5 навика на отговорните стопани на кучета

куче стопанин Снимка: iStock

З наем, че всеки собственик на домашен любимец е решен да даде всичко от себе си в грижите за косматия си другар. За съжаление, няма универсална книга с правила, нито наръчник, който да ни гарантира, че правим нещата правилно. Има обаче 5 навика, които са общи за всички добри и отговорни стопани на кучета. Предлагаме ви да ги разгледаме заедно, а на вас оставяме да прецените колко от тях притежавате самите вие и над кои имате нужда да поработите. 

осиновено кучеСнимка: iStock

  • Отговорният стопанин на куче е избрал домашен любимец, пасващ на неговия начин на живот

Преди да отворите сърцето и дома си за куче, помислете за начина си на живот и изберете новия си най-добър приятел, който се вписва с него. Работите ли дълги часове? Или ви се случва често да сте далеч от дома си? Обичате да сте активни и спортувате редовно или предпочитате спокойните вечери с хубава книга или филм? Това са все въпроси, на които да си отговорите, за да прецените типа домашен любимец, който ще пасне най-добре на вашия лайфстайл. 

Живеете в къща с двор или в апартамент с малко пространство и без тераса? Имайте предвид, че вашият домашен любимец ще зависи от вас за всичко, включително хранене, упражнения, ходене до тоалетна и време за гушкане. За това и един добър стопанин на четириного е отделил време, за да избере куче, което идеално отговаря на неговия начин на живот. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Добрият стопанин тренира кучето си

В момента, в който четете това, всъщност – по всяко време на света има милиони кучета, които биват изоставяни в приюти или директно на улицата. Една от основните причини за това са разминавания между очакванията на стопаните им и поведението на животните. За съжаление, хората рядко се замислят, че липсата на обучение е сред факторите.

Отговорният стопанин на куче отделя време, за да обучи своя питомец. Времето, което прекарвате в тренировки засилва връзката с косматия ви приятел, подобрява комуникацията и е от съществено значение за мирното съжителство помежду ви. 

куче стопанинСнимка: iStock

Основните команди за послушание и безопасност като „седни“, „ела“, „мирно“ или „стой“ са сред задължителните неща, на които да научите домашния си любимец. Важно е кучето да знае какво се очаква от него – да не скача по гостите ви, да не унищожава възглавниците на дивата или заравя любимите си лакомства в задния двор – все неща, които са жизненоважни за щастлив, безопасен и комфортен живот помежду ви.

  • Отговорният собственик се грижи за здравето и безопасността на кучето си

Като собственик на домашен любимец вие носите отговорност за всеки аспект, свързан с грижите, здравето и безопасността на домашния ви любимец. Добрият собственик следва да е уверен, че домът му е добре защитен, знае кои храни са токсични и кои растения – опасни за четириногите и осигурява необходимите ветеринарни грижи за животното – както при спешни случаи, така и що се отнася до превантивната грижа. 

куче сърцеСнимка: iStock

  • Добрият стопанин осигурява адекватно количество физически и психически упражнения

Кучетата (с някои изключения, разбира се) се нуждаят от значителна физическа и психическа стимулация, за да бъдат здрави и щастливи. Ветеринарните лекари препоръчват най-малко 20 минути активност на ден, като това може да включва по-лежерна разходка, бързо ходене, джогинг, хвърляне на фризби или топка. 

Отговорният стопанин е готов и в идеалния случай – няма нищо против, да отделя ежедневно необходимото време, за да посреща нуждите от физическо раздвижване на косматия си другар. 

В допълнение към упражненията, четириногите се нуждаят и от умствена стимулация. Поне по час на ден е добре да прекарвате в пряко общуване с домашния си любимец – да играете, да тренирате ума на животното с интерактивни играчки като пъзели с лакомства. А понякога е достатъчно просто да постоите заедно, за да се сближите и затвърдите доверието помежду си. 

куче стопанинСнимка: iStock

Умствените упражнения не само предотвратяват скуката, но и изграждат самочувствие у косматия ви другар. А ако истински обичате кучето си– вие ще се наслаждавате на всяка минута от времето, което прекарвате с питомеца си. 

  • Гледат на своето куче като ангажимент за цял живот

В зависимост от размера и породата си, едно куче живее между 10 до 20 години. Или казано с други думи – отваряйки дома и сърцето си за домашен любимец, вие имате 10-20-годишен ангажимент. 

А, може би се досещате, че това не е никак кратък период от време и много неща могат да се променят – работа, начин на живот и семейно положение са само част от тях. Въпреки всичко и каквото и да ви се случи, ако искате да се причислите в редиците на добрите и отговорни стопани на домашни любимци, вие трябва да сте готови да се съобразите с домашния си любимец, взимайки различните по-важни житейски решения в живота си. 

куче и стопанинСнимка: iStock

 

 

Вижте още:

5 популярни мита за кучетата, които всъщност не са верни

6 начина да раздвижите ума на кучето си

 

Виж още