Защо кучетата винаги искат да помиришат чатала ни?

куче миризма Снимка: iStock

К учетата могат да намерят много начини да ни засрамят с поведението си – от изваждане на мръсното ни бельо от коша за пране, за да го донесат на някой от гостите ни, до непрестанен лай по съседа, който се прибират малко по-късно от обичайния си час...

Едва ли обаче има по-неловък момент от този, когато косматият ви другар поздравява приятел или непознат с агресивно, напористо подушване по чатала. Ако ви се е случвало, то добре знаете, че в подобна ситуация имаме два варианта – или да се засмеем, или силно да се смутим. Нито един от тях обаче не е особено приятен. За това, няма как да не се запитаме – дали домашният ни любимец е просто невъзпитан или получава специфична информация, подушвайки нечий чатал?

куче миризмаСнимка: iStock

Нормално ли е кучетата да душат нечий чатал?

Може да ви се стори странно, но се оказва, че когато четириногите правят това, те просто използват обонянието – най-мощния си инструмент, за да съберат възможно най-много информация за своя нов приятел. 

Dogsandcats.bg

Домашните ни любимци притежават между 125 до 250 милиона обонятелни рецептори в носовете си. За сравнение, при нас те са едва 5-6 милиона. Освен това, частта от мозъка на животното, която е посветена на анализирането на миризмите (обонятелната кора), е около 40 пъти по-голяма в сравнение с нашата. 

Вижте още: Защо кучетата имат мокри носове

Факт е, че кучетата използват обонянието си, за да изследват света около себе си и, без значение дали ни харесва или не, нашите чатали са истинска „шведска маса“ от аромати!

куче миризмаСнимка: iStock

Но защо кучетата миришат точно чатала на хората (вместо други части на тялото)?

Ако се вгледате в поведението на домашния си любимец ще установите, че той има склонност да мирише всичко около себе си. Апокринните жлези обаче, са виновни за манията на четириногите по определени части от тялото ни. Какво имаме предвид?

Апокринните жлези са вид потни жлези, които при хората се намират в области с гъсто окосмяване, предимно подмишниците и слабините. Те произвеждат богата на протеини пот и когато тя се смеси с естествените бактерии по кожата ни, създава типична телесна миризма. Или казано с други думи – апокринните жлези произвеждат силно ароматизирана пот, дори, когато сме чисти. Така че не е изненада, че носът на животното може да долови миризмата и през дрехите, особено при хора, с които не живее всеки ден. 

куче миризмаСнимка: iStock

Много от нас използват дезодоранти и/или продукти против изпотяване, за да предотвратят появата на неприятна (за нас) миризма в зоната около подмишниците си. И тъй като не са големи фенове на силните и изкуствени аромати, донякъде логично, кучетата са по-склонни да подушат областта на чатала.

Дали има връзка между миришенето на чатала при хората и „поздрава“ с подушване на дупета при кучетата?

Докато при нас най-високата концентрация на апокринни жлези е, както отбелязахме, в зоните на слабините и подмишниците ни, кучетата имат такива жлези, разположени по цялото си тяло. В този случай, може би ще се запитате вие, ако това действително е така, защо четириногите концентрират вниманието си при поздрав главно в областта на задните си части? 

куче миризмаСнимка: iStock

Отговорът на този въпрос ни отвежда до две малки торбички, намиращи се в ректума на кучето, които може би познавате като анални жлези. Те произвеждат миришещо вещество, което се изхвърля в ректума всеки път, когато животното се изхожда. Генерира се и в моменти на стрес, както и при голямо вълнение.

Миризмата на секретите на аналните жлези е уникална за всяко четириного и може да помогне на две кучета да си спомнят дали са се срещали и преди. А понякога, даже да са стари познайници, този отчетлив аромат може да предаде важна информация, като например къде е било животното преди това, какво е яло днес, дали е болно или е в добро здраве…

Вижте още: Защо кучетата душат дупетата си

Как да спрем кучето си да души чатала на хората, които среща

Един от най-добрите начини да стопирате това нежелано поведение у домашния си любимец, е да го обучите да изпълнява друга задача вместо това. 

Като цяло, пренасочването и ангажирането на вниманието са сред най-лесните трикове в подобни ситуации, тъй като разчитат на естествената склонност на животното да изследва с носа си. 

Ние ви предлагаме да опитате следната техника, наричана още „целене в юмрук“. В какво се състои тя:

  • Наведете се до нивото на кучето и му предложете да подуши свития ви юмрук.
  • Когато го направи, възнаградете поведението с лакомство и го похвалете, че е „добро куче“.
  • Повторете няколко пъти в различни ситуации, така че животното да свикне да докосва с нос юмрука ви. 
  • Въведете команда за привличане на вниманието към юмрука ви, а след това – повторете отново няколко пъти цялата процедура.

Обучението на вашето куче да подушва по команда юмрук е полезно в ситуация, в която то насочва нос към нечий чатал, защото можете да реагирате и да го приложите във всяка ситуация.

След като домашният ви любимец усвои това поведение у дома (с вас, а след това и с всички във вашето домакинство), тренирайте уменията му и публично. Излезте с приятели, а най-добре – с такива, с които не сте се виждали отдавна, и проверете как реагира животното. 

Вижте още: 

Защо кучетата ближат интимните си части

7 странни навици на кучетата и тяхното обяснение

 

Виж още