Могат ли кучешките бълхи да се прехвърлят върху хората

куче бълхи Снимка: iStock

Б ълхите безспорно са едно от най-големите неудобства за домашните ни любимци. Тези малки кръвопийци причиняват изключителен дискомфорт на косматия ни другар, а много от собствениците на четириноги се чудят дали те няма да скочат и върху тях, ако имат възможност?

куче бълхиСнимка: iStock

Какви са видовете бълхи?

С какъв тип бълхи е заразено кучето ви няма особено значение, защото тези кръвосмучещи паразити се движат по един и същи начин. По същество, това са малки насекоми, които нямат крила, но имат нокти, които им помагат да се закрепят върху гостоприемника си. 

Бълхите могат да скочат от питомеца ви върху вас и да ви ухапят, но няма да останат дълго върху тялото ви. Въпреки че могат да престоят съвсем за кратко върху вас обаче, това време е достатъчно за паразитите, за да ви причинят сърбеж и дискомфорт.  

Dogsandcats.bg

Бълхите, които най-често живеят и се хранят от домашните ни любимци са два вида: 

Ctenocephalides felis – научното наименование на котешките бълхи и Ctenocephalides canis – научното наименование на кучешките бълхи.

куче бълхиСнимка: iStock

Въпреки имената си, най-често срещанани – както при кучетата, така и при котките, е котешката бълха. Това е така, защото тези паразити не са специфични за гостоприемника. Което означава, че макар техният предпочитан домакин да е котка или куче, те с удоволствие ще се хранят с всеки бозайник с червена кръв, включително и с хора. 

Добрата новина за собствениците на домашни любимци е, че както споменахме по-горе, въпреки че бълхите със сигурност могат да хапят хора, те обичайно не живеят върху тях за дълго. Научните изследвания показват, че нашите сравнително лишени от косми тела, не са най-добрите скривалища и на бълхите им е трудно да се прикрепят към тях в дългосрочен план. 

Тъмната, влажна среда на козината на вашия домашен любимец обаче е идеалното място за живот за бълхите. Те се нуждаят от куче, котка или друг домашен любимец, за да процъфтяват. Ако хората са единственият им източник на храна, те няма да могат да завършат жизнения си цикъл и да се размножат.

куче бълхиСнимка: iStock

Въпреки това все още не въздишайте от облекчение! Макар да не могат да живеят върху нас завинаги, те ще се прикрепят върху дрехите и кожата ни, използвайки ни като „преносител“, докато чакат да се прехвърлят върху по-подходящ гостоприемник. А след като попаднат върху вашия домашен любимец, бълхите бързо ще снесат яйцата си, които след това могат да паднат на различни места из дома ви, върху мебелите, килимите и тапицерията на колата ви.

Как да разберем, че кучето ни има бълхи?

Ако вашето куче има бълхи, първата улика обикновено е, че то не може да спре да се чеше. Ухапванията от тези кръвосмучещи насекоми винаги са силно сърбящи, независимо дали става въпрос за куче или за човек. А не бива да забравяме и, че някои четириноги имат алергия към бълхи, което прави ухапванията от тях още по-неприятни. 

куче бълхиСнимка: iStock

Обикновено признаците на заразяване включват и малки червени подутини по кожата на кучето. Мръсотията от бълхи на практика представлява изпражненията на насекомите, която понякога е видима с просто око - просто прокарайте четка през козината на животното, като отдолу поставите бяла кърпа или салфетка.

Нисък риск за хората

Домашните любимци могат да предадат някои заболявания на хората. Те се наричат зоонозни и сред тях попадат бяс, чума и лаймска болест. Въпреки че ухапванията от бълхи са нещо, което и стопаните, и четириногите им спътници споделят, проблемът не се квалифицира като зоонозен, тъй като на практика не е заболяване, което да се предава от животното на човека. 

куче бълхиСнимка: iStock

Как да се отървете се от бълхите

Бълхите пътуват със своя домакин (вашето куче), което означава, че всичко, което влезе в контакт с него, вероятно е заразено. Респективно, ако домашният ви любимец спи или се сгуши до вас на дивана, паразитите няма да се поколебаят да направят краткия си скок от тялото на питомеца ви към вашето. 

За да се отървете от тях, измийте и изперете всичко, което можете, почистете старателно с прахосмукачка. Изкъпете домашния си любимец, а след това пристъпете към обезпаразитяване чрез спрей, прах и/или шампоан. 

Никога не използвайте лекарства срещу бълхи за домашни любимци върху хора. Колкото и трудно да е, опитайте се да избегнете надраскване на мястото на ухапването. Това ще образува рана и ще отнеме повече време, за да заздравее. Освен това увеличава риска от инфекция.

куче бълхиСнимка: iStock

Може да отнеме няколко седмици, а понякога и месеци, за да се справите напълно с проблема с бълхите, но стига да сте търпеливи и последователни, това ще се случи! 

Вижте още: 

10 ежедневни съвета в борбата с бълхи и кърлежи при кучетата

Как да проверим кучето си за бълхи у дома

 

Виж още