5 причини защо да се усмихвате на кучето си повече!

куче човек Снимка: iStock

В ъпреки че знаем, че взирането продължително в очите на куче може да го изнерви, да го накара да се чувства неудобно и дори да предизвика агресия в някои случаи, специалистите са категорични: да се усмихвате на домашния си любимец не крие нищо друго, освен ползи! Ето защо е добре да не пестите усмивките около косматия си другар!

куче усмивкаСнимка: iStock

  • Кучето ви разбира, че му се усмихвате

Изследователски екип от когнитивни учени от Университета по ветеринарна медицина във Виена, Австрия, е установил, че кучетата могат да направят разликата между щастливо и ядосано човешко лице. Нещо повече – това се отразява на начина им на действие и държание. Когато на животното се покаже усмихнато (щастливо) изражение, то реагира по-бързо и позитивно, дори ако е било предварително обучено, че намръщеното (ядосаното) лице означава награда. 

  • Това повишава настроението ви

Многократно е доказано, че усмивката – дори и отправена към непознат човек, подобрява настроението ви. Така че, защо да не се усмихвате повече на четириногия си другар? Имали сте лош ден? Нещо ви е напрегнато? Няма нищо толкова разпускащо, колкото продължителната усмивка без причина, отправена към домашния ви любимец. Опитайте – ще се уверите сами!

Dogsandcats.bg

куче усмивкаСнимка: iStock

  • Подпомага обучението

Тъй като науката е доказала, че кучетата реагират по-бързо, когато към тях се отправи команда, придружена с усмивка, един щастлив стопанин (дресьор), ще извлече повече от косматия си другар, ако подходи към обучението с добро настроение и усмивка. 

Вижте още: 4 типа кучешки усмивки

  • Кучето може да се усмихне в отговор

Защо не? Кучетата ни са толкова умни, колкото малки деца, показват последни проучвания. Така че, косматият ви другар може просто да ви имитира и да разтегне устата си в подобна на вашата „усмивка“. А повторено достатъчно пъти, това може да се превърне във „вашето нещо“. Трик, запазен само за вас двамата – усмихваш се на кучето си, а то ти се усмихва в отговор!

куче усмивкаСнимка: iStock

  • По-вероятно е кучето ви да дойде при вас

Тъй като домашните ни любимци могат (и разбират!) да четат изражението на лицето ви, ако сте намръщени или нацупени, то вероятността животното да иска да дойде и да си взаимодейства с вас е по-малка. От друга страна, ако се усмихнете, приклекнете ниско и излъчвате положителна енергия, то косматият ви другар тутакси ще дойде, за да провери какво става!

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Как кучето ви казва "Обичам те"

10 признака, че кучето ви е щастливо с вас

Виж още