Какво е алфа куче? Митът за доминирането, който по-добре да забравите!

кучета Снимка: iStock

А ко сте любител или стопанин на домашен любимец, то вероятно сте чували теорията за алфа кучето. Четириногите естествено се организират в социална йерархия, така че според това популярно твърдение, едно от животните установява алфа ролята си чрез доминиращо поведение. Пренесено у дома, това изглежда по следния начин: Имате избор – или вие да сте алфата, или това да е вашето куче. 

Време е обаче, категорични са специалистите, този вреден мит за кучешкото господство да бъде оставен в миналото – там, където му е мястото. Защото тази теория разчита именно на господството като основа за обучението, нещо, което съвременните методи за дресура отричат като неработещо. 

Всъщност, произходът на теорията за алфа кучето дори не се основава на изследвания върху домашни любимци, а върху вълци. Учените, които популяризират термина „алфа“, дори отхвърлят първоначалните си твърдения, признавайки, че те са леко подвеждащи, пишат от Rover.com. И, за съжаление, обучението на кучета, провеждано въз основа на метода, базиран на доминиране, често води до поява на агресия, основана на страх, травматични преживявания – и в крайна сметка – може да разбие напълно връзката между човек и неговия домашен любимец. 

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

Кучетата имат широк набор от начини да общуват помежду си (това включва и с нас, стига да им обърнем внимание!), включително позиция на тялото и опашката или изражение на лицето. Всеки изминал ден науката ни помага да научим повече за това как нашите четириноги другари общуват помежду си. И няма нищо по-лесно и логично да използваме тези открития, докато работим за изграждане на по-ефективни начини за обучение и живот заедно с нашите кучета. Без всичко да трябва да се свежда до теорията за господството. 

Какво всъщност означава алфа куче?

Терминът алфа куче се отнася до (вече развенчаната) теория, че в рамките на група кучета едно винаги ще се опитва да отстоява своето господство над останалите. 

Стефи Трот, основател на SpiritDog Training споделя, че „тази идея се основава на нашата човешка проекция за това, което мислим, че биха искали четириногите, и е увековечена от някои популярни треньори на домашни любимци по света“. Когато живеем в домакинство с няколко четириноги обаче, сами можем да видим, че животните действат повече като семейна и общностна единица, а доминирането просто не е фактор.

Използването на страха, чрез който да се опитваме да научим кучето си да ни уважава, никога няма да проработи. Вместо това, далеч повече успех бихте имали, ако се съсредоточите върху създаването на дом, който осигурява всичко, от което кучето ви се нуждае, за да се чувства щастливо и в безопасност. Като тук включваме задоволяване на неговите емоционални, физически и интелектуални нужди. 

кучетаСнимка: iStock

Защо доминирането при кучетата е вреден мит

Накратко разгледахме произхода на теорията за алфа кучето, но защо тя всъщност е погрешна?

Корените на термините „доминиране“ и „подчинение“, когато се използват спрямо кучешкото поведение, могат да бъдат проследени назад в Германия през 40-те години на миналия век. 

Тогава Конрад Лоренц забелязва, че когато четириногите се приближават едно към друго, понякога едното животно се преобръща по гръб в „покорен“ жест към другото, по-„доминиращо“ четириного. Тази идея е свързана и с наблюдения на вълци в плен, случили се през 40-те години на миналия век. Държани в по-малка от обичайното им зона и оформени в изкуствена глутница, не е никак чудно, че в рамките й започват да се случват конфликти. Именно след този експеримент започва да се развива и теорията за господството, която гласи, че трябва да има алфа вълк, по-късно разширена и до домашните кучета.

Дейвид Мех, биолог и специалист по изследване на дивата природа също признава, че идеята за алфа вълците е вече остаряла и подвеждаща. Той споделя, че е популяризирал този термин в книгата си от 1968 година „Вълкът: Екология и поведение на един застрашен вид“. 

кучетаСнимка: iStock

През 2008 година Американското ветеринарно дружество за поведение на животните препоръчва на ветеринарите да избягват да насочват стопаните на домашни любимци към треньори или консултанти, чиито „решения“ се основават на теорията за йерархията на господството.

Техники за обучение, които разчитат на методи, базирани на доминиране, също се възприемат за остарели и потенциално вредни. Те често създават страхливи и тревожни кучета. За това, ако попаднете на дресьор, който ви препоръча съвети за осъществяване на доминация над кучето ви по насилствени и груби начини, по-добре е да се откажете от неговите услуги.

Вижте още: Как наказанието влияе върху поведението на кучето

Научете какво всъщност мотивира вашето куче

Вместо обучение, основано на страх, постарайте се да разберете какво всъщност мотивира кучето ви и използвайте това, за да създадете връзка, основана на доверие. Техниките за мотивация включват научно обосновани стратегии, като положително подсилване, десенсибилизация и контракондициониране.

кучетаСнимка: iStock

„Кучетата не са вълци“, казва още Трот. „Двата животински вида имат много различен генетичен състав и поведенчески мотиви. Например, четириногите са мотивирани да живеят редом с хората, те търсят взаимодействие с нас и наблюдават социалните сигнали, които им даваме. Много собственици на кучета вярват, че след като се утвърдят като алфа, всички поведенчески проблеми ще бъдат решени и домашният им любимец ще бъде перфектно обучен. Но нещата просто не работят така“, казва още той. 

Методите за обучение, основани на теорията за доминирането, често са много груби. Така че е по-вероятно вашият питомец да се опита да разбере нещата сам, вместо да дойде при вас, когато се чувства уплашен или несигурен. Доверието и връзката помежду ви са нарушени, но все още нямате добре обучено куче. 

Освен това знаем, че кучетата не са мотивирани от страх. Научни изследвания по темата показват, че тази емоция причинява агресивно поведение при четириногите, а конфронтационните техники за дресура никога няма да доведат до трайни резултати.

кучетаСнимка: iStock

„Често за кучетата може да бъде много объркващо да бъдат тренирани със сурови методи. След като веднъж загубят доверие у стопаните си, може да отнеме много време, преди те да ви повярват отново, а в някои случаи този процес е необратим“, казва още Трот. 

Манталитетът на глутницата вреди както на кучетата, така и на хората

Често стопани на кучета вярват, че в едно домакинство с няколко домашни любимци, поне едното от тях задължително е алфа. Може да има различни причини за това убеждение, но е факт, че поставени в една среда, четириногите не се стремят непременно да доминират едно над друго. По-вероятно е да се състезават да ресурси. Ако, например, има няколко места за дрямка, но едното е по-удобно от останалите, всяко куче ще се опита да се позиционира там. 

Как да управляваме домакинство с няколко кучета

Понякога това може да се окаже трудна задача. Важно е да обърнете внимание на отношенията между животните. Защото на нас ни се иска всички у дома да се чувстват комфортно, но често нещата не стоят точно така. Отделяйте време на всички четириноги по равно и не забравяйте, че винаги е по-добре да потърсите помощ по-рано, отколкото по-късно, ако нещо ви тревожи или притеснява. 

кучетаСнимка: iStock

Избират ли си кучетата алфа човек?

Кучетата едва ли виждат хората като алфа или доминиращи. Факт е обаче, че някои четириноги предпочитат определени хора пред други. И за това, бъдете сигурни, винаги си има основателна причина!

„Някои по-свити или по-малко общителни кучета могат да са привлечени от хора, които не са толкова физически смущаващи или чийто език на тялото е по-фин“, коментира още Трот. Определени породи, включително Бордър коли или Австралийска овчарка, често се свързват силно само с един човек в семейството си. Освен това, последователността и рутината са важни за четириногите. Вашето куче естествено ще гравитира към този член на семейството ви, който е най-търпелив с него по време на тренировките. Времето, прекарано в създаване на положителни асоциации, също може да играе роля.

Как да интерпретираме правилно езика на тялото на кучето си

Докато научаваме повече за езика на тялото и мотивацията на нашето куче, нещата, които някога са били възприемани като доминиращ език на тялото, трябва да се разглеждат в нова светлина. Техниките за обучение, предназначени да се справят с тези така наречени „доминиращи“ поведения, също признават, че страхът, който те създават, не е равен на подчинение. 

кучетаСнимка: iStock

Някои класически примери включват взиране в кучето ви с цел да го накарате то първо да прекъсне зрителния контакт. Много породи, особено овчарките, се чувстват много неудобно при директен и продължителен зрителен контакт. Те го възприемат като голям натиск и това ги смачква“, казва Трот. 

Ръмжене, когато друго куче се приближи също често се възприема като доминиращо поведение, а това е просто ясен сигнал на едното четириного да отстъпи и да не ангажира другото.

Всички кучета се нуждаят от психическа, емоционална и поведенческа подкрепа

Използването на техники за обучение, базирани на остарели теории за кучешко господство, може не само да увреди доверието между вас и домашния ви любимец, но е доста вероятно да го наруши завинаги“, споделя още Трот. 

кучета играСнимка: iStock

Избирайки да тренирате домашния си любимец чрез положително подсилване, вие позволявате на животното да бъде активен участник в собствения си успех. Вместо да живее, опитвайки се да избегне наказанието, то разбира, че може да бъде възнаградено, ако се държи по правилния начин.

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Виж още