5 знака, че имате кучешки бълхи в дома си

куче бълхи Снимка: iStock

С настъпването на по-топлите пролетни месеци, за съжаление, различните паразити и вредители по домашните ни любимци, също се събуждат от зимния си сън и решават да ни напомнят за себе си. Въпреки че много собственици на кучета безпогрешно могат да разпознаят бълхите върху питомеца си, лесно е да пропуснете нашествието им в дома си. Или поне – да не ги забележите до момента, в който вече не са се разположили удобно почти навсякъде. А тогава… е, ще ви кажем само, че няма да е никак лесно да се отървете от тези досадни гадинки!

куче бълхиСнимка: iStock

Потърсете следните 5 знака, които сочат, че вече имате нашествие на бълхи в дома си. Но все още можете да ограничите проблема, стига да действате бързо!

  • Драскане и хапане от страна на кучето ви

Ако домашният ви любимец постоянно се чеше и/или хапе, може би се е заразил с бълхи. Не предполагайте автоматично, че се касае за сезонна алергия и не отдавайте прекомерния сърбеж на друго, защото може да пропуснете този начален етап. Винаги проверявайте, за да сте сигурни. 

Dogsandcats.bg

куче бълхиСнимка: iStock

Вижте още: Може ли кучето ни да хване бълхи през зимата

  • „Мръсотия“ от бълхи

Това са основно изпражнения от бълхи, които изглеждат като малки черни или червени петънца. Обикновено може да ги забележите по вашия домашен любимец – по корема или в основата на опашката. 

Отново – не приемайте, че това е обикновена мръсотия, която кучето е донесло със себе си отвън, особено ако животното се драска и хапе. 

куче бълхиСнимка: iStock

  • Червена, възпалена кожа

Кучета, които са алергични към бълхи, както и тези, които са се чесали и хапали прекомерно, имат червена, възпалена кожа. 

  • Ларви на бълхи

Много по-трудно забележими от истинските бълхи, ларвите са мръсно бели на цвят и са с дължина от 3 до 5,2 мм.

куче бълхиСнимка: iStock

  • Малки пъпчици по самите вас

Имате ли сърбеж на определени места по тялото си? На пръв поглед не ви изглежда да има нещо сериозно, нали? Погледнете по-отблизо! Ако имате нещо като снопче от малки червени пъпчици по себе си, това може да са ухапвания от бълхи. Ако са нахапали вас, значи е доста вероятно те да са се настанили и в леглото или по дивана ви. 

Вижте още:

Могат ли кучешките бълхи да се прехвърлят върху хората

Колко дълго живеят бълхите без гостоприемник

 

Виж още