5 причини защо да не бръснете козината на кучето си през лятото

куче бръснене Снимка: iStock

В ероятно сте попадали на кучета – на улицата или на снимки в интернет, които обикновено имат дебела, луксозна козина, обръсната така, че да се разкрие мършавото им тяло отдолу. Обикновено това се прави през пролетта или началото на лятото, за да се даде възможност на кучето да се охлади, като се раздели с иначе тежката си козина. И да, факт е, че обръснати така четириногите изглеждат малко глупаво, но дали това е единственият страничен ефект? Истината може да ви изненада. 

кучеСнимка: iStock

Защо бръсненето на козината за кучето ви може би не е най-добрият избор?

Нека се разровим малко по-дълбоко в темата защо и при кои случаи не е добра идея да бръснете козината на кучето си. 

  • Охлаждането при кучетата се случва по различен начин

На първо място, струва си да обърнем внимание на факта, че кучетата не са хора. Звучи очевидно, нали? Е, въпреки това понякога забравяме, че това надхвърля общата форма на тялото и липсата на човешка реч.

Dogsandcats.bg

Хората регулираме температурата си по различен начин, включително чрез външно охлаждане, смяна на дрехите и, преди всичко, изпотяване. Когато ни е горещо, ние се потим и изпарението ни охлажда. Много хора погрешно смятат, че козината на кучето ще му донесе допълнителна топлина през горещите месеци, така че възприемат за напълно логично да го обръснат. 

куче топлинен ударСнимка: iStock

Истината е, че козината на четириногите едновременно държи хладно – в горещо време и топло – в хладните зимни дни. В действителност тя е по-скоро като изолатор, така че премахването й може да причини повече вреда, отколкото полза.

  • Бръсненето ги прави уязвими на слънчево изгаряне

Лятото е време за дейности на открито, наслаждаване на времето навън, улавяне на топлите слънчеви лъчи и забавление, нали? Е, какво се случва, ако прекарате твърде много време на слънце? Получавате слънчево изгаряне. И колкото по-светла е кожата, толкова повече може да се увреди тя.

Точно както вие можете да изгорите, същото може да се случи и с кучето ви. Повечето четириноги с по-дебела козина – тези, за които се притеснявате да не прегреят най-много и искате да обръснете, всъщност имат много бледа кожа под плътното си палто. И ако обръснете козината им, те вече не разполагат със защитна бариера срещу слънцето.

кучеСнимка: iStock

  • Бръсненето може да раздразни кожата им

Козината на кучето ви е нещо повече от бариера срещу слънцето. Тя е бариера срещу елементите като цяло. Всяка малка пръчица, която има остър връх, всяка клонка или камъче, която може да го раздразни, всяка буболечка, която иска да стигне до кожата на животното – козината го предпазва от повечето от тях. Така че ако го обръснете, питомецът ви може да се окаже покрит с ожулвания, драскотини, мръсотия и ухапвания. Понякога след бръснене е възможно да има порязвания, да се появи кучешко акне или кожни инфекции в следствие на излагане на замърсяване на околната среда.

Освен това, когато козината му започне да расте отново, кучето ви може да се окаже с враснали косми. Ако някога сте имали такива, то знаете колко е неприятно: косми, които растат изцяло навътре под кожата, причинявайки болка, дразнение и понякога инфекции. 

кучеСнимка: iStock

  • Бръсненето може потенциално да увреди козината на кучето ви

Някои кучета могат да бъдат обръснати добре и козината им да порасне отново съвсем нормално – точно както когато ние, хората, бръснем косата си или брадата си. В други случаи обаче, нещата могат да се развият малко по-различно. По-специално, кучетата с двойна козина (като Хъски, Австралийска овчарка, Самоед, Коли, Нюфаундленд и Бернски зененхунд) може да имат дълъг и труден път пред себе си. Двойната козина има два слоя косми, които растат до различна дължина и с различна скорост.

Подкосъмът служи като изолация както горещо, така и срещу хладно време. Външната козина е по-дълга и нейната роля е да предпази подкосъма от елементите на околната среда. И двата типа козина трябва да са с подходяща дължина, за да изпълняват функциите си, поради което те спират да растат, когато достигнат необходимата за целта дължина.

куче бръсненеСнимка: iStock

Ако обръснете тази сложна козина, тя може да започне да расте отново с различна скорост, което да доведе до заплитания. И може да отнеме време, докато космите пораснат правилно, ако изобщо това се случи. 

  • Бръсненето може да ги направи уязвими на студ 

Козината на кучетата като цяло расте доста бавно. Може да обръснете питомеца си, за да го охладите през лятото, но какво ще стане, ако по-хладното есенно време настъпи по-рано и козината му все още не се е върнала към първоначалния си вид? На домашния ви любимец ще му е още по-студено по време на тези разходки, ще трябва да го обличате с дрешки и да го държите преобладаващо вътре, дори ако обича игрите в снега.

В заключение, важното е да разберете едно: бръсненето на кучето ви всъщност няма да му помогне да се охлажда по-добре през лятото. Тъй като домашните ни любимци не се потят през кожата си, оставяйки я незащитена, това няма да помогне за поддържане на оптимална телесна температура. Идентично, тъй като коженото палто често поддържа въздуха като изолиращ буфер между външния свят и кожата на животното, премахването на тази бариера всъщност може да има обратния ефект – на кучето ви да му е по-горещо. 

кучеСнимка: iStock

Ако трябва да го опишем метафорично, това е нещо като прозорците с двоен стъклопакет – те са по-добри за поддържане на правилната температура в дома ви в сравнение с тези с едно стъкло. Това е така, защото при тях има оставено въздушно междинно пространство, което служи като изолация, както при студено, така и при горещо време. Козината на вашето кученце изпълнява същата функция. Премахването й отнема онзи джоб въздух, който помага за изолацията на тялото им.

Вижте още:

3 лесни съвета за поддържане на добрата хидратация на кучето ви това лято

 

Виж още