6 начина как кучето ви да е щастливо, докато сте на работа

куче вкъщи Снимка: iStock

Н икой не обича да оставя домашния си любимец сам вкъщи, докато е на работа – знаем добре това, повярвайте ни! Като добавка, има и редица фактори, които могат да направят ситуацията още по-трудна – може да се почувствате виновни, да изпитвате безпокойство и стрес, притеснявайки се какво ли прави косматият ви другар цял ден у дома.

Добрата новина е, че има някои неща, които можете да направите, за да се случи прехода по-лесно и за двама ви! Предлагаме ви да разгледаме заедно нашите шест идеи как да поддържате настроението на четириногия си другар и той да бъде щастлив, докато ви няма. 

куче киханеСнимка: iStock

  • Помислете за допълнителна помощ

Един от най-полезните и сигурни начини да осигурите подходяща компания на домашния си любимец във ваше отсъствие, е да наемете професионалист, който да гледа или дори – да мине само, за да разходи кучето ви. Така не само, че ще си осигурите спокойствие, но и ще набавите на косматия ви другар всички упражнения, от които се нуждае. А като бонус – това е допълнителна компания и екстра социализация, за която много четириноги жадуват.

Dogsandcats.bg

куче вкъщиСнимка: iStock

Ползите от това да наемете професионалист са много, но как да го направите? Нашият съвет: поискайте препоръки от приятел, семейството или вашия ветеринарен лекар. Разгледайте онлайн рецензии, а щом изберете компания или отделен човек – планирайте среща, за да се запознаете. Така ще сте сигурни, че вие и домашният ви любимец ще се чувствате удобно с въпросната личност.

  • Оставете интерактивни играчки и пъзели

Друг начин да забавлявате кучето си, докато ви няма, е да му оставите достатъчно интерактивни играчки и пъзели, с които да се занимава. Те ще ангажират вниманието му и ще му осигурят допълнителна умствена стимулация, което от своя страна ще помогне за намаляване на стреса и безпокойството. А като допълнение, този тип играчки помагат и за подобряване на когнитивната функция, паметта и уменията за решаване на проблеми. 

куче пъзелСнимка: iStock

  • Снабдете се с камера за кучета

Камерата за кучета може да ви осигури спокойствие, докато сте далеч, тъй като ще можете да проверите в реално време с какво се занимава четириногият ви другар. Може да ви помогне и да идентифицирате всяко проблемно поведение, което може да възникне, докато ви няма, като тревожност при раздяла.

Някои камери дори имат двупосочно аудио, което ви дава възможност да говорите на кучето си и да го утешите, ако забележите, че не се чувства спокойно. 

  • Оставете радио или телевизор включени

Оставянето на музика и телевизия включени, докато ви няма, може да осигури на вашето куче фонов шум. Нещо, което може значително да помогне за намаляване на безпокойството и стреса от самотата. Важно е да изберете предаване или музикален канал/радиостанция, които са успокояващи за косматия ви другар.

куче вкъщиСнимка: iStock

Класическата музика и звуците от природата са най-подходящите, тъй като е доказано, че тези шумове действат успокояващо на кучетата.

  • Създайте удобно и безопасно пространство

Създаването на удобно и безопасно пространство за кучето ви, докато ви няма, може да помогне за намаляване на тревожността, причинена от самотата. Това може да е кътче, където да поставите леглото, любима играчка и прясна вода. Познатата и уютна среда, допълнена от някоя вещ, която мирише на вас, както и любимите играчки на косматия ви другар, ще му даде нужната доза спокойствие и комфорт, докато не сте наоколо. 

  • Осигурете му рутина и структура

Осигуряването на рутина и структура за вашия домашен любимец може да помогне за намаляване на безпокойството и стреса, които животното може би изпитва във ваше отсъствие. Това включва поддържане на постоянен график за хранене, почивки за гърне и упражнения. 

куче разходка зимаСнимка: iStock

Да оставите кучето си само вкъщи, докато сте на работа, може да бъде трудно и за двама ви. Но както видяхте по-горе, има някои доказани начини как да помогнете на питомеца си да се почувства по-добре, докато не сте наоколо. Вземането под внимание на специфичните нужди и предпочитания на четириногия ви другар е от съществено значение, когато решавате как да поддържате приятелчето си щастливо, докато ви няма вкъщи.

Вижте още: 

Как да отгледаме дружелюбно куче

10 от най-добрите породи семейни кучета

Виж още