5 популярни, но погрешни схващания за кучетата

куче Снимка: iStock

К учетата са наши верни спътници от векове, но митовете и погрешните схващания за тях продължават да съществуват и до днес. Изключително важно е да си създадем навика да отделяме фактите от измислиците. Само така ще гарантираме, че нашият космат другар, че получава най-добрите възможни грижи. 

За да ви помогнем да сте крачка напред в отсяването на митовете от реалността, предлагаме ви да навлезем заедно в света на кучетата, развенчавайки някои от по-често срещаните схващания относно най-добрите приятели на хората. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучетата остарявам седем години за всяка човешка година

Един от най-разпространените митове е, че възрастта на кучето може да се изчисли, като се умножат по седем годините му. Тази прекалено опростена формула обаче, не отразява с точност процеса на стареене при четириногите. Различните породи остаряват с различна скорост, а за това влияние оказват фактори като размер, генетика и цялостно здравословно състояние. 

Dogsandcats.bg

черно кучеСнимка: iStock

Вижте още: На каква възраст е кучето ви в човешки години

  • Кучетата махат с опашки само когато са щастливи

Да, махането с опашка действително може да е индикация за щастие, но това не винаги е така. Четириногите използват опашките си, за да предадат различни емоции, включително страх, безпокойство или дори агресия. Скоростта, височината и посоката на поклащането могат да ви осигурят ценна представа за емоционалното състояние на животното. Важно е обаче да следите цялостния език на тялото – това е от решаващо значение за всеки собственик, за да разбере какво се опитва да комуникира животното.

куче опашкаСнимка: iStock

  • Старите кучета не могат да научат нови трикове

Противно на популярната поговорка, по-възрастните четириноги са напълно способни да научат нови команди. Без значение от възрастта на животното, то може да се повлияе добре от обучение, базирано на положително подсилване, което се фокусира върху възнаграждаването на желаното поведение. 

черно кучеСнимка: iStock

Търпението, последователността и правилната мотивация могат да помогнат и на по-възрастните четириноги да се изявят в научаването на нови трикове и адаптирането към промените в околната среда.

Вижте още: Как кучето ви казва "Обичам те"

  • Кучетата ядат трева само когато са болни

Много собственици на домашни любимци вярват, че питомците им ядат трева само, когато не са добре или имат храносмилателни проблеми. Кучетата обаче могат да дъвчат трева по различни причини, включително скука, любопитство или просто защото вкуса им допада. 

куче яде треваСнимка: iStock

Вижте още: 5 причини защо кучетата ядат трева

  • Кучетата изпитват вина, когато гледат гузно

Когато едно куче изглежда виновно, след като е извършило някоя беля или поразия, това често е погрешно тълкуване на езика на тялото му от страна на собственика. Домашните любимци реагират на изражението и тона на гласа на стопаните си, а не водени от вътрешно чувство за вина. За да се разкаят, че са направили нещо лошо, кучетата трябва да имат морал и концепция за правилно и грешно, което е характерно за хората, а не за животните.

кучеСнимка: iStock

Разбира се, това са само пет от широко разпространените митове за любимите ни кучета. Знаем, че има още много! Но искрено се надяваме, популяризирайки тази информация, да опровергаем някои твърдения, които мнозина приемат за абсолютна истина. Разбирането на уникалните нужди, поведение и сигнали на скъпите ни космати другари е ключът към изграждането на любяща и обогатяваща среда. А това е, което всеки собственик иска за домашния си любимец, нали?

Вижте още: 

6 знака, че кучето ви има пълно доверие

Кога кучето ви дава знак, че иска да го вдигнете

 

 

 

Виж още