Санбернар

Санбернар Снимка: Istock

Други имена

Saint Bernard, St. Bernhardshund, Alpine Mastiff, St. Bernard

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

65 см. 85 см.

Тегло

65 - 120 кг.

Живот

8 - 10 г.

Произход

Швейцария

История

Съществуването на тези огромни кучета е документирано още към края на XVII век. Смята се, че те са наследници на могъщите молоси с европейски произход. Изследователи на породата са на мнение, че в нейното създаване са участвали различни едри кучета за лов и охрана, дошли на Стария континент от Азия. 

Името си Санбернарът дължи на едноименния манастир, построен през XI век, който служел за подслон на всички, които не успявали да преминат опасния алпийски проход между Швейцария и Италия. Помощта на кучетата била незаменима, защото те можели да надушат човек, затиснат от лавина. По команда на монасите Санбернарите се връщали в манастира с кърпа, която се връзвала на нашийника им, за да се извика помощ. 

Голямото признание за невероятните работни качества на представителите на породата идва от Санбернара Бари, който успял да спаси 40 души от бялата смърт в планината. Първият клуб на почитателите на породата е основан през 1884 година, а три години по-късно е призната за национална швейцарска порода. 

Голяма популярност Санбернарът получава и благодарение на поредицата от филми за „Бетовен“ – любим герой, приятел и бавачка на семейството си.

Dogsandcats.bg

Външен вид

Високо, мощно и величествено куче, с хармонично и мускулесто тяло. Мъжките представители на породата достигат до 85 см височина и тегло от 100 до 120 кг. Женските са малко по-дребни с височина от 75 см и тегло до 90кг. Срещат се две разновидности на породата – късокосместа и дългокосместа, като единственото, което ги различава, е дължината на козината. При всички случаи главата на Санбернара е масивна и широка, като кожата на челото образува бръчки, които са по-силно изразени, когато кучето е възбудено. Муцуната е къса, равномерно широка, горните устни висят над долните, образувайки нещо като дъга. Носът е черен и широк. Очите – средно големи, дълбоко поставени, светло или тъмно кафяви на цвят. Ушите са широки, с триъгълна форма и заоблени краища. 

Шията е мощна и мускулеста, гръдният кош – добре развит, коремът – леко повдигнат. Опашката е дълга и тежка – виси отпусната надолу или с леко извит нагоре край. Козината е къса или дълга, гъста, на места леко вълниста. Обикновено е двуцветна – червеникаво-жълтеникава, бяла с големи жълти петна или червеникава с големи бели петна. 

Характер

Добронамерен и спокоен, Санбернарът е чудесно семейно куче, което ще служи вярно на стопанина си. Представителите на породата лаят рядко, но са винаги на пост и готови да се намесят, ако се наложи да ви защитят. Най-точното определение на характера им е „нежен гигант“, защото те са именно такива – мили, любвеобилни и уравновесени. Тези едри четириноги понасят много зле самотата – ако стоят прекалено често без компания, те започват да правя бели с цел да привлекат внимание. Макар да подхождат с известно недоверие към непознати, рядко биха проявили агресия. Ранната социализация може да се окаже известно предизвикателство предвид големите размери на Санбернара, но тъй като не се разбира особено добре с други кучета, е важна и необходима. 

Обучението трябва да започне още със стъпването на малкото кученце в дома ви. Макар да са по-скоро единаци в кучешкия свят, що се отнася до дресурата Санбернарите не проявяват обичайните в тези случаи инат и своеволие. Напротив – те с лекота учат нови команди, а вродената им интелигентност ги прави подходящи за запомняне на дори по-сложни номера.

Не се препоръчва да се използва физическо насилие или наказания по време на обучението – дори и само честото повишаване на глас стресира Санбернара, обижда го и е възможно той да се засегне.

Здраве

Най-сериозните здравословни проблеми, които се наблюдават при Санбернара, са нарушенията в костната структура, рак на костите, епилепсия и сърдечни заболявания. Възможно е да развие наследствени нарушения на зрението, катаракта, а също и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване на ставите, което може да увреди двигателната функция). Важно е преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Грижа

Санбернарът не е най-енергичното и активно куче, за това въпреки внушителните си размери е подходящ за отглеждане както в къща с двор, така и в достатъчно просторен апартамент. Извеждайте любимеца си по два пъти на ден, но тъй като се изморява бързо, а това се отразява на състоянието на ставите му, не се препоръчва разходките да са твърде дълги. Избирайте по-хладните часове на деня, правете почивки и винаги носете със себе си вода. Санбернарът най-често ходи кротко и бавно до стопанина си – ако е правилно обучен, но въпреки това в градски условия винаги трябва да е на повод. 

Козината му изисква малко грижи, тъй като има свойството почти да не се сплъстява и не задържа прах. Добре е да я разресвате веднъж на няколко дни със специална четка или ръкавица, за да отстраните мъртвите косъмчета. Структурата на косъма е водоустойчива, така че не се препоръчват чести къпания, за да не се увреди защитата й. Очите на тези кучета сълзят почти непрекъснато – необходимо е внимателно да ги почиствате, за да не се образуват тъмни кръгове мокра козина. След хранене отстранявайте с влажна кърпа слюнката и остатъците от храна, за да попречите на развитието на инфекции.

Хранене

Санбернарът е внушително куче, което „унищожава“ голямо количество храна на ден. Тъй като представителите на породата имат проблеми със стомаха, препоръчва се храненията да са две на ден. Можете да давате на любимеца си както кучешка храна – суха или от консерва, подходяща за едри породи, така и натурални продукти. Сред тях може да присъства и сурово месо – тези кучета го обичат. Ако се придържате към БАРФ храненето, то за ден възрастният Санбернар се нуждае от минимум половин килограм сурово месо. То не трябва да е мазно, за това не се препоръчва свинското.

Можете да давате на кучето и различни дреболийки и субпродукти, но те задължително трябва да са преминали термична обработка. Веднъж седмично е добре да хапва обезкостена морска риба, за предпочитане скумрия. Добавяйте към менюто му и пилешки шийки, хрущяли, големи кокали (без тръбни), морски дарове, зеленчуци, варени ориз и елда, твърдо сварени яйца и извара. Противопоказно е да давате на Санбернара тестени, сладки, солени и пържени храни, салами, колбаси и др. опушени меса, съдържащи соя или подправки.

Деца и домашни любимци

Неслучайно Бетовен – любимото куче-бавачка на децата по цял свят, е Санбернар. Тези пухени гиганти се разбират чудесно с по-малките членове на семейството си. Можете да оставите малчуганите в компанията им без да имате абсолютно никакви притеснения за тяхната безопасност! С други кучета обаче, Санбернарите не се разбират особено добре, като цяло те обичат да са единствените четириноги любимци в дома, в който живеят

Възможно е съжителство с друго куче само, ако са израснали заедно, но дори тогава не е изключена ревност от страна на представителите на породата. С котки и по-малки домашни животни се разбират добре, стига да не ги смятат за конкуренти за вниманието на любимия им човек.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още