5 странни неща, които кучетата правят

куче корем Снимка: iStock

К учетата ни са верни и интелигентни животни. И макар че понякога правят неща, които не разбираме съвсем, ние ги обичаме въпреки това! Истината е, че много стопани на четириноги възприемат за сладко и мило дадено поведение на питомеца си, без да се замислят защо се случва то, пишат от AnimalWised.

Искате ли да разберете същинската причина защо понякога домашният ви любимец прави тези прекрасно-смешни неща, които обичайно искрено ви разсмиват? Продължете да четете, защото по-долу ще разгледаме 5 наглед странни поведения на четириногите, както и причините за тях. 

  • Защо кучетата ритат с крак, когато ги чешем?

Забелязали ли сте, че когато почешете кучето си, особено в зоната по корема, задните му крака започват леко да потрепват? Много хора намират това за доста смешно и приемат, че е сигнал от страна на животното, че му е приятно. Всъщност, причината, поради която четириногите треперят или ритат с крак, когато ги чешете, е че по този начин задействате рефлекс. Той се поражда от усещането за гъделичкане, което причинява дразнене на кожата на животното. Когато това се случи, нервните окончания изпращат сигнали към задните му крака, за да се отърват от сърбежа, което поражда неволното, спонтанно ритане. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вижте още: Защо кучетата ритат, когато им разтриваме коремчето

  • Защо кучетата се държат като луди след баня?

Друго странно нещо, което кучетата са склонни да правят, е да се държат като обезумели след баня: да се търкалят в земята, да се облизват прекомерно, да тичат от стая в стая и тн. Ако и вие сте ставали свидетели на това странно поведение, то сигурно се чудите какво го предизвиква?

куче къпанеСнимка: iStock

Ключовото тук е, че кучетата не харесват миризмата на шампоан. Следователно, след баня, животното ще опита всичко възможно, за да премахне този аромат от себе си. 

Вижте още: Защо кучето ни понякога се държи като обезумяло

  • Защо кучетата гонят опашката си?

Има две основни причини защо кучетата гонят опашките си:

Скука: Отегчените четириноги търсят начини да се забавляват. Това е често срещано и при малките кученца, които понякога дори не разбират, че опашката е прикрепена към собственото им тяло. 

куче кръгСнимка: iStock

Обсесивно-компулсивно разстройство: Втората причина е по-тревожна и следва да й се обърне по-специално внимание. Ако едно куче преследва прекомерно опашката си, то може сериозно да се нарани. Това състояние може да бъде причинено от генетика или стрес. Но така или иначе, ако забележите, че косматият ви другар преследва и хапе прекомерно опашката си, препоръчваме ви да посетите ветеринарния си лекар възможно най-скоро.

Вижте още: Защо кучетата гонят опашките си

  • Защо кучетата драскат по земята, след като се изходят?

Често може да забележите, че кучето ви драска по земята след дефекация. Това обикновено се случва около самото място, където се е изходило. Има две причини, които карат четириногите да правят това. Първата от тях е свързана с хигиената. Като ритат мръсотия върху изпражненията си, те се опитват да ги прикрият. А втората: с цел разпространяване на миризма. Вид маркиране на територия, за да стане съвсем ясно, че животното е било там.

куче ритаСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето рита с крак след като се изходи

  • Защо кучетата се въртят в кръг няколко пъти, преди да легнат?

Не бива да забравяме, че кучетата са животни, водени от инстинктите си. В тяхното ДНК има закодирани редица поведения, свързани с дивото им минало. Действието, свързано с обръщането на всички страни преди лягане, е едно от тях. За това и въртенето в кръг преди сън се наблюдава при различни кучета – без значение размер или порода.

куче спиСнимка: iStock

Друга причина, поради която четириногите извършват това действие, е за да маркират мястото, където спят. Да го направят „по-удобно“, утъпквайки всякакви клонки или неудобни предмети. В някои по-сериозни случаи, това може да е и симптом на компулсивно разстройство. В този случай препоръчваме да се консултирате с ветеринарен лекар възможно най-скоро.

 

Виж още