6 лесни начина да подобрите живота на кучето си

куче Снимка: iStock

Е дно от безценните неща, които кучетата ни правят за нас е, че всеки ден се грижат да сме щастливи и да се чувстваме обичани. Звучи като нещо просто, но всъщност това ни прави по-добри хора, обогатява и допълва живота ни по неповторим начин.

Няма по-мило чувство от това, когато отворим входната врата и видим вълнението на косматия ни другар, който щастливо размахва опашка, щастлив само от факта, че ни вижда. Да, обичта и лоялността на домашните ни любимци не познава граници!

Ето защо най-малкото, което можем да направим за косматите ни другари, е да се опитаме да им подсигурим комфортен и щастлив живот. И повярвайте ни – не е нужно много! 

Dogsandcats.bg

Даже напротив - понякога всичко, което е необходимо, са няколко прости и лесни стъпки, приложими на ежедневно ниво, които ще ви гарантират, че питомецът ви е също толкова доволен от живота си с вас, както се чувствате и вие. 

щастливо кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме шест прости начина да подобрите живота на вашето куче.

  • Упражнения, упражнения и още упражнения!

Чували ли сте израза, че „умореното куче е щастливо куче“. Четириногите обичат да са активни почти толкова, колкото им допада да си подремват. А ако работите по цял ден навън, то трябва да знаете, че домашният ви любимец със сигурност спи почти по цял ден, докато ви няма. 

Това от своя страна значи, че има много натрупана енергия в запас към края на деня. 30 минути два пъти на ден е един добър минимум, за да може вашето космато приятелче да е във форма. 

кучеСнимка: iStock

  • Спрете и помирише розите

Понякога, когато извеждаме кучето си на разходка, често забравяме, че има свят около нас, който то е любопитно да изследва. Постоянната активност на влажното му носле, проследяващо всички миризми наоколо е доказателство за това.

Ето защо е добре да правите кратки почивки и да спирате от време на време, за да оставите четириногия си другар да подуши заобикалящата го среда. Кучетата разчитат на своите силно чувствителни носове, така че – оставяйте ги да задоволят любопитството си от време на време. 

кучеСнимка: iStock

  • Доброто хранене е важно

Независимо дали става въпрос за суха, мокра, органична или каквато и да е било храна, която сте избрали за домашния си любимец, уверете се, че тя е с най-добро качество. 

Всеки стопанин на четириного има своя собствена философия относно това кой е най-добрият вид хранене. Но едно е нещото, с което всички можем да се съгласим и то е, че каквато и диета/избор на меню да направим, трябва да следим за срока на годност, да обърнем внимание на съдържанието и ако имаме нужда от помощ – да обсъдим това с ветеринарния си лекар. 

куче ядеСнимка: iStock

  • Чистото куче е щастливо куче

Ако кучето ви може да направи списък с най-малко любимите си неща в света, къпането и поддържането на козината най-вероятно са на върха й. И въпреки че някои по-дребни породи може да нямат нищо против, повечето четириноги не са твърде развълнувани, когато се озоват пред груминг салона. 

Грижите за външния вид на кучето обаче, са нещо повече от поддържане на хигиената му – така допринасяте за цялостното му добро здраве. Защото, дори нещо толкова просто като ежедневното четкане на козината, може успешно да премахне мръсотията, мъртвите косъмчета и пърхота, които иначе ще полепнат по леглото и играчките на четириногото.

  • Подарете му няколко минути от вниманието си

Важно е да напомняме на нашите кученца колко са специални за нас. Въпреки че може да не разбират думите ни на нежност, има и други начини да им покажем обичта си. 

кучеСнимка: iStock

Дори и да отделите само 15 минути от деня си, за да погалите домашния любимец, да поиграете дърпане на въже или хвърляне на топка, това ще направи чудеса за неговото емоционално състояние, ще му донесе щастие и удовлетворение. Защото, не бива да забравяме, че четириногите са естествено социални същества, които обичат общуването – също като нас! 

Най-малкото, което можем да направим, е да оставим всичко друго, което правим за няколко минути и да им посветим цялото си внимание, нали?

  • Няма нищо по-добро от рутината

Кучетата стават неспокойни и започват да се тревожат, когато не знаят какво се случва в средата около тях или ако има известна несигурност в деня им. Нашите малки създания на навика са и много наблюдателни. За това, уверете се, че им давате необходимата сигурност относно времето, когато ще се хранят или ще излизат на разходка. Защото това са все неща, които ще облекчат безпокойството и страха им. 

кучеСнимка: iStock

Поддържането на гъвкав график с кратки, рутинни дейности през целия ден, също ще им помогне да не се отегчават бързо.

 

Вижте още: 

Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

4 съвета за разхождане на куче в града

Виж още