5 причини защо някои кучета не обичат дъжда

куче дъжд Снимка: iStock

М ного кучета просто ще минат направо през локвите, пренебрегвайки дъжда, докато други се държат така, сякаш са от захар и ще се стопят, ако дори няколко капчици паднат върху тях. Ако и вашият домашен любимец е от тях, може би се чудите: Защо питомецът ми мрази дъжда? 

куче дъждСнимка: iStock

Има пет най-често срещани причини, поради които кучетата отказват да излизат под дъжда. И не всички тях са свързани със заплахата да се намокрят!

  • Някои кучета не обичат да се мокрят

Подобно на нас, всички четириноги имат своите предпочитания. И някои от тях просто не обичат да се мокрят. Обикновено тези животни отказват да влизат и в басейн, не са почитатели и на къпането. Голяма част от тази неприязън е свързана с пропуски в социализацията. Ако домашният ви любимец не е бил запознат с водата по положителен начин като кутре, тя може да му се стори непозната и страшна в последствие. Особено ако се излива „някъде отгоре“ от небето.

Dogsandcats.bg

куче дъждСнимка: iStock

  • Не им допада силния шум

Въпреки че ние намираме шума на дъжда за успокояващ, той може да дойде в повече на косматите ни другари. Четириногите имат силно развит слух, така че всеки шум за тях е много по-силен. Освен това, дъждът често е придружен от гръмотевици, от които кучетата също се страхуват. 

  • Кучето ви се е научило да не харесва дъжда

Възможно е неволно да сте научили кучето си да не обича дъжда. Дали самите вие не сте без настроение, когато времето навън е лошо? Възможно ли е да се суетите преди излизане повече от обикновено? Помнете, че домашните ни любимци са силно интуитивни, така че не им е никак трудно да възприемат тези негативни асоциации. 

куче дъждСнимка: iStock

  • Те усещат промените в барометричното налягане

Атмосферното или барометричното налягане пада всеки път, когато вали, а кучетата могат да усетят тези промени още преди бурята да се развихри. Промените в налягането могат да накарат питомеца ви да се почувства неудобно или развълнувано, точно както могат да причинят главоболие при някои хора. Така че може би не дъждът е това, което плаши домашния ви любимец. 

  • Кучето ви е чувствително към студ

Много породи кучета са създадени за студено време, но също толкова и мразят да им е студено. Това е особено често срещано при дребните четириноги, той породите, кучетата с къса и рядка козина, както и тези, които нямат телесни мазнини. Те биха предпочели да си останат вкъщи, на сухо и топло, отколкото да излязат навън под студения дъжд. И можете ли да ги вините?

куче дъждСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че някои кучета вероятно никога няма да заобичат да излизат на разходка в дъждовни дни. Но с малко нежна обич и грижа можете да успеете да накарате косматия си другар да се чувства комфортно с него.

Първо, обърнете внимание на всяко безпокойство, което може питомецът ви да има относно държа, като създадете положителни асоциации с него. Поощрявайте го с лакомства и хвалете четириногото, когато е спокойно, докато вали.

Вижте още: 

5 забавни занимания с кучето за дъждовните дни

4 oпасности за кучето ни в дъждовно време

 

Виж още