6 грешки при разходката на кучето си, които може би правите

куче природа Снимка: iStock

Р азходката на кучето... повечето стопани на домашни любимци го правим всеки ден, без да се замисляме особено, че в този навик има нещо повече от това да закачим повода за каишката на питомеца си и да обиколим няколко пъти квартала. Всъщност, именно поради факта, че са част от рутината ни, без да се усетим, може би правим някои от най-често срещаните грешки, свързани с разходките на домашния ни любимец.

куче разходкаСнимка: iStock

Защо разходките на кучета ни са толкова важни

Най-очевидната причина, поради която всички разхождаме кучето си, е хигиенната – правим го, за да му дадем шанс да свърши нуждите си навън. Но има още много начини, по които редовните излизания се отразяват на косматия ни другар и са чудесни за здравето и благосъстоянието му. 

Разходките изразходват енергия, като същевременно дават възможност на питомеца ви да се наслади на гледките и звуците на квартала, където живеете. А като бонус за вас – да прекарате малко време на открито е чудесен начин да се свържете с четириногия си спътник и да укрепите връзката си!

Dogsandcats.bg

6 грешки, които да се опитате да избегнете, когато разхождате кучето си

  • Използване на грешен тип каишка

Вярвате или не, този лесен инструмент може да има голямо влияние върху качеството на разходката – както за вас, така и за домашния ви любимец. Твърде късият повод може да намали удоволствието от разходката, защото ограничава възможностите на животното да души спокойно, докато ако той е твърде дълъг, това излага питомеца ви на риск от случайни сблъсъци и инциденти. Що се отнася до прибиращите се каишки – там списъкът с проблеми е дори по-дълъг. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Прилагане на инструменти от „старата школа

Нашийниците със зъбци може да ви изглеждат като бързо решение за кучета с навик да дърпат каишката си. Но фактите са, че те вече се считат за остарял начин за контрол. Вместо тях - защо не опитате с нагръдник, който не причинява излишна болка на животното и разпределя натиска по нежен начин, например.

  • Не позволявате на кучето да се отпусне

Докато разходките понякога могат да са леко скучновата дейност за вас, те са ценно развлечение за домашния ви любимец, което му дава възможността да се свърже със своята среда. Въпреки че сканирането на хоризонта или душенето на точно-онази тревичка може да не представлява особен интерес за вас, кучетата се нуждаят от възможността да спрат, за да вдишат наистина ароматите около себе си. Бързането и твърде припряното излизане лишават косматия ви другар от всичко това. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Да сте на телефона

Разбираме – заети сте. Но прекъсването на връзката с вашето куче, което се случва, ако прекарате цялата разходка, разговаряйки по телефона, лишава и двама ви от шанса да се сближите. Излизанията с домашния ви любимец трябва да са приключение, на което се наслаждавате като екип. А това няма да се случи, ако очите ви са приковани към екрана. 

И не само това, да сте на телефона си може да бъде и опасно. Замислете се, ако кучето ви забележи нещо, достойно за преследване, докато вашето внимание е другаде...

  • Не отчитате погледите му

Това е много фин момент от връзката между стопанин и домашния му любимец. Ако не обръщате достатъчно внимание на животното (на телефона сте, например), няма да имате възможността за изживеете онези красиви мигове, като този: най-добрият ви приятел да ви погледне, сякаш казва: „А сега накъде?“. Или „Какво предлагаш да правим сега?“. Изборът да ви погледне въпреки всички интригуващи разсейвания наоколо по време на разходка е огромен комплимент, така че не забравяйте да уведомите питомеца си, че го оценявате!

куче разходкаСнимка: iStock

  • Никога не променяте маршрута

Подозираме, че вашето куче със сигурност е щастливо да мине по същата улица, която ще го отведе до близката градинка. Но разходката ви може да стане в пъти по-забавна, ако леко се отклоните от обичайния си маршрут! Опознаването на непознато място дава шанс на косматия ви другар да се сблъска с нови гледки и аромати, което по своята същност е обогатяващо за него. 

Вижте още: 

Защо кучето завърта в кръг преди да отиде до тоалетна

Как да спрем кучето да лае по непознати

Виж още