Как да сприятелим успешно куче с котка

куче и котка Снимка: iStock

М оментът, когато се прибира у дома с малкото кученце в ръце е един от най-вълнуващите и изпълнени с положителни емоции за всеки стопанин на домашен любимец. И докато всички се радват на сладкото животинче, уютно сгушило се в прегръдките ви, може би има едно същество, което не е чак толкова очаровано от новия член на семейството. Да, познахте – говорим за котката, досегашният господар на дома и сърцето ви.

Котките могат да реагират по различен начин на появата на новото животно, като не са изключени прояви на тревожност или агресия. Все пак, те са свикнали да получават цялото ви внимание! Ето защо първото представяне на най-новия космат член на семейството ви е много важно. То трябва да премине спокойно и приятно ако искате да създадете атмосфера на хармония и спокоен съвместен живот между кучето и котката в дома си.

Възможно ли е куче и котка да се разбират и живеят заедно?

Краткият отговор на този въпрос е: Да, абсолютно постижимо и възможно е. Въпреки различните си модели на поведение, тези животни всъщност могат да си станат много близки приятели, да се разбират и да съжителстват заедно без проблем. 

куче и коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вашата роля при представянето на кученцето

Типичното поведение на котките, изправени пред нова ситуация, която по някакъв начин нарушава ежедневната им рутина, е да се оттеглят някъде – най-често на тихо място, откъдето да наблюдават случващото се. От друга страна кученцата, особено през първите месеци от живота си, са много енергични и любопитни. Те обичат да са сред хора, търсят компанията и на други животни, за това от тяхна страна няма проблем – ако можеха дори веднага биха се заиграли с котката ви. 

Ключът към бъдещото спокойно съжителство на двете животни в дома ви е вашата роля и намеса като лидер. Важно е да упражните контрол още при запознанството им – първата им среща не бива в никой случай да протича така: В опит да си играе с котката, малкото кученце се засилва към нея. Тя от своя страна веднага включва защитните си реакции и първият спомен на кутрето си остава неприятна драскотина по носа. Не звучи никак приятелски, нали?

Как да подходим?

Преди да доведете новото си приятелче вкъщи, помислете за някои предишни преживявания, които котката ви може би е имала с други кучета. Преценете – страхува ли се тя от тях? Би ли реагирала агресивно и ако да – защо?

Ще познаете, че котката е обезпокоена и тревожна относно новия член на семейството ви най-вече по езика на тялото. Ако ситуацията е такава, то животното ще се опита да избегне зрителния контакт на всяка цена, доста е вероятно да се скрие и да откаже да излезе с дни. Или другият вариант – да реагира с първоначална агресия, особено ако е по-едра спрямо кученцето, тя може да го възприеме като потенциална плячка и да започне да го преследва.

куче и коткаСнимка: iStock

За това – трябва да бъдете много внимателни и предпазливи при тази първа среща.

Вижте още: Защо кучетата и котките ни поздравяват толкова различно

За всеобща безопасност при първата среща

Ако при пристигането на малкото кученце в дома ви, котката автоматично се опита да се скрие – дайте й шанс да го направи. Увереността, че има къде да се уедини и да прецени новата ситуация, пред която е изправена ще й даде спокойствие. 

Дръжте ги разделени

Много е важно да държите двете животни разделени едно от друго при първата им среща. Така те ще имат възможност да свикнат постепенно с присъствието си, но без да имат директен контакт. 

Можете да процедирате по следния начин: Пуснете кученцето само в едната стая, докато оставите котката в другата. Идея е да сложите каишки със звънчета на двете животни, за да чувате ако случайно едното се опита да навлезе в пространството на другото. За да се увенчае с успех контролът и наблюдението на ситуацията от ваша страна трябва да са 24/7, което значи, че задължително ще ви се наложи да си вземете няколко почивни дни от работа. Добре е да предвидите дали графикът ви го позволява предварително. 

Размяна на аромати

И котките, и кучетата възприемат заобикалящата ги среда чрез силното си обоняние. Често кучетата обичат да подремват върху дрехите на стопанина си, защото ароматът им напомня за него, а това им действа успокояващо. 

Докато държите кучето и котката си разделени в различни стаи, можете да поставите по едно одеяло във всяка от тях за по няколко дни. След това ги разменете – това ще помогне на животните да свикнат с миризмата на новия си „съквартирант“. За по-силна асоциация поставете одеялото или кърпата близо до мястото за хранене – това е зоната, където домашните ви любимци отделят ендрофин, а асоциацията с хранене е положителна. 

Изморено куче = щастливо куче

Постарайте се през този преходен период да отделяте еднакво време както на кучето, така и на котката си. Играйте си с тях, изморете ги „качествено“, за да не им хрумват други идеи, които могат да доведат до сблъсъци и неприятни инциденти. Това ще осигури положителна и спокойна среда, ще намали стреса и не на последно място – ще попречи на вашата котка да мисли, че сте довели новия си любимец, за да я замените. 

куче и коткаСнимка: iStock

Първата среща

За първата среща изберете тиха стая, в която има достатъчно място. Оставете вратата отворена, така че ако котката ви иска да избяга – да има възможност да го направи. Добра идея е предварително да си поиграете с кученцето или да го изведете на разходка. Дръжте го на каишка, за да му попречите да тръгне директно към котката – по този начин ще я стресне. Наблюдавайте реакциите на животните, но не ги оставяйте да се приближават твърде близо.

Ако веднага започнат да ръмжат и съскат едно срещу друго, незабавно прекратете срещата и върнете всяко от животните в стаята му. Важно е да не ги притискате или насилвате да се сприятелят – оставете котката и кучето да следват собственото си темпо. 

Похвала за доброто поведение

Вземете някои от любимите лакомства на вашето куче и тези на вашата котка – нека винаги да са ви под ръка, за да ги награждавате за всяка положителна стъпка, която направят един към друг. Хвалете ги дори и ако само стоят мирно един до друг – покажете им чрез награда, че това е правилното поведение. 

Нека първите няколко срещи бъдат много кратки, като се старайте винаги да ги приключвате положително. Ако усетите, че единият от домашните ви любимци се е изморил или иска да почине – дайте му възможност да се уедини. Положителната асоциация ще им помогне да свикнат постепенно един с друг. 

Помнете – не е задължително вашите питомци да станат най-добри приятели. Целта ви е по-скоро да съжителстват хармонично заедно. 

куче и коткаСнимка: iStock

Как да спрем кучето да гони котки

За да спрете това поведение на кучето ви е важно да започнете да работите над това още, докато то е малко. Гоненето на котки и като цяло преследването е хищнически „самонаграждаващ“ се инстинкт – тоест, колкото повече кучето гони котките, толкова повече му харесва да го прави. Важно е да стопирате тези инстинкти още, докато животното е на няколко месеца – така то няма да има възможност да ги развие.

Вижте още: Защо кучетата гонят котки

И не забравяйте – не приемайте нещата твърде сериозно или лично. Дори и в началото да не се разберат така, както на вас би ви се искало, с течение на времето и с малко усилия от ваша страна домашните ви любимци най-малкото ще се научат да съжителстват заедно, да уважават личното си пространство и да не си пречат. С повече похвали и лакомства за добре свършената работа и мирно поведение от тяхна страна – ще постигнете чудеса!

 

Виж още