струва си да опитате да разберете какво може да ги причинява, особено ако се случват често. 

Вижте още: 

5 начина да накараме кучето да яде по-бавно

3 домашни средства за лечение на разстроен стомах при кучетата

 

Виж още