5 съвета за успокояване на стресирано от буря куче

куче буря Снимка: iStock

П ролетта е в разгара си, а това означава, че се намираме в сезона на гръмотевичните бури. И тъй като те са изключително непредвидими, трудно можем да сме подготвени. Или да предупредим кучето си, за да му спестим излишния стрес. 

куче гръмотевициСнимка: iStock

Защо кучетата се страхуват от бури?

Знаете ли, че някои кучета имат фобия от бури? Техническото й наименование е астрофобия. Това е, когато домашният ви любимец изпитва страх и/или се тревожи, когато навън има гръмотевична буря. Ветеринарните лекари смятат, че има някои специфични тригери, включително гръмотевици, светкавици, вятър, промени в биометричното налягане и дори – нискочестотни тътени преди буря, които хората не можем да чуем, но които причиняват дистрес на животните. 

Вижте още: Защо кучетата се страхуват от гръмотевици

Dogsandcats.bg

Често те показват признаци на нервност, като крачене из къщата, задъхване, дъвчене или лигавене повече от обикновено, криене, треперене, прекомерна вокализация или търсене на защита от страна на собственика си. 

куче буряСнимка: iStock

Страхът от гръмотевични бури е нещо сериозно, особено предвид факта, че кара някои кучета да правят опити за бягство. Така че ако смятате, че косматият ви другар го има, следвайте стъпките по-долу, за да му помогнете да бъде малко по-спокоен следващия път, когато навън започне да гърми. 

  • Дръжте кучето си у дома и заключно вътре

Някои домашни любимци се опитват да избягат, когато навън има гръмотевична буря – действие, което потенциално може да доведе до сериозни наранявания. Така че, ако навън вали и гърми или знаете, че предстои времето да се развали, опитайте се да останете у дома с кучето си. 

куче буряСнимка: iStock

Ако нямате възможност, помолете приятел, когото животното познава, да е у дома с него. Това ще вдъхне на четириногото спокойствие, защото знае, че няма да е само. 

  • Пуснете музика или шум във фонов режим

Една от причините кучетата да се плашат толкова много е, че имат много по-добър слух от хората и следователно са по-чувствителни към силни шумове като гръмотевици или светкавици. За това и един от начините да помогнете на стресирания си приятел, е първо да затворите всички прозорци и врати, за да заглушите шума. Пуснете си успокояваща музика, използвайте машина за бял шум или просто останете там, където сте и погледайте телевизия. 

куче гръмотевициСнимка: iStock

Дори да държите кучето си в скута си и да гледате клипче в YouTube на телефона си, това може да помогне да разсеете животното от силните шумове, които се чуват отвън. Дори да държите кучето си в скута си и да гледате видеоклип в YouTube на телефона си, може да помогне да ги разсеете от силните шумове, които се носят навън. 

  • Създайте успокояваща среда

Един от начините да помогнете на кучето си да остане спокойно по време на буря, е да бъдете до него и да му покажете, че ви е грижа. Често срещан мит е, че бихте възнаградили тревожното поведение, като го утешите. 

Когато едно четириного е уплашено или стресирано, то се учи трудно, защото е свръхстимулирано и изключително емоционално. За това и утехата, която можете да му предложите, няма да възнагради лошо поведение, а такова, причинено от страх. 

куче буряСнимка: iStock

Повечето кучета, които наистина се плашат от бури, често страдат и от други форми на тревожност – при раздяла, социална или от други шумове (като фойерверки, тържества или прахосмукачки). Един от начините да успокоите косматия си другар е да създадете безопасно пространство за него. Може да е килер, стая без прозорци или в клетката му. Поставете там леглото му, но винаги оставяйте вратата отворена. 

  • Разсейвайте го

Добър начин да отвлечете вниманието на кучето си от силните звуци на бурята е да си поиграете с него. Вземете някоя от любимите му играчки и се опитайте да ангажирате вниманието му, за да го отклоните от бурята, която се случва навън. 

  • Тренирайте кучето си да се адаптира към бурята

Друг добър вариант е да обучите кучето си да се адаптира към бурите. Възпроизвеждането на гръмотевични звуци с течение на времето ще помогне за намаляване на чувствителността на питомеца към звуците на бурята навън. За да направите това, пуснете видео на гръмотевична буря (или сирена/или друг силен шум, ако кучето ви изпитва неприязън към шума) с ниска сила, за да не го стресирате излишно. 

куче гръмотевициСнимка: iStock

Ако остане спокойно и не реагира – наградете го с любимо лакомство. Това ще помогне за създаването на положителна асоциация. През следващите няколко седмици (използвайте сесии от по 5-10 минути), постепенно увеличавайте звука и продължете да награждавате питомеца си за доброто поведение. Имайте предвид, че ако коренът на проблема е другаде, като биометричното налягане или друго безпокойство, тогава ще се наложи да се консултирате с ветеринарния си лекар за допълнителни насоки. 

Бурите могат да бъдат непредсказуеми, дори ако водещите синоптици се справят добре и ги предвидят. За съжаление обаче, интензивността на бурята няма как да се разбере, докато не я преживеем. И докато ние знаем, че гърмежите навън са по-скоро страшни, отколкото опасни, няма как да го обясним на домашните си любимци.  

Вижте още:

Признаците, че кучето ви се задъхва от стрес, а не от умора

5 причини защо кучетата бягат от дома си

 

Виж още