Защо кучето ни понякога се държи като обезумяло

куче Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е домашният ви любимец внезапно да получи прилив на енергия, да стане хипер активен и да започне да тича в кръгове? Ако отговорът ви е положителен, то бързаме да ви успокоим – не сте сами!

Епизодите на случайна активност („Frenetic Random Activity Periods (FRAPs) или Zoomies“) се отнасят до

онези, сякаш непредизвикани с нищо експлозии на енергия, които кучетата имат понякога. Те могат да се случат по всяко време и на всяко място, като най-често се характеризират с неистово повтарящо се поведение, като тичане в кръг или въртене.

Dogsandcats.bg

Според специалистите, честа причина за това леко обезумяло поведение на домашните ни любимец, е излишно натрупване на енергия, която животното задържа, а след това освобождава наведнъж.

кучеСнимка: iStock

Определени часове от деня може да отключат подобно невъздържано поведение у четириногите повече от други. Като, например, това може да е първото нещо, което косматият ви другар прави сутрин или вечер, след като е прекарал по-продължително време в състояние на покой. Или е бил цял ден сам у дома, предимно – подремвайки. 

Някои кучета стават неконтролируемо ентусиазирани след баня, докато у други тази реакция се задейства сред стресови ситуации като посещение при ветеринар, например. 

Важно е да знаете, че обезумялото поведение на домашния ви любимец, което на моменти може искрено да ви озадачи, е съвсем естествено и нямате причина за тревога. Стига, разбира се, да има достатъчно място, където животното да тича, без опасност да се нарани. 

Всички кучета, от Басет до Немски дог, получават такива „включвания“. Кутретата и четириногите в зряла възраст могат да се движат по-често, просто защото имат повече енергия за изгаряне в сравнение с по-възрастните си събратя.

кучеСнимка: iStock

6 причини защо кучето ви полудява понякога

Кучешките епизоди на внезапна активност са естествен кучешки феномен. Няма как да объркате това поведение – животното изведнъж, сякаш без видима причина, внезапно започва да препуска наоколо, върти се в кръг или подскача нагоре-надолу. 

Въпреки че изглежда сякаш няма видима причина, тези изблици на енергия всъщност могат да имат цел, коментират експерти. 

Ето и 6 често срещани причини, поради които те най-често се случват:

  • Освобождаване на напрежението и безпокойството

Често епизодите на внезапна активност се случват след къпане и много стопани на четириноги смятат, че това се дължи на факта, че животните са мокри и се опитват да се изсушат по-бързо. Това поведение обаче, най-вероятно е начин за тях да се отърват и от задържаната тревожна енергия, която тази процедура предизвиква. 

кучеСнимка: iStock

Когато в живота на кучето се е случило нещо, което е било или твърде стресиращо, или вълнуващо за него, това поведение му помага да се освободи от натрупаното напрежение.

  • Опит на кучето да се стопли

Ако кучето влиза отвън или прави кръгчета из коридора ви след разходка през зимата, това може да е неговият опит да се стопли. Същото важи и, ако ситуацията се разиграва в горещ летен ден, а четириногото се е изкъпало в басейна или езерото. 

  • Отбелязва момент, в който се чувства добре

Много стопани на домашни любимци споделят, че техните четириноги другари получават подобни епизоди, след като са се изходили. Сякаш току що животното се е разтоварило от нещо голямо и иска да го отпразнува. За нас може да звучи комично, но в кучешкия свят това е съвсем нормално!

мокро кучеСнимка: iStock

  • Действа, водено от първичен инстинкт

Обичайно е кучетата да се държат като обезумели в определени периоди през деня, коментира сертифицираният професионален треньор и член на Консултативния съвет на Daily Paws Ирит Трич Блум. Това, според специалиста, може би е свързано с техните вградени биологични ритми. 

кучеСнимка: iStock

„Някои четириноги са склонни да имат прилив на енергия сутрин и вечер, което вероятно е свързано с циклите на лов“, коментира още тя. Например, койотите ловуват призори и по здрач, защото тогава плячката им все още се събужда/заспива, следователно – е по-уязвима. 

  • Облекчаване на болката

Макар почти винаги внезапните приливи на енергия при кучетата да са породени от радостни събития, понякога те може да са предизвикани от остра, но преминаваща болка в задната област. Например, дискомфорт в следствие на ухапване от бълха или артрит, появили се внезапно.

  • Израз на вълнение

Понякога кучетата получават внезапни приливи на енергия, когато им се случи нещо, което да ги раздвижи, като, например, да видят специален човек или друго четириного. Те просто не могат да сдържат вълнението си!

кучеСнимка: iStock

Най-общо казано, моментите, когато кучето ви се държи като обезумяло, са израз на неговото щастие или вълнение. Те му помагат да се отпусне и да освободи енергията и емоциите си, а като бонус – могат да са изключително забавни за стопаните! За това – насладете им се заедно с косматия си другар!

 

Виж още