5 oсновни прилики и разлики между кучетата и котките

куче и котка Снимка: iStock

Т ъй като безспорно котките и кучетата са най-популярните домашни любимци по целия свят, никак не е изненадващо, че често ги сравняват едни с други. Да,

смело можем да кажем, че дебатът относно това кои са по-добри, мили, симпатични, лоялни и подходящи спътници на хората е може би дори по-стар, отколкото този за това кое е било първо – кокошката или яйцето. 

Ние сме далеч от идеята да ги сравняваме или противопоставяме (просто, защото ги обичаме еднакво – без никакво съмнение!), но въпреки това има някои съществени разлики, свързани с отглеждането и поведението на тези домашни любимци, на които си струва да обърнем внимание. Защото именно тези различия при двата вида животни обуславят и начините, по които ще се грижим за тях. И, както ще видите сами, някои от фактите, които сме селектирали за вас по-долу са доста изненадващи! 

Dogsandcats.bg

Вижте 5 ключови разлики между котките и кучетата и някои неща, по които те всъщност доста си приличат.

куче и коткаСнимка: iStock

Как котките се различават от кучетата?

  • Котките са опитомени много по-късно

Въпреки че съществува известен дебат около това кога точно кучетата са били опитомени, смята се, че това се е случило някъде преди до 40 хиляди години, тъй като четириногите са били основни помощници на хората в лова още от древни времена. 

От друга страна, експертите са на мнение, че котките са опитомени само преди около 12 хиляди години, успоредно с развитието на селското стопанство. По данни на учените, мъркащите домашни любимци са използвани главно като средство за контрол на вредителите през онези години. 

  • Кучетата са по-социален вид

Четириногите са еволюирали и благодарение на съжителството си с хората са се превърнали в силно социален вид. За това и търсят компания и се възползват от всяка форма на приятелство. Това е и една от основните им разлики с котките, които са по-скоро самотни животни, които не се нуждаят от други от техния вид, за да им бъдат приятели. Всъщност, котките дори могат да се стресират, когато живеят по няколко в едно домакинство, освен ако не са отгледани от малки заедно или нямат силна социална връзка помежду си. 

куче и коткаСнимка: iStock

  • Котките разчитат повече на миризмата за комуникация

Тъй като са социален вид, кучетата разчитат до голяма степен и на езика на тялото и лицевите знаци, за да общуват помежду си. Тъй като у котките липсва този елемент, те опознават света около себе си чрез миризмата. Ароматните жлези по бузите и лапите им помагат да уведомят другите котки къде са били, същото се отнася и за триенето/драскането на различни повърхности. 

  • Котките са по-добри в лова

Въпреки че кучетата ни са еволюирали от вид, който ловува на глутници, те не са запазили много от поведението и инстинктите си. Или, за да бъдем по-точно, поне – не чак толкова, колкото котките.

куче и коткаСнимка: iStock

При мъркащите домашни любимци лова идва изключително естествено. Нещо повече, според учените, когато показват типични за това поведение признаци като дебнене и нахвърляне върху играчките си, например, в мозъка им се отделя хормон на щастието.

  • Кучетата не могат да се хранят само с месо

Кучетата са всеядни животни. Това означава, че те имат нужда от добре балансирана диета, за да се развиват хармонично и да получават всички необходими им витамини, минерали и вещества. Котките обаче са хищници, които имат жизнена необходимост от месо в диетата си. 

Кои са приликите между котките и кучетата?

  • И двете подлежат на обучение

Често срещано и погрешно схващане е, че котките не могат да бъдат обучени както кучетата. Чрез положително подсилване, търпение и постоянство, мъркащите домашни любимци могат да бъдат тренирани и да усвоят различни команди – от това да отговарят на името си до сядане. Просто е необходимо да намерите нещо, което им харесва за начало, за да ги насърчите. 

куче и коткаСнимка: iStock

  • Имат нужда от любов и грижа

Често се смята, че котките са по-лесни за отглеждане от кучетата, тъй като са по-самостоятелни и не се изисква особен принос от страна на стопаните им. Въпреки че са по-независими (безспорно) обаче, и пухкавите съквартиранти имат нужда от внимание и любов, най-малкото, за да сте сигурни, че всички техни нужди са удовлетворени. 

Държим да вметнем, че притежаването на домашен любимец, независимо дали става въпрос за куче или котка, е голяма отговорност и не бива да се подценява в никой случай. А и вложеното се връща, бъдете сигурни в това!

  • Котките и кучетата са част от семейството

Може би е излишно да го споменаваме, тъй като всеки собственик на домашен любимец добре знае, че нашите космати приятели се превръщат във важна част от семейството ни, вдъхвайки уют и топлина в дома ни. Дали ще е котка или куче, тези мили същества намират точния път към сърцата ни. И въпреки различията си, не се съмнявайте, че могат да живеят щастливо и хармонично един с друг. Стига да се постараете да ги запознаете и сприятелите правилно още от началото!

куче и коткаСнимка: iStock

 

Вижте още: Как да сприятелим успешно куче с котка

 

Виж още