5 неща, които не трябва да позволявате на кучето си да прави

куче Снимка: iStock

З наем, че всеки собственик на домашен любимец иска да направи всичко възможно, за да се чувства кучето му щастливо. Всички полагаме грижи и се стараем да дадем най-доброто от себе си в отглеждането на косматите си другари. Грешки обаче се случват – дори при най-добрите. За това и селектирахме за вас някои неща, които на пръв поглед може да не ви се виждат като нещо сериозно, но всъщност могат да повлияят съществено на обучението и поведението на четириногия ви другар.

Вижте 5 неща, които е по-добре да не позволявате на домашния си любимец да прави. За негово (а и ваше!) добро!

  • Да върви много пред вас по време на разходка

Има много митове и разпространени твърдения по темата, които гласят, че „Ако оставите кучето си да върви пред вас, това значи, че то не ви смята за водач на глутницата си, а показва доминация“. Макар в това обяснение да има частица истина, то не е докрай вярно. Защото, реално погледнато, това поведение се основава повече на неволно обучение (или пропускането му), което кара животното да ви дърпа и влачи.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Има много моменти, когато е напълно приемливо, дори желателно, кучето ви да върви отпред. Две от основните причини, които веднага ни идват на ум, са – за да подуши наоколо или да се облекчи. 

Проблемите изглежда започват, когато нормалното излизане се превърне от „човек разхожда куче“ в „домашен любимец тегли своя стопанин“. Защото, оставено без контрол, това поведение води точно до това – скоро самото четириного започва да избира посоката, в която иска да се движи, дърпайки ви.

Вижте още: Как да обучим кучето да спре да се дърпа на каишка

Вашето куче трябва да върви до вас, а поводът му е да леко отпуснат. Животното може да крачи пред вас само, когато иска да използва тоалетната спешно или ако сте на мързелива, лежерна и забавна разходка, а самите вие нямате нищо против, ако косматият ви другар прави своето малко проучване – няколко метра напред. 

кучеСнимка: iStock

  • Храна на разположение

Това е още една спорна тема, по която собствениците на четириноги все още не са постигнали съгласие. Ние нямаме желание да започваме спор, но бихме искали да ви помолим да си отговорите на един въпрос – необходимо ли е кучето ви да има постоянно на разположение храна в паничката си, за да живее? Освен ако няма някакво рядко заболяване, най-вероятният отговор е не. 

Сред основните предимства на този тип хранене, които много собственици на четириноги изтъкват е, че е „по-лесно да напълниш купата на животното сутрин и да си спокоен, че то няма да е гладно през целия ден, отколкото да правиш това 2-3 пъти на ден по график“. 

Разбира се, в тази логика има резон. И ако това работи за вас, значи всичко е наред. Трудностите започват тогава, когато домашният ви любимец започва да наддава излишно тегло. А това неминуемо се случва в даден момент, когато имат храна на разположение цял ден.

кучеСнимка: iStock

  • Не позволявайте на кучето да влиза или излиза от дома ви преди вас

Това е правило, което всички сме чували. Но рядко се замисляме, че тази остаряла информация е базирана на погрешната „алфа теория“. Тя гласи, че ако не се уверите, че влизате или излизате първи, то няма да сте лидер в очите на домашния си любимец и е само въпрос на време животното да се опита да упражнява доминация над вас. 

Вижте още: Какво е алфа куче? Митът за доминирането, който по-добре да забравите!

Първо, държим да отбележим, че повечето четириноги нямат голямо господство над себе си. И това, вярвате или не, е добре за стопаните им. Истински доминиращото куче, което ще направи нещо преднамерено с цел да ви нарани, което започва битки и атакува, налагайки се над другите си събратя в близкия парк, не е домашен любимец, който повечето хора искат. Или могат да се справят, бихме добавили ние. 

кучеСнимка: iStock

Контролът над това да влизате и излизане първи е важен, защото включва поставянето на граници, целящи безопасността на вас и на домашния ви любимец. Ако животното избяга навън, може да се нарани. Ако ви спъне, водено от ентусиазма си да излезе, може вие да се нараните. Да научите косматия си другар да уважава факта, че трябва да бъде търпелив в пространството около вратата, не е проява на доминация или сила. Това е просто установяване на правила.

  • Не позволявайте на вашето куче да ви поздрави развълнувано

Твърде развълнуваните кучета лаят, могат случайно да минат през вас, да скочат и да ви одраскат неволно. Повечето хора не искат това да се случва на тях или гостите им, като това е съвсем разбираемо. 

За да спрете това поведение, старайте се да се прибирате у дома със спокойна енергия, без да правите от това „голяма работа“. Ако не искате домашният ви любимец да отвърне с повишено ниво на интензивност, самите вие не демонстрирайте такова поведение. 

кучеСнимка: iStock

  • Не хранете кучето с остатъци от масата

Някои от остатъците от вечерята ни са подходящи за споделяне и с домашния ни любимец. Те могат да добавят текстура и вкус към обичайното хапване на животното. Но това, което със сигурност не бива да правите, е да давате на косматия си другар остатъците от масата директно от нея, веднага щом самите вие приключите да се храните. Това автоматично учи кучето как да проси. 

Вижте още: Как да накараме кучето да спре да моли за храна

В заключение, както сами можете да забележите, много от изброените неща се основават на база предпочитания. С други думи – ако нямате нищо против кучето ви да скача върху вас, да се втурва през вратата, да моли или да се дърпа, не е нужно да следвате правила или да поставяте граници. Ако сред описаните поведения има такива, които не бихте искали вашият домашен любимец да има, добрата новина е, че те са доста лесни за предотвратяване и/или спиране само за няколко дни.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още